Κορωνοϊός: Πώς θα βγει η Ιταλία από το lockdown – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
5 Min Read

Η εφημερίδα Corriere della Sera παρουσιάζει όλο το σχέδιο – Σε 2 φάσεις η άρση της καραντίνας – Βάρδιες και ουρές σε κάθε δραστηριότητα – Σχολεία τέλος

-Advertisement-

Σε δύο φάσεις θα γίνει η άρση της καραντίνας στην ιταλία. Η εφημερίδα Corriere della Sera παρουσιάζει όλο το σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει πρώτα τις εταιρείες από την ερχόμενη εβδομάδα και σε δεύτερη φάση από τις 4 Μαίου πολίτες και καταστήματα. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και σταδιακή. Οι επιστήμονες λένε όχι στην επαναλειτουργία των σχολείων

Πώς θα γίνει η επιστροφή στην εργασία και το άνοιγμα των καταστημάτων

Η απόσταση ασφαλείας και τα άλλα μέτρα ασφαλείας θα είναι υποχρεωτικά για όσους έχουν επαφή με το κοινό. Οι καθημερινές συνήθειες θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά σε σχέση με το παρελθόν. Είναι η προϋπόθεση να μπορέσουμε να ξαναρχίσουμε, επομένως η κυβέρνηση και οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι οι πολίτες θα αποδεχθούν τους νέους κανόνες, όπως έκαναν στην καραντίνα.

- Advertisement -

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ήταν σαφής: «Η προστασία της υγείας παραμένει στην πρώτη θέση, ωστόσο οι κινητήρες της χώρας δεν μπορούν να παραμείνουν απενεργοποιημένοι για πολύ καιρό». Ανησυχεί «για την ψυχική κατάσταση των πολιτών, τη δημόσια τάξη και τον αντίκτυπο του κλεισίματος στην οικονομία». Γνωρίζει ότι «η καμπύλη της επιδημίας έχει σταθεροποιηθεί, οπότε μπαίνουμε στη φάση της μέγιστης προσοχής, που απαιτεί από εμάς να διατηρούμε σύνεση και αυστηρότητα».

Αυτά θα είναι και τα βασικά σημεία του νέου μηνύματος που θα απευθύνει προς τους Ιταλούς τις επόμενες ημέρες, ανακοινώνοντας την περαιτέρω επέκταση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, δίνοντας όμως ελπίδα με το πράσινο φως για την επαλειτουργία ορισμένων εταιρειών την επόμενη εβδομάδα.

Ο Κόντε πιστεύει ότι η Φάση 2 μπορεί να ξεκινήσει μετά την Πρωτομαγιά.

Εναλλασσόμενο ωράριο

Προκειμένου να επανέλθουν οι επιχειρήσεις τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνουν έναν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων. Οσοι πηγαίνουν γραφείο θα εργάζονται σε βάρδιες. Η απόσταση μεταξύ των εργαζομένων πρέπει να είναι μεγαλύτερη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χωροταξικές αλλαγές.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα καταστήματα και για όλους τους άλλους τομείς στους οποίους είναι παρόντες οι πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι για να κάνετε αγορές θα είναι απαραίτητη η ουρά – όπως τώρα στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία – και οι πελάτες θα μπαίνουν στα καταστήματα κλιμακωτά.

-Advertisement-
=Advertisement=

Το ίδιο θα ισχύσει για τα κομμωτήρια, τα κέντρα ομορφιάς και σε όλα τα άλλα μέρη που απαιτούν άμεση ή στενή επαφή.

Υποχρεωτικά τα γάντια και οι μάσκες στα καταστήματα

Ο Τζουζέπε Κόντε απηύθυνε ένα συγκεκριμένο αίτημα στους επιστήμονες: «Να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα για τη« φάση 2 », με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων για μοντέλα εργασίας, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, στατιστικολόγων» για να φθάσουν σε «μοντέλα συνύπαρξης με τον ιό». Και αυτό ασφαλώς θα περιλαμβάνει την υποχρέωση για τους εργαζομένους που έρχονται σε επαφή με το κοινό να φορούν γάντια και μάσκες. Και οι πολίτες πρέπει να τα έχουν πάντα να έχουν μαζί τους, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν είναι μαζί με άλλους ανθρώπους ή πρέπει να πάνε σε καταστήματα.

Περιορισμοί σε ευάλωτες ομάδες

Ένα από τα κριτήρια για την χαλάρωση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων θα μπορούσε να αφορά ηλικιακές ομάδες, προβλέποντας περιορισμούς για τις πιο ευάλωτες κατηγορίες όπως οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι.

Κλειστά σχολεία έως τον Σεπτέμβριο

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες λένε όχι στην επανέναρξη των νηπιαγωγείων, των σχολείων και των πανεπιστημίων. Είναι θέμα μετακίνησης 12 εκατομμυρίων ανθρώπων: 8,5 εκατομμύρια σπουδαστές, ένα εκατομμύριο εκπαιδευτικοί και 1 εκατομμύριο διοικητικού προσωπικό, καθώς και γονείς.

Η καμπύλη της επιδημίας και συνεπώς ο δείκτης μόλυνσης παραμένει η πυξίδα που πρέπει να ακολουθήσουμε, διότι, όπως υπογράμμισε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, «αν χάσουμε τις περιόδους, θα επιστρέψουμε στο lockdown.

Οι χαμηλού και υψηλού κινδύνου εργαζόμενοι

Τα πρώτα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν είναι τα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα χαρτικών. Οι επιστήμονες έχουν χαλαρώσει κάπως τα μέτρα για τις παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου όπως η γεωργία και οι κατασκευές. Μεσαίου και υψηλού κινδύνου είναι οι σερβιτόροι, οι εργαζόμενοι σε κυλικεία και οι κομμωτές.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *