Κορωνοϊός: «Κυψέλη» κρουσμάτων η Αττική αλλά εχθές ξανά… το αδιαχώρητο στην πλατεία Βαρνάβα

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
10 Min Read

Παρά τα περιοριστικά μέτρα, οι πλατείες σε Κυψέλη και Παγκράτι ήταν γεμάτες κόσμο μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες – Νέα μέτρα φέρνει το σαφάρι ελέγχων στις γειτονιές της Αθήνας – «Καμπανάκι» από Γώγο: «Σε τέτοιες συναθροίσεις ένα άτομο μπορεί να μολύνει ακόμα και 100 άλλα»Στην ανακάλυψη

-Advertisement-

ολοένα και περισσότερων πολιτών, θετικών στο κορωνοϊό, οδηγεί η εντατικοποίηση των διαγνωστικών τεστ από τον ΕΟΔΥ, με επίκεντρο τις γειτονιές της Αθήνας, μετά την έκρηξη περιστατικών και θανάτων στο λεκανοπέδιο. Ενδεικτικό των «αγνώστων Χ» στην εξίσωση της Αττικής, δηλαδή των ασυμπτωματικών ή των θετικών μη καταγεγραμμένων ασθενών από το εθνικό σύστημα υγείας, αποτελεί το γεγονός ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο, σε σύνολο 1.600 rapid τεστ που διενεργήθηκαν στην Πλατεία Κυψέλης, βρέθηκαν 28 θετικά περιστατικά (17 Έλληνες και 11 αλλοδαποί), ενώ μόνο χθες από τα 550 διαγνωστικά τεστ, προέκυψαν 11 θετικοί, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

Σκηνές συνωστισμού ξανά εχθές το βράδυ στην πλατεία Βαρνάβα:

Η καταγραφή άγνωστων μέχρι πρότινος κρουσμάτων έρχεται να επιβεβαιώσει το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην ελληνική πρωτεύουσα, σε μια στιγμή έντονης κοινωνικής κόπωσης από τα μέτρα προστασίας, ιδίως από πλευράς της νεολαίας. Το γεγονός ότι χθες τα περισσότερα από τα μισά (118) κρούσματα πανελλαδικά (218) εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο, αυξάνει την εγρήγορση των αρχών, μολονότι η νέα γενιά δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια αγωνία αποφυγής του ιού.

- Advertisement -

Η καταγραφή άγνωστων μέχρι πρότινος κρουσμάτων έρχεται να επιβεβαιώσει το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στην ελληνική πρωτεύουσα, σε μια στιγμή έντονης κοινωνικής κόπωσης από τα μέτρα προστασίας, ιδίως από πλευράς της νεολαίας. Το γεγονός ότι χθες τα περισσότερα από τα μισά (118) κρούσματα πανελλαδικά (218) εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο, αυξάνει την εγρήγορση των αρχών, μολονότι η νέα γενιά δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια αγωνία αποφυγής του ιού.

Ήδη, η εφαρμογή της νέας ομπρέλας μέτρων που αφορά στις μικρότερες ηλικίες απέβη άκαρπη τουλάχιστον κατά τις πρώτες ώρες εκτέλεσής τους, καθώς οι εικόνες συνωστισμού της νεολαίας στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, τα Εξάρχεια και τα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη καταμαρτυρούν την αδυναμία επικοινωνίας και ουσιαστικής κατανόησης του μηνύματος αυτοπροστασίας από την πανδημία.

Το… αδιαχώρητο ξανά εχθές  σε Παγκράτι και Κυψέλη

Ακόμη ένα βράδυ «αναστέναξαν» οι πλατείες της Αττικής. Νέοι κυρίως άνθρωποι αψηφώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για την απαγόρευση του συνωστισμού γέμισαν τις πλατείες διασκεδάζοντας. Παρότι έκλεισαν τα περίπτερα, τα μίνι μάρκετ και οι κάβες στις δώδεκα το βράδυ έτσι ώστε να μην πωλούν αλκοόλ, φαίνεται ότι το μέτρο αυτό δεν απέδωσε αφού για ακόμα μια νύχτα υπήρξε συνωστισμός σε πλατείες.

Όπως κατέγραψε ο φακός του protothema.gr στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι επικρατούσε το αδιαχώρητο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη οι θαμώνες της πλατείας δεν πτοήθηκαν από τα μέτρα της κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι, προμηθεύονται τα ποτά πριν κλείσουν τα περίπτερα και οι κάβες και στη συνέχεια «αράζουν» στις πλατείες μέχρι τα ξημερώματα.

Ήδη από το Σάββατο το βράδυ έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης λειτουργίας περιπτέρων, μίνι μάρκετ και άλλων καταστημάτων με αλκοόλ από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί σε πλατείες μετά το κλείσιμο των μαγαζιών. Μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλονται από τους αστυνομικούς πρόστιμα 150 ευρώ για συγχρωτισμό στους παραβάτες, ενώ μέτρα θα λαμβάνονται και για όσους φέρουν ποτά από το σπίτι τους. Επίσης, θα εφαρμόζεται αυτόφωρο και πρόστιμο 5.000 ευρώ σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες που δεν θα εφαρμόζουν τα μέτρα.

«Καμπανάκι» από Γώγο: Ένας μπορεί να μολύνει ακόμα και άλλους 100 σε τέτοιες συναθροίσεις

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Χαράλαμπος Γώγος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις συναθροίσεων και συνωστισμού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα άτομο να μολύνει άλλα 80-90 ή ακόμα και 100.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η μεγάλη διασπορά στην Αθήνα οφείλεται σε τέτοιες συναθροίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε επίσης στον βαθμό μετάδοσης του ιού σε νεαρές ηλικίες και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε διασωληνωμένα μέχρι και νεαρής ηλικίας άτομα. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη  και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τα μέτρα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι «υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μεγάλη δέσμη μέτρων αυτή την στιγμή με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που πρέπει να το δούμε και πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού με την σωστή χρήση όμως».

«Πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι», τόνισε ο κ. Γώγος και πρόσθεσε ότι «υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000. Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο».

Ο καθηγητής επίσης αναφέρθηκε και στις παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη στην επιτροπή λοιμωξιολόγων για να αποφασίσουν την εφαρμογή μέτρων. Αυτές είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, το Rt, ο αριθμός των θετικών τεστ σε σχέση με τα όσα γίνονται, καθώς και η δυνατότητα του συστήματος να καλύψεις τους νοσούντες.

Τέλος, ο κ. Γώγος κατέληξε στο ότι από 15 Οκτωβρίου πρέπει να αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη.

Κικίλιας: Μας στενοχωρεί αυτή η εικόνα

«Μας απασχολεί και μας στενοχωρεί η εικόνα κάποιων ομάδων συμπολιτών μας, που ίσως δεν αναλογίζονται ότι έχουν μέσα στην οικογένειά τους ευπαθείς ομάδες, ανθρώπους πιο μεγάλους σε ηλικία, που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορωνοϊό», ανέφερε -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χωρίς να κρύψει την ενόχληση του κυβερνητικού επιτελείου για την απουσία διαγενεακής αλληλεγγύης από τους μικρότερους.

-Advertisement-
=Advertisement=

Το χάσμα, ωστόσο, που χωρίζει τους συνεπείς ως προς τους κανόνες προστασίας ενήλικες με την νέα γενιά δεν γεφυρώθηκε ούτε με το λουκέτο στα περίπτερα, τις κάβες και τα μίνι μάρκετς από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, όπως απεδείχθη από την πρώτη ημέρα υλοποίησης της νέας δέσμης μέτρων, δηλαδή από το περασμένο Σάββατο μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, οπότε αναστέλλεται η λειτουργία των παραπάνω καταστημάτων στις περιοχές:

· Στην Περιφέρεια Αττικής,

· στην Ημαθία,

· στο Κιλκίς,

· στην Πέλλα,

· στην Πιερία,

· στη Χαλκιδική,

· στα Χανιά,

· στο Ηράκλειο Κρήτης,

· στη Ζάκυνθο,

· στη Λέσβο και

· στη Μύκονο

Ταυτόχρονα και παρά τις κινήσεις «στεγανοποίησης» της αθηναϊκής νύχτας120 σχολεία και τμήματα -εκ των οποίων η πλειοψηφία στην Αττική- θα παραμείνουν από σήμερα κλειστά λόγω κορωνοϊού, με τους λοιμωξιολόγους να εντείνουν τις τελευταίες ώρες δημόσια τις συζητήσεις για νέα, περιοριστικά μέτρα.

Γώγος: Μάσκες παντού και απαγορευτικά άνω των 65

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων διατυπώνονται νέες προτάσεις μέτρων, ανάμεσα στις οποίες:

· η καθολική χρήση μάσκας, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους,

· η μείωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ώρα αποχώρησης στις 10 το βράδυ,

· αλλά και η επιβολή ειδικών περιοριστικών μέτρων για άτομα άνω των 65 ετών.

«Είναι όλα ανοιχτά γιατί πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία» σχολίασε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τοποθετώντας τη σημερινή ημέρα στα ορόσημα για τη λήψη ή μη επιπρόσθετων μέτρων.

Αν η κατάσταση το επιβάλλει, θα εισηγηθούμε περιορισμό για τους άνω των 65 ετών, περιέγραψε και ο Λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των μετακινήσεών τους. Με τα λεγόμενα του κ. Σύψα συντάχθηκε και ο υπουργός Υγείας, υπενθυμίζοντας με νόημα τις συμβουλές του προς τους ηλικιωμένους γονείς του«Τους είπα ότι πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστο -σε αυτούς τους δύσκολους μήνες που έρχονται- τις κοινωνικές τους συναναστροφές και να φοράνε μάσκα. Ξέρω ότι έχουν την ανάγκη να δουν τα παιδιά τους, να δουν την οικογένειά τους, να δουν προσφιλή τους πρόσωπα, αλλά θα πρέπει αυτό να γίνει με τόσο μεγάλη προσοχή και όσο πιο λίγο γίνεται αυτούς τους δύσκολους μήνες, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Νομίζω ότι μπορούμε» σημείωσε ο κ. Κικίλιας, τοποθετώντας στη θέση των γονιών του νοερά πολλούς εκ των συνομήλικων τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ραγδαία επιδείνωση του αριθμού των κρουσμάτων ενεργοποιεί διάφορα σενάρια πάνω στο κυβερνητικό τραπέζι, κρατώντας σε εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό για την τυχόν εφαρμογή νέων περιορισμών. «Όλα τα ενδεχόμενα έχουν συζητηθεί και έχουν πέσει στο τραπέζι. Αφήνουμε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και σοβαρά, να μας συμβουλεύουν και μετά η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει», κατέληξε.

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *