Λαμία – Φθιώτιδα : Μιας απογραφής μύρια -κακά- έπονται! Χάνουμε έδρα και… λεφτά

«Αγάπη μου, συρρίκνωσα την πόλη μου…» θα μπορούσε να πει κανείς, παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής οικογενειακής ταινίας. Ο λόγος για την απογραφή πληθυσμού που πέρασε και συνεχίζει να περνά από 40 κύματα έως ότου ολοκληρωθεί.

Τα «αγκάθια» της απογραφής

Η συγκυρία της πανδημίας διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των αρνητών απογραφής –παρά το ότι οι απογραφές αποτελούν μια γνωστή διαδικασία που συμβαίνει σε σταθερή βάση κάθε 10 χρόνια- ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών αντιμετώπισε με επιφύλαξη την επίσκεψη του απογραφέα.


%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B9 %CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%82 %CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%B7%CE%BB 16


Δεν έλειψαν ούτε τα ευτράπελα. Χαμένοι φάκελοι και κωδικοί που καθυστέρησαν να φτάσουν στους παραλήπτες τους, «χαμένοι» στο διαδίκτυο αυτοαπογραφόμενοι που συνάντησαν δυσκολίες στην ολοκλήρωση της ηλεκτρονική διαδικασία μέχρι και θεωρίες συνωμοσίας που συνέδεαν την απογραφή των πολιτών με την….αναζήτηση και καταγραφή των ανεμβολίαστων της covid 19!

Δυστυχώς… λιγοστέψαμε

Αν και η απογραφή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, τα πρώτα στοιχεία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaNow δείχνει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα έχει αρνητικό πρόσημο στην πόλη της Λαμίας και τις 188 κοινότητες που απαρτίζουν τον νομό Φθιώτιδας.


Featured Απογραφή 2021 Η Διαδικασία Και Τι Πρέπει Να Γνωρίζω 1


Εκτός του ότι λιγοστεύουμε, ταυτόχρονα γερνάμε. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι ο πραγματικός πληθυσμός συρρικνώνεται ενώ το περιβόητο δημογραφικό αναμένεται να καταδείξει σε αριθμούς το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Λιγότερες γεννήσεις, γηραιότερος ο πληθυσμός…

Τα «μονοψήφια» χωριά

Μια βόλτα αν κάνει κανείς τους χειμερινούς μήνες θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την ερημιά των μικρών χωριών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ρεπορτάζ, στο χάρτη της Φθιώτιδας έχουν αυξηθεί τα χωριά που διαθέτουν μονοψήφιο αριθμό κατοίκων και που ουσιαστικά, «σβήνουν» δυστυχώς σιγά σιγά.

Οι συνέπειες της μη απογραφής

Το να μην απογραφεί κανείς δεν έχει για τον ίδιο καμία αρνητική συνέπεια. Το να απογραφεί όμως έχει θετική συνέπεια για τον δήμο ή την κοινότητα του αφού εδώ ισχύει το λιγότεροι –πιο ανίσχυροι, περισσότεροι πιο ισχυροί.
Ίσως σε κάποιους από εμάς φάνηκαν τουλάχιστον αστείες οι ερωτήσεις που αφορούσαν το λουτρό, το ντους ή το καζανάκι…


%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CE%B9 %CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%82 %CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%B7%CE%BB 2


Όμως τα στοιχεία που συγκεντρώνονται είναι τελικά αναγκαία για την καθημερινότητα μας. Το ηλεκτρικό δίκτυο, το δίκτυο του ίντερνετ, τα έργα αποχέτευσης και ύδρευσης, οι βόθροι, οι βιολογικοί καθαρισμοί, τα έργα σε κάθε περιοχή, προγραμματίζονται με βάση τα στοιχεία και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Εκ των πραγμάτων, αν τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, δεν θα στηρίζονται στις πραγματικές απαιτήσεις της καθημερινότητας των πολιτών.


f7d080750749453d688b5e53814b4eeb 10450421 1 768x480 1


Ναι, ζητάμε έργα και παροχές στις περιοχές μας σαν φυσικά πρόσωπα. Τι γίνεται όμως αν στα επίσημα πληθυσμιακά στοιχεία δεν… υπάρχουμε καν;

Στόχος της απογραφής είναι μεταξύ άλλων είναι ο προσδιορισμός του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού σε μερικά θεμελιώδη ζητήματα, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές. Αυτό και μόνο απαιτεί, η απογραφή να αποτυπώνει τα πραγματικά δεδομένα…

Χάνουμε έδρα στη Βουλή;

Η απογραφή του 2021 θα αλλάξει και τον εκλογικό χάρτη, καθώς κάποιες εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να χάσουν έδρες και κάποιες άλλες να κερδίσουν. Η Φθιώτιδα με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία βρίσκεται στους νομούς που όλα δείχνουν μείωση του πληθυσμού σε ποσοστό που οδηγεί στην απώλεια μιας έδρας. Έτσι από 5 θα έχουμε 4 εκπροσώπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Λιγότερες χρηματοδοτήσεις στους Δήμους

Λιγότερος πληθυσμός, λιγότερες χρηματοδοτήσεις για τα επόμενα 10 χρόνια. Η Λαμία, φαίνεται πως θα είναι μία από τις πολλές πόλεις που το αρνητικό αποτέλεσμα της απογραφής θα οδηγήσει και σε φτωχότερο ταμείο.

Απογραφή για όσους δεν πρόλαβαν

Η διαδικασία της απογραφής παρά τις ημερομηνίες που είχαν ανακοινωθεί συνεχίζει να «τρέχει» και αυτή την εβδομάδα ενώ λόγω της κακοκαιρίας που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες είναι πιθανόν να παραταθεί και για την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι λοιπόν όσοι το ξανασκεφτήκατε ή το αμελήσατε, αρκεί ένα τηλεφώνημα στον απογραφέα της περιοχής σας ή αν έχετε παραλάβει τον σχετικό κωδικό να αυτοαπογραφείτε  από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *