Όσοι έχουν παιδιά ή έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά, σίγουρα κάποια στιγμή θα έχουν απορήσει με τις αντοχές τους, αφού ακόμα και μετά από πολύωρο παιχνίδι και έντονη σωματική δραστηριότητα, λίγο μετά δείχνουν ακούραστα.
Μια νέα έρευνα έρχεται να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο αφού εντόπισε πως τα παιδιά αναρρώνουν γρήγορα όπως και οι καλύτεροι αθλητές και πως το μυικό τους σύστημα μπορεί και αντιστέκεται στην κούραση με παρόμοιο τρόπο που αντιμετωπίζει την κούραση το καλογυμνασμένο σώμα ενός ιδιαίτερα αθλητικού ενήλικα.
Όπως διαβάζουμε στο healthyliving.gr, η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology, ζήτησε από νεαρά αγόρια, αγύμναστους άνδρες και αθλητές αντοχής να κάνουν άσκηση υψηλής έντασης και στη συνέχεια εξέτασε πόσο γρήγορα οι μύες τους ήταν κουρασμένοι.
Το συμπέρασμα ήταν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν περισσότερο τον αερόβιο μεταβολισμό και επομένως κουράζονται λιγότερο κατά την άσκηση υψηλής έντασης. Επίσης αναρρώνουν ταχύτερα ακόμα και από τους αθλητές αντοχής – π.χ. απομακρύνουν ταχύτερα το γαλακτικό οξύ. Αυτό εξηγεί γιατί τα παιδιά έχουν την ικανότητα να παίζουν ασταμάτητα, βγάζοντας νοκ-αουτ τους μεγάλους.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Clermont Auvergne της Γαλλίας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Φυσιολογίας της Άσκησης Sébastien Ratel, συνεργάστηκαν με τον Anthony Blazevich, καθηγητή Βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan της Αυστραλίας συγκρίνοντας τη μυϊκή κόπωση και το ρυθμό ανάρρωσης μετά την άσκηση σε αγόρια, αγύμναστους ενήλικες και αθλητές αντοχής.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τρεις ομάδες -12 αγόρια ηλικίας μεταξύ 8-12 ετών που έτρεχαν τακτικά, 12 αγύμναστους ενήλικες και 13 αθλητές υψηλού επιπέδου σε τρίαθλο ή ποδηλασία ή τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων- να εκτελέσουν δοκιμές ποδηλασίας. Για να ελέγξουν πόσο γρήγορα ανακάμπτουν από την άσκηση, οι ερευνητές παρακολούθησαν τον καρδιακό ρυθμό των συμμετεχόντων, τα επίπεδα οξυγόνου και τα επίπεδα οξέωσης και γαλακτικού οξέος – τα οποία συνδέονται με την μυϊκή κόπωση. Χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για να προσδιορίσουν αν τα παιδιά χρησιμοποίησαν τους αερόβιους ή αναερόβιους μεταβολισμούς όταν τα σώματά τους ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης. Τα παιδιά ξεπέρασαν τους αγύμναστους ενήλικες σε κάθε δοκιμασία.
Η μελέτη έδειξε ότι η μυϊκή αντοχή συχνά είναι καλή στα παιδιά και μπορεί να γίνει καλύτερη αν δοθεί έμφαση σε άλλες παραμέτρους, όπως η τεχνική, η ταχύτητα και η δύναμη. Έτσι μπορεί να βελτιστοποιηθεί η εκγύμναση των παιδιών και να έχουν καλύτερη επίδοση στο άθλημα που αγαπάνε.
«Κατά τη διάρκεια πολλών σωματικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά μπορεί να σταματήσουν πριν από τους ενήλικες επειδή έχουν περιορισμένη καρδιαγγειακή ικανότητα, τείνουν να εφαρμόζουν λιγότερο αποτελεσματικά πρότυπα κίνησης και να κάνουν περισσότερα βήματα για να καλύψουν μια δεδομένη απόσταση. Η έρευνά μας όμως έδειξε ότι ξεπερνούν ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς μέσω της ανάπτυξης ανθεκτικών στην κόπωση μυών και της ικανότητα ταχείας ανάρρωσης από την υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα», είπαν οι ειδικοί.
Πηγή: govastileto.gr