Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος: Ο Ελληνας μαθητής που κατασκεύασε τον πρώτο πύραυλο για καλό σκοπό – video

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Ήταν τέλη Ιουλίου αυτού του έτους, όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι ένας ορειβάτης βρέθηκε νεκρός στον Όλυμπο, ενώ είχε εγκλωβιστεί κοντά στο καταφύγιο Σπήλιου Αγαπητού. Κάπως έτσι γεννήθηκε και η ιδέα του μαθητή της Γ’ Λυκείου, Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου, ο οποίος αγαπά τόσο τη φυσική όσο την ορειβασία και το σκι. Πριν από δύο χρόνια, μαθητής της Α’ Λυκείου τότε, είχε διαβάσει στο κινητό του την είδηση ότι ένας σκιέρ είχε χαθεί στην περιοχή που ο ίδιος έκανε σκι και προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν. Αποφάσισε να είναι ο τελευταίος που θα ζήσει τον φόβο του θανάτου την ώρα που κάνει το χόμπι του.

-Advertisement-

Ο ESR (Πύραυλος Έκτακτης Ανάγκης), η εφεύρεση του 17χρονου Σαραντόπουλου, είναι ένα ασύρματος τύπος μηχανής εξωτερικών χώρων,  που εξυπηρετεί κυρίως ομάδες πεζοπόρων  που κάνουν δράσεις σε μέρη απομακρυσμένα από τον πολιτισμό και δίνει πληροφορίες για την θέση τους. Η κατασκευή του είναι βασισμένη στο πρότυπο των πυραύλων Patriot.

«Με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού κανένας ανιχνευτής δεν κινδυνεύει να χαθεί είτε βρίσκεται μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες η σε πυκνό σκοτάδι η σε μη προσβάσιμη περιοχή», εξηγεί στη HuffPost Greece.

Ο «πληροφορημένος» πύραυλος είναι συνδεδεμένος μέσω ενός ασυρμάτου αλγορίθμου με το πρόγραμμα του υπολογιστή που συγκεντρώνει data για κάθε πεζοπόρο, ακόμη κι όταν οι υπόλοιπες επαφές δεν λειτουργούν.

Αυτό είναι ακριβώς που κάνει τον ESR σπουδαίο. Το γεγονός ότι μπορεί να έχει σήμα οπουδήποτε τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά δεν λειτουργούν, δίνει την δυνατότητα να εντοπίζονται οι πεζοπόροι διαρκώς.

Κατασκευασμένο  από  οικιακό εξοπλισμό με καύσιμα μη τοξικά όπως η ζάχαρη και το  νιτρικό κάλιο, το ESR είναι φιλικό προς το περιβάλλον. To χρώμα του είναι μέχρι στιγμής μαύρο για να εντοπίζεται εύκολα στο χιόνι, ενώ το μέγεθός του αναμένεται να μικρύνει για να γίνεται πιο εύκολα η μεταφορά τους από τους λάτρεις των βουνών.

-Advertisement-
=Advertisement=

«Το σχέδιο του πυραύλου είναι φιλικό προς το περιβάλλον αφού το καύσιμο που χρησιμοποιηθεί για την ανάφλεξη του είναι από ζάχαρη άχνη και νιτρικό κάλλιο .
Έτσι, θα καταφέρουμε να έχουμε μια ”τέλεια” καύση με αποτέλεσμα να μην έχουμε κανέναν εκπεμπόμενο ρύπο στην ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια της εκτόξευσης. Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως ένα GPS, ενας αισθητήρας θερμοκρασίας, ενας αισθητήρας πίεσης και ένας αισθητήρας υγρασίας , τα οποία θα συνδέονται ασύρματα σε έναν υπολογιστή στο έδαφος και θα δίνουν τα δεδομένα θέσης», εξηγεί με όλο αγάπη για την εφεύρεσή του.

Με την βοήθεια του «ενημερωμένου» πυραύλου δεν χάνεται καθόλου χρόνος κάτι πολύ σημαντικό μερικές φορές, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και της έλλειψης σήματος κινητού.

Ο πύραυλος είναι και το μεγάλο στοίχημα του μαθητή για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. «Θέλω να πάω στην Αμερική ή στη Βρετανία». Είναι ένα από τα παραδείγματα Ελλήνων που επιθυμούν να υλοποιήσουν τα όνειρά τους στο εξωτερικό, καθώς ακόμα στη χώρα μας δεν δίνονται ακόμα οι ίδιες ευκαιρίες για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία, με μια κοινή ευχή. Να μην χαθεί άλλη ζωή ζητώντας βοήθεια.

huffpost
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *