Το Κυπριακό υπουργείο Γεωργίας ολοκλήρωσε έρευνα σε σχέση με φήμες και φαντασιώσεις για αεροψεκασμούς.
Η έρευνα διατάχθηκε μετά από τοποθετήσεις βουλευτών που εξέφραζαν υποψίες ότι οι Βρετανικές βάσεις με αεροσκάφη… μας ψεκάζουν. Το πόρισμα της έρευνας αποκαλύπτει σήμερα η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης»
Στην επιτροπή που έκανε την έρευνα, να σημειωθεί ότι συμμετείχαν εκπρόσωποι των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Πολιτικής Αεροπορίας, Αναπτύξεως Υδάτων, Δασών και Επιθεώρησης Εργασίας, του Κρατικού Χημείου, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας καθώς και ακαδημαϊκοί φορείς.
Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο που δημοσιεύει ο «Πολίτης», η διερεύνηση που έγινε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και λαμβάνοντας υπόψη αξιόπιστες επιστημονικές αναφορές, κατέδειξε πως «τα ίχνη συμπύκνωσης (σ.σ. οι άσπρες λωρίδες που κρίθηκαν απομεινάρια αεροψεκασμού) προέρχονται από τη συμπύκνωση των αερίων εξάτμισης των κινητήρων των αεροσκαφών. Εξερχόμενα τα καυσαέρια από τους κινητήρες στο περιβάλλον, υπό μορφή ατμού, ψύχονται δημιουργώντας παγοκρυστάλλους, οι οποίοι δημιουργούν τα νεφικά ίχνη. Δύναται όμως να προκληθούν και από τις αλλαγές της ασκούμενης πίεσης του αέρα, λόγω ταχύτητας, στις λεγόμενες δίνες ακροπτερυγίων, στην επιφάνεια των πτερυγίων και στην υγρασία του αέρα, όπου στην περίπτωση αυτή, τα ίχνη συμπύκνωσης παρατηρούνται στις άκρες των πτερυγίων και όχι πίσω από τους κινητήρες» αναφέρεται στο πόρισμα το οποίο συνεχίζει: «Συνηθέστερα, καθώς τα εξερχόμενα αέρια του αεροσκάφους έχουν υψηλή θερμοκρασία, προκειμένου να δημιουργηθεί νεφικό ίχνος, θα πρέπει η θερμοκρασία του αέρα να είναι πολύ χαμηλή. Αν ο αέρας είναι υγρός, τα ίχνη αυτά δημιουργούνται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και επομένως σε χαμηλότερο ύψος πτήσης». Εν κατακλείδι, στο πόρισμα σημειώνεται ότι «δεν διαπιστώθηκαν βάσιμα αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν τα ίχνη συμπύκνωσης που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα με οποιεσδήποτε άλλες αιτίες ή/και φαινόμενα πέραν των πιο πάνω». Όπως, δε, προαναφέρθηκε, το πόρισμα καταλήγει ότι «ενόψει των πιο πάνω και λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές / καταγγελίες για συσχετισμό των ιχνών συμπύκνωσης με αεροψεκασμούς, αλλά και τις ανησυχίες που ενδεχομένως προκλήθηκαν στην κοινή γνώμη, γίνεται η εισήγηση όπως το υπουργείο Γεωργίας προβεί σε κατάλληλη ενημέρωση στο κοινό όσον αφορά τις πιο πάνω διαπιστώσεις».
Πηγή: protothema.gr