8

Χτύπησε το “πρώτο κουδούνι” στα σχολεία της Λαμίας αλλά και ολόκληρης της χώρας, που υποδέχτηκαν σήμερα τους μαθητές τους. Τέρμα, λοιπόν, το διάλειμμα για μαθητές, δασκάλους και καθηγητές, τα… κεφάλια μέσα. Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες … πρωτάκια αλλά και μαθητές όλων των βαθμίδων συναντήθηκαν στο προαύλιο δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από άκρη σε άκρη της πόλης καλωσορίζοντας το νέο σχολικό έτος!

Όσον αφορά την περιοχή μας στον αγιασμό του 6ου Γυμνασίου Λαμίας (Πέτρινο) παραβρέθηκαν τόσο ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος όσο και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης, ο  πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηλίας Σανίδας καθώς και ο Αντιδήμαρχος Τοπ.Ανάπτυξης –
Αθλητισμού – Νέας Γενιάς του Δήμου Λαμιέων Παναγιώτης Φώσκολος και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελένη Μπενιάτα. Ακολούθως, βρέθηκαν στον αγιασμό του 3ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Αινιάνων 20 όπου το παρών έδωσαν και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαμιέων Αμαλία Ποντίκα, ο Κώστας Μουστάκας αντίδημαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Διαχείρισης Αδέσποτων και λειτουργίας Δημοτικού Κυνοκομείου  και οι βουλευτές Γιώργος Κοτρωνιάς και Θέμης Χειμάρας και ο Δημήτρης Ρίζος. Εν συνεχεία ο κ. Καραΐσκος μετέβη στις 9:30’ στο 6ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Καβάφη και στις 10:00’ στο Μουσικό Σχολείο στη Λεωφόρο Καλυβίων.

“Ξεκινάμε με καλές προοπτικές τα πάντα είναι στην θέση τους. Τα σχολεία είναι έτοιμα, οι εκπαιδευτικοί και τα βιβλία στις θέσεις τους. Δεν είναι ιδανικά όπως θα θέλαμε αλλά εχθρός του καλού το καλύτερο. Το ευχάριστο είναι πως όλα τα σχολεία της Στερεάς είναι ανοιχτά, έχουμε κάποιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα στην β’θμια εκπαίδευση όμως το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει και η 2η φάση προσλήψεων και πιστεύω ότι θα είμαστε πλήρης” τόνισε  η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελένη Μπενιάτα.

Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, είναι ήδη εξασφαλισμένες.

Τι αλλάζει

Όπως είχε ανακοινώσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων στα μέσα του καλοκαιριού, οι αλλαγές στις οποίες προβαίνει για την τρέχουσα σχολική χρονιά αποτελούν βελτιωτικές κινήσεις και όχι ριζικές αλλαγές, που θα αιφνιδίαζαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Στο δημοτικό δεν αλλάζει κάτι, πέραν της πρόθεσης του υπουργείου να επαναφέρει το κριτήριο της βαθμολογίας για την επιλογή σημαιοφόρου στις παρελάσεις, ήδη από την 28η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της την περασμένη Πέμπτη.

Παράλληλα, θα συνεχίσει να ισχύει η δράση «Η τσάντα στο σχολείο», με βάση την οποία για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα, οι τσάντες των μαθητών με τα διδακτικά τους βιβλία θα παραμένουν στο σχολείο.

Για το λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου παραμένει στους βασικούς του άξονες:

– Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδα.

– Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.

Ωστόσο, οι αλλαγές που φέρνει η νέα ηγεσία είναι:

– Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων».

– Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία

– Μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι απόφοιτοι του 2019 επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση το 2020 θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν στις Πανελλαδικές 2019.

Δείτε φωτογραφίες από το 6ο Γυμνάσιο Λαμίας (Πέτρινο), το 3ο δημοτικό σχολείο Λαμίας, το 6ο δημοτικό σχολείο Λαμίας και το 9ο Γυμνάσιο

    

                         

 


Αποχή από τον αγιασμό στο 9ο Γυμνάσιο για λόγους… ασφαλείας

Ποδαρικό με κινητοποιήσεις έκανε η νέα σχολική χρονιά στο 9ο Γυμνάσιο Λαμίας. Οι μαθητές απείχαν από τον καθιερωμένο αγιασμό ενώ οι γονείς βρίσκονταν από νωρίς το πρωί συγκεντρωμένοι έξω από το σχολείο.

Η υπόθεση του 9ου Γυμνασίου έχει απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και του ΕΕΕΕΚ στο ίδιο κτίριο. Οι γονείς έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει ούτε δείγμα ρατσισμού απέναντι στους μαθητές του ειδικού σχολείου. Οι αντιδράσεις τους εστιάζονται στα ζητήματα ασφαλείας, μετά τις μετατροπές που έγιναν στο κτίριο προκειμένου να εξυπηρετηθούν και τα δύο σχολεία. Μετατροπές που σύμφωνα με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων δεν πληρούν τους κανόνες και τις προδιαγραφές που ορίζουν οι νόμοι. Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τον περασμένο μήνα, ο σύλλογος γονέων έχει καταθέσει μήνυση στα δικαστήρια της Λαμίας εναντίον της Πολεοδομίας, παραθέτοντας μία σειρά ενεργειών που θα πρέπει να ελεγχθούν για την νομιμότητα τους από την Δικαιοσύνη.

“Ούτε σήμερα, ούτε αύριο θα μπουν τα παιδιά στο σχολείο. Ποιος διαβεβαιώνει για την ασφάλεια τους; Ποιος υπογράφει την παραλαβή του έργου που θα βεβαιώνει ότι όλα έγιναν καλώς; “ δηλώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 90υ Ηλίας Χονδραλής.


         

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

ΥΠΕΝ: Τελευταία παράταση από 1 έως 2 μήνες για το κτηματολόγιο

Previous article

Παραδόθηκε ο ύποπτος για τους πυροβολισμούς στο «Κάραβελ»

Next article

8 Comments

 1. Ευχαριστώ για σχόλια κ. ΜΠΑΜΠΗ & 294, ήταν πολύ «διαφωτιστικά» για το θέμα….

 2. Δυστυχώς χρόνια τώρα οι πάσης φύσεως διοικούντες,θεωρούν τους μαθητές των ΕΠΑΛ ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού.Εύχομαι στους εκπαιδευτικούς να συνεχίζουν να αποτελούν στήριγμα και πρότυπο ζωής για τα παιδιά μας. Σε όλους τους γονείς εύχομαι καλό ξεκίνημα με δύναμη και υγεία. Καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές!!!

 3. Το 5ο Γενικό Λύκειο και 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου όπου παρέστη στην τελετή αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
  Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΠΑΛ?

 4. ΕΥΘΥΤΗΣ,

  Εσύ στην υπηρεσία που δούλευες κάνατε αγιασμό;

 5. ΑΦΟΥ ΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟ,ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

 6. ΤΑ ΕΠΑΛ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ? ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΑΛ?

 7. ΒΡΕ ΕΥΘΥΤΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΝΑ ΗΣΟΥΝ ΔΕΝ ΤΑ ΕΓΡΑΦΕΣ ΑΥΤΑ!!!

 8. Οι γονείς & ο Σύλλογος Διδασκόντων, δεν μπορούσαν να τελέσουν τον Αγιασμό (να ευλογηθούν όλοι από τον Θεό) για την νέα Σχολική Χρονιά & βέβαια να συνεχίσουν τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες τους?

  Γιατί ασεβούμε ως Χριστιανοί σε ιερές ακολουθίες & τις μπλέκουμε με άλλα ζητήματα?

  Τα παιδιά «λαμβάνουν» από αυτά που βλέπουν, αγαπητοί μου.

  Όσο για τα αγαπητά παιδιά, συγνώμη για όλα αυτά, καλή & ευλογημένη χρονιά.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like