Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην παγίδα Σόιμπλε και Λαγκάρντ

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read

Η συνάντηση του Β. Σόιμπλε και της Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός και οι διαβεβαιώσεις που εισέπραξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών από την διευθύντρια του Ταμείου ,φαίνεται ότι αίρουν την όποια…αβεβαιότητα για την παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

-Advertisement-

Και «επιστρέφουν» στην ελληνική πλευρά την «καυτή πατάτα» να αναλάβει όλες τις δεσμεύσεις που θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της διαδικασίας της β’ αξιολόγησης με την ολική επαναφορά του ΔΝΤ.

Η παγίδα των Σόιμπλε και Λαγκάρντ αλλάζει πάλι το παιχνίδι για την Αθήνα.

Η κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε με τον κ. Σόιμπλε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ελβετία και τον διαβεβαίωσε πως το Ταμείο «θα παραμείνει πλήρως αναμεμειγμένο στις συζητήσεις» για τη χώρα μας «με στόχο να επιτευχθεί νωρίς συμφωνία για πρόγραμμα το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει χρηματοδοτικά».

- Advertisement -

Και η διαβεβαίωση αυτή έχει σημασία ότι πήρε και τη μορφή γραπτής ανακοίνωσης του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ραις.

Το όνειρο της αποχώρησης του ΔΝΤ γίνεται ξανά εφιάλτης για παραμονή του

Η θέση του ΔΝΤ όπως την αποσαφήνισε η Κριστίν Λαγκάρντ αλλάζει πάλι τα πλάνα της κυβέρνησης Τσίπρα που βλέπει Βερολίνο- Ταμείο να τα «ξαναβρίσκουν» και να ετοιμάζονται από κοινού να θέσουν τις νέες απαιτήσεις.

Η ρητορεία της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και οι προσδοκίες της αφορούσαν το σενάριο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να κληθεί ο ESM να παίξει το ρόλο του Ταμείου. Τώρα όμως η κυβέρνηση

Τώρα θα βρεθεί και πάλι απέναντι στο κοινό μέτωπο των δανειστών προσπαθώντας να κλείσει την β’ αξιολόγηση « χωρίς νέα μέτρα» όπως διαμηνύουν τα κυβερνητική στελέχη.

‘Ενα εγχείρημα δύσκολο καθώς όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει η χώρα θα έχει μπροστά της ένα γύρο πληρωμών που φτάνει μέχρι τον Ιούλιο σχεδόν τα 10 δισ. χωρίς χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι δόσεις που πρέπει να καταβάλει η Αθήνα αφορούν πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ στον ESΜ στις 27 Φεβρουαρίου, κάτι περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Απριλίου, 2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες επενδυτές στις 17 Ιουλίου, σχεδόν 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, και 1,5 δισ. ευρώ στον ΕSM στις 27 Αυγούστου, εκτός από άλλες μικρότερες υποχρεώσεις σε όλη την διάρκεια του 2017.

Και νέα επιστολή Τσακαλώτου στους Θεσμούς

Η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στα νέα αδιέξοδα που δημιουργούνται λόγω των καθυστερήσεων της β αξιολόγησης συνεχίζει την τακτική που έχει ακολουθήσει στο παρελθόν: κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι έχει σχεδόν κλείσει η αξιολόγηση και είναι ζήτημα των δανειστών να λάβουν την πολιτική απόφαση να υπογράψουν την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και την ίδια στιγμή το Μ. Μαξίμου απαντά στον Π. Τόμσεν και στις εκτιμήσεις του για την ανεργία στην Ελλάδα προτρέποντας τον να γράψει στο …Blog του στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει θετικά μία αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα αλλάζοντας για μία ακόμη φορά ρότα στην στρατηγική που ακολουθεί όσον αφορά την διαπραγμάτευση, καθώς δεν υπολογίζει σε αυτήν την φάση την στάση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και την άρνηση των ευρωπαίων να υπάρξει διευθέτηση του χρέους.

ύμφωνα με πληροφορίες ο Ευ. Τσακαλώτος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλει επιστολή στους θεσμούς με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση σε μία συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει την θεσμοθέτηση κόφτη για μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ποντάρουν στη μη αυτοδυναμία Μητσοτάκη

Όπως δηλώνουν όμως κυβερνητικά στελέχη, το ενδεχόμενο των εκλογών παραμένει ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Τσακαλώτος έχει ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο των εκλογών ως απειλή προς τους θεσμούς καθώς η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως στις Βρυξέλλες δεν επιθυμούν κάλπες στην Ελλάδα κατά την διάρκεια μίας εκλογικής χρονιάς για την Ευρώπη.

Παράλληλα η Αθήνα υποστηρίζει παρασκηνιακά ότι σε ένα ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στην Ελλάδα, η διαφορά μεταξύ της ΝΔ που αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά πολύ μικρότερη με αποτέλεσμα να υπάρξουν δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης ή στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *