Κορωνοϊός: Παρά τις ανησυχίες για την εξάπλωση του, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επαναπροωθούν Αϊτινούς

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Οι αρχές των ΗΠΑ, της χώρας που έχει μετατραπεί στο νέο επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, προχώρησαν χθες Τρίτη στην επαναπροώθηση 61 μεταναστών στην Αϊτή, παρά τις ανησυχίες για την περαιτέρω εξάπλωση της θανάσιμης ασθένειας COVID-19 στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.

-Advertisement-

Ορισμένοι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί, υπερασπιστές των μεταναστών και αϊτινοί ακτιβιστές για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν ανεύθυνη την απόφαση να συνεχιστούν οι απελάσεις μεταναστών στην Αϊτή, όπου το σύστημα υγείας κάθε άλλο παρά είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επαπειλούμενη εξάπλωση του κορωνοϊού. Το ότι ο περισσότερος πληθυσμός δεν έχει ύδρευση ούτε αποχέτευση κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση.

Η κυβέρνηση της πυκνοκατοικημένης χώρας της Καραϊβικής ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι κλείνει τα σύνορα, όταν εντοπίστηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην Αϊτή ανερχόταν μέχρι χθες επισήμως σε 25 — ένας ασθενής υπέκυψε τη Δευτέρα — ενώ στις ΗΠΑ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 396.000.

Κανένας από τους ανθρώπους που απελάθηκαν χθες Τρίτη δεν παρουσίαζε συμπτώματα μόλυνσης προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, όμως, καθώς οι μετανάστες δεν υποβλήθηκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις, θα μπορούσαν απλώς να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Αϊτής Κλοντ Ζοζέφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

- Advertisement -

Τρεις άνθρωποι που επαναπροωθήθηκαν από τις ΗΠΑ στη Γουατεμάλα αεροπορικώς την 26η Μαρτίου κι έφθασαν στην πατρίδα τους χωρίς συμπτώματα έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, αφού στο μεταξύ διαγνώστηκε πως είχαν προσβληθεί.

Σύμφωνα με τον αϊτινό ΥΠΕΞ, οι απελαθέντες θα τεθούν σε καραντίνα μόλις επιστρέψουν. Ωστόσο επικριτές της κυβέρνησης της Αϊτής αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του μέτρου, ενώ κατά δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της χώρας αρκετοί άνθρωποι που είχαν τεθεί σε καραντίνα απέδρασαν.

«Αν (οι απελάσεις) προκαλέσουν περισσότερα κρούσματα, η Αϊτή δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει και όλη η περιοχή θα τεθεί σε κίνδυνο», τόνισε ο Άντι Λέβιν, Δημοκρατικός πολιτικός εκλεγμένος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη φύλαξη των συνόρων και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE) δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε σχόλιο για την ανησυχία που εκφράζεται οι επαναπροωθήσεις να οδηγήσουν σε εξάπλωση της πανδημίας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αϊτής ανέφερε πως έγινε διαπραγμάτευση και το Πορτ-ο-Πρενς εξασφάλισε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον πως δεν θα απελαύνονταν καταδικασμένοι κακοποιοί. Η χώρα προσπαθεί να αποσυμφορήσει το σύστημα των φυλακών, όπου ο πληθυσμός των εγκλείστων, χρονίως πλεονάζων, είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε περίπτωση ξεσπάσματος.

Μετά το αίτημα αυτό, ο αριθμός των ανθρώπων που επαναπατρίστηκαν ήταν μικρότερος από αυτόν που προτεινόταν αρχικά από την αμερικανική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Η Γουατεμάλα έχει επίσης ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μειώσει τις επαναπροωθήσεις, σε 25 πρόσωπα ανά πτήση.

Η κυβέρνηση της Αϊτής έκλεισε τα σχολεία και τα περισσότερα βιομηχανικά πάρκα στην προσπάθειά της να αποτρέψει την διασπορά του κορωνοϊού. Αλλά καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει στη φτώχεια και βρίσκει δουλειά μόνο στην παραοικονομία για να εξασφαλίζει το προς το ζην μέρα τη μέρα, είναι πρακτικά ανεδαφικές οι προτροπές να μείνει σπίτι.

Ήδη από το 2019, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούσαν ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει λιμός στην Αϊτή, εξαιτίας του οικονομικού αντίκτυπου της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας, της απογείωσης του πληθωρισμού και της ανεπαρκούς σοδειάς.

Οι αρχές αναλαμβάνουν ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως ότι διανέμουν πακέτα με τρόφιμα (ψωμί, ρύζι) στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, στήνουν σε δημόσιους χώρους σημεία όπου μπορεί να πλύνει κανείς τα χέρια και προχωρούν σε απολυμάνσεις σε κάποιες από τις συνοικίες της πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *