Με συμβολικό κλείσιμο των Δήμων σε ολόκληρη τη χώρα απαντά η Τοπική Αυτοδιοίκηση αύριο, Τρίτη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Οι Δήμοι καλούνται – όπως τονίζουν – να ανταποκριθούν σε ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, γεγονός που οδηγεί σε ασφυξία τη λειτουργία τους.
Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με αφορμή την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος – σύμφωνα με την Αυτοδιοίκηση – δεν προβλέπει τα αναγκαία κονδύλια για τη στήριξη των Δήμων.
«Ξεκάθαρη πολιτική διαμαρτυρία της Αυτοδιοίκησης»
Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Λαμιέων και μέλος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, Γιάννης Ρούλιας, η κινητοποίηση έχει σαφές πολιτικό μήνυμα.
Μιλώντας στον LAMIA POLIS 87.7 και στο Μεσημβρινό Μαγκαζίνο με την Άννα Μπαμπέτα, υπογράμμισε:
«Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική διαμαρτυρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στη διαρκή υποβάθμιση του ρόλου των Δήμων, στη χρόνια υποχρηματοδότηση και στη συστηματική μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αναγκαίους πόρους».
Δήμοι με αυξημένες ευθύνες και μειωμένα μέσα
Όπως τόνισε, οι Δήμοι σηκώνουν καθημερινά δυσανάλογα βάρη, από την κοινωνική πολιτική και την παιδική μέριμνα έως την πολιτική προστασία, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση.
«Μας λένε ότι πρέπει να τα πάρουμε από τους πολίτες. Λες και οι ΚΑΠ που λαμβάνουμε δεν προέρχονται από τη φορολογία των δημοτών, από τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε πως αυξήσεις μισθών και λειτουργικών εξόδων δεν καλύπτονται από το κράτος, αλλά επιβαρύνουν απευθείας τους Δήμους.
«Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία. Οι αντιδράσεις των δημάρχων δεν είναι κομματικές, είναι ζήτημα επιβίωσης των Δήμων», σημείωσε.
Συμβολικό κλείσιμο στον Δήμο Λαμιέων
Στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης, ο Δήμος Λαμιέων θα προχωρήσει σε συμβολικό κλείσιμο των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών αύριο, Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025, από τις 13:00 έως τη λήξη του ωραρίου.
Παράλληλα, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των κρίσιμων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Ποιες υπηρεσίες θα λειτουργούν κανονικά
Κανονικά θα λειτουργήσουν:
- οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί
- όλες οι κοινωνικές δομές του Δήμου
- η Υπηρεσία Καθαριότητας
- το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας
- το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας
Επίσης, το Κεντρικό Πρωτόκολλο του Δήμου θα παραμείνει ανοιχτό για την εξυπηρέτηση επειγόντων και απαραίτητων διοικητικών πράξεων.
Συνάντηση ΚΕΔΕ – Υπουργείου την επόμενη ημέρα
Την επομένη της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον αρμόδιο Υπουργό, όπου θα τεθεί επί τάπητος ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Πρέπει επιτέλους να γίνουμε αυτοδιοίκηση. Αυτή τη στιγμή είμαστε ετεροδιοίκηση, όλα εξαρτώνται από το κράτος», κατέληξε ο κ. Ρούλιας.
Στόχος της κινητοποίησης, όπως τονίζεται, είναι να σταλεί ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα προς την Πολιτεία, χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινότητα των δημοτών και των οικογενειών.

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.