Κορωνοϊός: Αυστηρά μέσα τον Απρίλιο για να ανοίξει κλιμακωτά παράθυρο χαλάρωσης τον Μάιο

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Παράθυρο για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ανοίγει από τον Μάιο, με δεδομένη την ικανοποιητική πορεία των δεικτών της πανδημίας. Βασική προϋπόθεση, να μην χαλαρώσουμε τον Απρίλιο.

-Advertisement-

Οι ενημερώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα όσο και του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα χθες ήταν ίσως οι πιο αισιόδοξες του τελευταίου διαστήματος, τηρουμένων, βεβαίως, των αναλογιών. Ο κ. Πέτσας για παράδειγμα τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν τον Απρίλιο στο σπίτι «για να χαρούμε τα αποτελέσματα», αφήνοντας έτσι μια χαραμάδα αισιοδοξίας για το επόμενο διάστημα, εφόσον, βεβαίως, δεν υπάρξουν παραφωνίες το επόμενο διάστημα. Παρουσίασε, μάλιστα, και γραφήματα, με βάση τα οποία η «καμπύλη» της Ελλάδας, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και ως προς αυτόν των νεκρών υπολείπεται σημαντικά χωρών αντιστοίχου μεγέθους και πληθυσμού, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία.

Και ο Σωτήρης Τσιόδρας, όμως, παρουσίασε μια εικόνα σταθεροποίησης της κατάστασης. 20 μόλις κρούσματα, αλλά και για πρώτη φορά μια μικρή μείωση στους νοσηλευομένους στις ΜΕΘ (90), παρά τους 6 θανάτους. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, με βάση τα μοντέλα που επεξεργάζονται καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου με τους λοιμωξιολόγους διαφαίνεται μια τάση «φρεναρίσματος» της διασποράς του ιού, προϊόν της έγκαιρης λήψης μέτρων από την κυβέρνηση και του περιορισμού της κυκλοφορίας που τηρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απαρέγκλιτα.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν θάνατοι το επόμενο διάστημα. Όπως δημοσίως έχει πει ο κ. Τσιόδρας, αλλά έχει εξηγήσει και στο κυβερνητικό επιτελείο, αρκετοί από όσους νοσηλεύονται, κυρίως λόγω των υποκείμενων νοσημάτων ή λόγω ηλικίας, δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν τη μάχη. Όσο, όμως, δεν αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευομένων στη ΜΕΘ, πρόκειται για μια σημαντική νίκη του συστήματος, τόσο για τη διασπορά του ιού, αλλά και για τις αντοχές του ίδιου του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς η επιδίωξη μέσω της εμπροσθοβαρούς λήψης μέτρων είναι να μην δοκιμαστούν τα ακρότατα όριά του.

- Advertisement -

Με βάση την εικόνα αυτή, λοιπόν, στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι μέρα με τη μέρα κερδίζονται σημαντικές μάχες με τον ιό, με την κατάσταση να μην ξεφεύγει και να σταθεροποιείται. Τις επόμενες μέρες θα φανούν, δε, και τα αποτελέσματα της απαγόρευσης των μετακινήσεων και της καραντίνας, αλλά και του «κλειδώματος» των συνόρων. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να δημιουργεί εφησυχασμό, όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους από το Μέγαρο Μαξίμου. Οιαδήποτε χαλάρωση από τους πολίτες, άλλωστε, θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά και να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία της ακολουθούμενης στρατηγικής. Γι’ αυτό και για τις επόμενες μέρες και ειδικά τις μέρες του Πάσχα προβλέπεται σημαντική αυστηροποίηση των προστίμων που θα επιβάλλονται στους παραβάτες της κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας, ιδίως στους αυτοκινητοδρόμους και στους παρακείμενους αυτών δρόμων.

Είναι σαφές, πάντως, ότι, όποτε και αν υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, αυτή θα είναι κατά κύματα. Και επειδή η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει ακόμα, όπως έγραφε από χθες το Reader.gr, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα πακέτο ρευστότητας για την οικονομία που θα εκτείνεται ως και τον Ιούνιο, με το δημοσιονομικό κόστος να φτάνει τα 14 δις ευρώ και τα κεφάλαια που αποτελούν πιστώσεις τα 10 δις. Πρακτικά, θα πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο 24 δις, το οποίο, ιδίως στο δημοσιονομικό του σκέλος, κινείται σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημειωτέον, από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε νοσοκομεία και άλλα σημεία αιχμής διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού από το νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ τις ερχόμενες μέρες θα συνεχίσει αυτές τις στοχευμένες επισκέψεις, ενισχύοντας και το μήνυμα ψήφου εμπιστοσύνης προς το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *