Κορωνοϊός: Έρχεται πιστοποίηση εταιριών ότι τα τρόφιμα είναι ελεύθερα

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
2 Min Read

Ποιο σχέδιο ετοιμάζεται για την ασφαλή άφιξη εργατών γης από την Αλβανία

-Advertisement-

Το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρξει πιστοποίηση εταιρειών του αγροτροδιατροφικού τομέα ότι τα προϊόντα τους είναι ελεύθερα από κορωνοϊού περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Μάκης Βορίδης.

«Έχουμε πει στον ΕΛΓΟ Δήμητρα να υπάρξει πρωτόκολλο πιστοποίησης ώστε να πιστοποιούνται οι αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις ότι τα προϊόντα τους είναι ελεύθερα από κορωνοϊό σαν μια νέα τυποποίηση ISO» είπε ο κ. Βορίδης εξηγώντας ότι «θα έχει ένα διοικητικό κόστος που θα καταβάλλεται».

Όσον αφορά την αγροτική παραγωγή σημείωσε «δεν έχουμε καμια αλλαγή αλλά έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές. Σε ορισμένες κατηγορίες λόγω της καταναλωτικής συμπεριφοράς υπάρχουν ασσυμετρίες όταν π.χ. ο καταναλωτής ζητά περισσότερα πορτοκάλια και η αυξημένη ζήτηση οδηγά σε άνοδο της τιμής. Αντίθετα δεν υπάρχει ζήτηση για φράουλες».

- Advertisement -

Όσον αφορά την αλιεία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρατήρησε ότι «έχει πληγεί όχι γιατί άλλαξε η καταναλωτική συμπεριφορά αλλά γιατί έχουν κλείσει τα καταστήμα εστίασης και επειδή οι Έλληνες δεν τρώνε ψάρι στο σπίτι αλλά στα εστιατόρια».

Ανακοίνωσε, παράλληλα, «άμεσες ενισχύσεις στους αλιείς. Ένα τμήμα, οι παράκτιοι αλιείες θα ενισχυθεί από τα 150 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα. Οι υπόλοιποι θα αποζημιωθούν από το ευρωπαϊκό σχέδιο».

Ερωτηθείς για τους αλλοδαπούς εργάτες στα χωράφια ο κ. Βορίδης είπε ότι «υπάρχει ανησυχία για τον επομενο μήνα κυρίως επειδή έχουν κλείσει τα σύνορα με την Αλβανία. Εμείς δουλεύουμε για να βρούμε ένα σχήμα ώστε από τη μια πλευρά να έρχονται αλλά από την άλλη δεν θα υπονομευτούν τα μέτρα τα υγειονομικά. Αυτοί θα έρχονται με μετάκληση, πιο ελεγχόμενη διαδικασία, που θα την κάνουμε κατά το δυνατόν ευέλικτη, θα μπαίνουν σε καραντίνα για ένα διάστημα, θα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και μετά θα βγαίνουν στα χωράφια. Οι παραγωγοί το δέχονται, θα δούμε σε ποιο χρόνο θα συμφωνήσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων αλλά χρειάζεται και συμφωνία με την Αλβανία για αποτελεσματικούς ελέγχους στα σύνορα».

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *