Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση...

ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός – Εμβόλιο Pfizer: Πόσο αποτελεσματικό είναι μετά από έξι μήνες

Υψηλή παραμένει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας Pfizer έως και 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, παρά την προέλαση του στελέχους δέλτα, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό the Lancet.

Υψηλή παραμένει η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας Pfizer έως και 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία σε νοσοκομείο, παρά την προέλαση του στελέχους δέλτα, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό the Lancet.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer ως προς την προστασία έναντι στη σοβαρή νόσηση οφείλεται στην εξασθένιση της ανοσίας λόγω της παρόδου του χρόνου και όχι λόγω της εμφάνισης νέων στελεχών, όπως το δέλτα. Αυτό φαίνεται καθώς η αποτελεσματικότητα έναντι στο στέλεχος δέλτα φαίνεται να αγγίζει το 90% ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα από τη δημοσίευση της μελέτης.

Η μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου φάνηκε ότι είναι ανεξάρτητη του στελέχους και η προστασία έναντι της νοσηλείας και της σοβαρής νόσου από το στέλεχος δέλτα ήταν πολύ υψηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Συνολικά αναλύθηκαν 3436957 άτομα από τις 14 Δεκεμβρίου 2020, έως και τις 8 Αυγούστου 2021 και έως τότε είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου μόλις 1146768 άτομα (33,4%) και το 91% εξ αυτών είχαν λάβει και τις δύο δόσεις. Στην περίοδο αυτή νόσησαν συνολικά 184041 άτομα (5,4%), και το 6,6% αυτών νοσηλεύτηκε. Στα 5008 δείγματα που διερευνήθηκε το στέλεχος του ιού που οδήγησε στη λοίμωξη στο 28,4% βρέθηκε το στέλεχος δέλτα.

Σε όλη την πορεία της μελέτης τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα είχαν ένα ποσοστό 73% αποτελεσματικότητας του εμβολίου και 90% προστασία έναντι στη νοσηλεία λόγω COVID-19. Όταν τα δεδομένα διαστρωματώθηκαν με βάση την ηλικία η αποτελεσματικότητα έναντι στη λοίμωξη ήταν 91% για τα άτομα 12-15 ετών, 73% για τους 16-64 ετών και 61% για τους άνω των 65 ετών.

Η αποτελεσματικότητα με την πάροδο του χρόνου φάνηκε να φθίνει από 88% τον πρώτο μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στο 47% μετά από 5 μήνες, ενώ για τους άνω των 65 τα αντίστοιχα στοιχεία ήταν 80% και 43%. Όμως όσο αφορά την πιθανότητα νοσηλείας η αποτελεσματικότητα ήταν 87% για όλες τις ηλικίες στον πρώτο μήνα και 88% μετά από 5 μήνες, χωρίς σημαντική πτώση.

Η πτώση της αποτελεσματικότητας έναντι στη νόσο για το στέλεχος δέλτα μετά από 4 μήνες από τον εμβολιασμό έπεσε το 53%, εύρημα μη στατιστικά σημαντικό, ενώ για τα άλλα στελέχη στο 67%. Η προστασία έναντι στη νοσηλεία παρέμεινε ψηλά στο 93% μετά τους 6 μήνες για το στέλεχος δέλτα και για τα υπόλοιπα στελέχη.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι τα εμβόλια παρέχουν αυξημένη προστασία έναντι στη νοσηλεία και κατ’ επέκταση στη σοβαρότερη μορφή της νόσου COVID-19 ακόμη και 6 μήνες μετά, ενώ η προστασία τους μπορεί να φθίνει με το χρόνο και ίσως κάποια στιγμή χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης.

newsit.gr

Σχόλια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Οκτώβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Διαβάστε Επίσης

TOP STORIES

Με μία τραγική είδηση ξημέρωσε η πόλη της Λαμίας. O 53χρονος, γνωστός Λαμιώτης μηχανικός, Ηλίας Παπαδήμας,  έφυγε από τη ζωή τις προηγούμενες ώρες βυθίζοντας...

Featured

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία όταν ειδοποιήθηκε για φωτιά σε διαμέρισμα της οδού Έσλιν. 8 οχήματα και 22 άντρες της Υπηρεσίας καθώς...

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα συγκλονιστικό τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί στο ύψος της άνοιξης απέναντι από γνωστό Super Market. Όπως βλέπετε στο σοκαριστικό βίντεο...

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία ακόμη απώλεια προκαλεί θλίψη στην πόλη της Λαμίας… Ο αποχαιρετισμός του Ιωνικού Νέας Μαγνησίας  Λαμίας στον Παναγιώτη Παπαδημητρίου.