Η Κολομβία καταστρέφει μισό εκατομμύριο στρέμματα καλλιέργειας κοκαΐνης

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read
Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) παρουσίασαν την Παρασκευή ένα φιλόδοξο σχέδιο αντικατάστασης των παράνομων καλλιεργειών, όπως προέβλεπε η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν, για την εξάλειψη 500.000 στρεμμάτων εντός του 2017 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης.
«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που προβλέπει ανάπτυξη της γης χάρη στην αντικατάσταση» των παράνομων καλλιεργειών, εξήγησε ο Ραφαέλ Πάρδο, υπουργός αρμόδιος για τις μεταπολεμικές διευθετήσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια, σε συνέντευξη Τύπου στην Μπογοτά.
Η κυβέρνηση και οι αντάρτες των FARC διευκρίνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι το Εθνικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Προώθησης Εναλλακτικών Καλλιεργειών στις Παράνομες Καλλιέργειες (PNIS) θα τεθεί σε εφαρμογή βάσει του τέταρτου άρθρου της συμφωνίας ειρήνης που υπογράφτηκε στα τέλη του Νοεμβρίου για να τερματιστεί ο πόλεμος που διήρκεσε 52 χρόνια.
Θα εφαρμοστεί το 2017 σε 40 δήμους από όπου προέρχεται πάνω από το 50% του συνόλου της παραγόμενης σήμερα κοκαΐνης της Κολομβίας• ήδη εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα στους νομούς Βιτσάδα (ανατολικά) και Κακετά (νότια), ανέφερε ο Πάρδο.
Το πρόγραμμα «θα κοστίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο πέσος (σ.σ. περίπου 340 εκατ. δολάρια, ή περίπου 318 εκατ. ευρώ) αυτή τη χρονιά», πρόσθεσε και διευκρίνισε πως η χρηματοδότησή του θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά υπάρχουν ελπίδες πως θα προσφερθεί επίσης διεθνής βοήθεια.
Από την πλευρά του, ένα στέλεχος των ανταρτών, ο Παστόρ Αλάπε, δήλωσε πως οι
FARC θα αναλάβουν «την ευθύνη» να προωθήσουν ενεργά το σχέδιο, «με άμεσο τρόπο», στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον πόλεμο.
«Όσον αφορά την προώθηση των εναλλακτικών καλλιεργειών, οι αγρότες θα συμμετάσχουν για να οριστεί τι καλλιέργειες θα κάνουν», ανάλογα με «το έδαφος και με το κλίμα», πρόσθεσε ο Παστόρ Αλάπε.
Ο Πάρδο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις εξάλειψης των παράνομων καλλιεργειών, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «εναλλακτική» λύση, η αντικατάσταση των καλλιεργειών, θα αποτελέσει το «κυριότερο εργαλείο για τη μείωση» των παράνομων καλλιεργειών κόκας, αλλά και μαριχουάνας και παπαρούνας.
«Η αντικατάσταση των καλλιεργειών είναι πιο αποδοτική από την καταστροφή» τους, εξήγησε και διευκρίνισε πως ο ψεκασμός από τον αέρα με ζιζανιοκτόνα είναι πιο δαπανηρός.
Η Κολομβία, η οποία ανέστειλε μετά το 2015 τους αεροψεκασμούς με γλυφοσάτη λόγω των προβλημάτων για το περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία, ελπίζει να εξαλείψει και να αντικαταστήσει μέσα στο 2017 συνολικά 1.000.000 στρέμματα παράνομων καλλιεργειών.
Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν αγρότες που άρχισαν παράνομες καλλιέργειες μετά τη 10η Ιουλίου 2016, ημέρα που η κυβέρνηση και οι FARC άρχισαν για πρώτη φορά την εφαρμογή της εθελοντικής αντικατάστασης των καλλιεργειών στο Μπρισένιο (Αντιόκια, βορειοδυτικά).
Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση ενίσχυσης την άμεση και πλήρη εγκατάλειψη από τους αγρότες όλων των παράνομων καλλιεργειών και κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με αυτές.
Την πρώτη χρονιά, βάσει του προγράμματος θα χορηγείται σε μηνιαία βάση ένα ποσό ύψους 1 εκατ. πέσος (340 δολάρια) για την αντικατάσταση των καλλιεργειών, την προετοιμασία της γης για νόμιμες καλλιέργειες, ή την προσφορά εργασίας προς όφελος της κοινότητας. Οι αγρότες θα μπορούν επίσης να λαμβάνουν μια εφάπαξ επιχορήγηση ύψους από 800.000 ως 9 εκατομμύρια πέσος (272 ως 3.000 δολάρια) για τη χρηματοδότηση αυτόνομων έργων προώθησης της διατροφικής ασφάλειας.
Οι FARC έχουν παραδεχθεί ότι χρηματοδοτούνταν από δραστηριότητες που συνδέονταν με την εμπορία ναρκωτικών, όπως η καταβολή προστασίας από καλλιεργητές κόκας, ιερού φυτού για τους αυτόχθονες τα φύλλα του οποίου αποτελούν τη βάση της κοκαΐνης. Αλλά με τη συμφωνία ειρήνης δεσμεύτηκαν να διακόψουν οποιαδήποτε σχέση με το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών, που τη δεκαετία του 1980 μετατράπηκε σε καύσιμο του πολέμου.
Η Κολομβία είναι το κράτος με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας στον κόσμο, οι οποίες φθάνουν τα 960.000 στρέμματα, ενώ κατατάχθηκε επίσης πρώτη στην παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως το 2015, με 646 τόνους, κατά τον ΟΗΕ.
-Advertisement-
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *