Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 1.100 οι νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία – Καμίνι η Βρετανία

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Σε επικίνδυνη ζώνη βρίσκεται η δυτική Ευρώπη με τους ειδικούς να διερωτώνται γιατί πολλές χώρες έχουν αποκτήσει τροπικό κλίμα, γεγονός που έχει προκαλέσει το θάνατο άνω των χιλίων ανθρώπων, κάνοντας παράλληλα κόλαση τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

-Advertisement-

Στη Ισπανία και την Πορτογαλία πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της αφόρητης ζέστης.

«Καμίνι» σήμερα η Βρετανία

Σύμφωνα με κάποιους μετεωρολόγους, ο καιρός στη Βρετανία σήμερα αναμένεται να είναι θερμότερος από το 98,8% του πλανήτη. Τα μόνα μέρη που αναμένεται να έχουν υψηλότερη θερμοκρασία είναι η έρημος Σαχάρα, η Καλιφόρνια και οι έρημοι των ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή, η Ινδία, η δυτική Κίνα, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Χτες, στο αεροδρόμιο του Λούτον, η άσφαλτος έλιωσε σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές πτήσεις. Σε πολλές περιοχές της Βρετανίας, αλλά και της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο υδράργυρος έχει χτυπήσει «κόκκινο» ενώ τα πύρινα μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα κάνοντας στάχτη τεράστιες δασικές εκτάσεις.

- Advertisement -

Οι ακραίες θερμοκρασίες είναι αποτέλεσμα των ιδιαίτερα θερμών αέριων μαζών που βρίσκονται πλέον από την Δυτική Ευρώπη, κάνουν λόγο οι ειδικοί.

Την ώρα που η κατάσταση παραμένει δραματική, οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα επισημαίνοντας ότι το κύμα ζέστης είναι το δεύτερο που σαρώνει τη δυτική Ευρώπη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα και ο πολλαπλασιασμός αυτών των φαινομένων θεωρείται άμεση συνέπεια στης υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου αυξάνουν την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Οι προσδοκίες είναι πλέον υψηλές ότι την Τρίτη το βρετανικό ρεκόρ των 38,7 C θα μπορούσε να καταρριφθεί και να καταρριφθεί για πρώτη φορά οι 40 C, με τους ειδικούς να κατηγορούν την κλιματική αλλαγή και να προβλέπουν συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες αναμένεται επίσης να ανέβουν πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου στην Ολλανδία, ενώ το γειτονικό Βέλγιο αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και άνω.

Από τα πιο ζεστά μέρη του κόσμου το Λονδίνο

Στους 43 Βαθμούς Κελσίου αναμένεται να αγγίξει το θερμότερο σε ορισμένες περιοχές της χώρας που από χθες σε βρίσκεται «κόκκινο συναγερμό».

Τα σχολεία στη Βρετανία παρέμειναν κλειστά, χειρουργεία και δρομολόγια τρένων ακυρώθηκαν ενώ πολλές εταιρείες ειδοποίησαν τους υπαλλήλους να δουλέψουν εξ αποστάσεως, καθώς υπάρχουν φόβοι πως από το κύμα καύσωνα θα υπάρξουν νεκροί.

Όπως αναφέρει το ΒΒC, το Λονδίνο αναμένεται να είναι ένα από τα πιο ζεστά μέρη στον κόσμο σήμερα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά ακόμα και τη Δυτική Σαχάρα και την Καραϊβική.

Οι εταιρείες ύδρευσης στη νότια και ανατολική Αγγλία έχουν προειδοποιήσει ότι η αυξημένη ζήτηση νερού μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή πίεση – ακόμη και σε διακοπή της παροχής – για ορισμένα νοικοκυριά.

Τέλος, οι ειδικοί προτρέπουν τους πολίτες να πίνουν νερό, να κρατούν τις κουρτίνες τους κλειστές, όπου είναι δυνατόν, και να ελέγχουν αν είναι καλά φίλους και συγγενείς.

Σε «κόκκινο συναγερμό» 15 περιφέρειες στη Γαλλία

Στη νοτιοδυτική χώρα, οι πυροσβέστες παραμένουν σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, ιδίως στη Ζιρόντ, όπου έχουν γίνει στάχτη περίπου 110.000 στρέμματα δάσους από την περασμένη Τρίτη. Σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France έθεσε σε «κόκκινο συναγερμό» 15 περιφέρειες της δυτικής Γαλλίας. «Ο καύσωνας εξαπλώνεται στη χώρα», προειδοποίησε η υπηρεσία.

Δεκάδες πύρινα μέτωπα στην Ισπανία

Περίπου 20 πύρινα μέτωπα μαίνονται ανεξέλεγκτα σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τα νότια μέχρι τη Γαλικία, στα βορειοδυτικά.

Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε για σήμερα «σημαντικά υψηλές» θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και στις Βαλεαρίδες, στη Μεσόγειο.

Στο Λογκρόνιο, στον βορρά, το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει μέχρι και 42 βαθμούς, ενώ στη Μαδρίτη και τη Σεβίλλη ο καύσωνας «χτυπάει «κόκκινο», με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μικρή βελτίωση στην Πορτογαλία

Στη γειτονική Πορτογαλία, η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη στο μέτωπο των πυρκαγιών και, για πρώτη φορά από τις 8 Ιουλίου, η θερμοκρασία δεν αναμένεται σήμερα να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Μόνο μια σημαντική εστία φωτιάς απομένει, κοντά στην κοινότητα Τσάβες, στα βόρεια, αλλά η υπηρεσία πολιτικής προστασίας θεωρεί ότι και αυτή έχει «ουσιαστικά τεθεί υπό έλεγχο κατά 90%».

Οι αρχές πάντως δεν εφησυχάζουν, αφού και σήμερα παραμένει «πολύ υψηλός» ή «υψηλός» ο κίνδυνος πυρκαγιάς, ιδίως στην κεντρική και τη βόρεια Πορτογαλία.

Στα «double jets» οφείλεται πιθανότατα ο ακραίος καύσωνας στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν το φαινόμενο του ακραίου καύσωνα, αναφέρουν σε άρθρο τους στο «Nature Communications», με τίτλο «Accelerated western European heatwave trends linked to more-persistent double jets over Eurasia», ότι οφείλεται στα λεγόμενα «double jets».

Οι συγγραφείς του άρθρου μελέτησαν αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία ως πιθανό αίτιο των αυξημένων καυσώνων στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν δεδομένα για τον αεροχείμαρρο (jet stream), μια ζώνη ισχυρών ανέμων στην ανώτερη τροπόσφαιρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αεροχείμαρρος κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο των τελευταίων 42 ετών, διαχωρίζεται πιο συχνά σε δύο ρεύματα αέρα, που πνέουν σε δύο ζώνες στα βόρεια και στα νότια της Ευρώπης (double Jets). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η περιοχή κυρίως της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης να παραμένει για μεγαλύτερα διαστήματα σε μία κατάσταση μειωμένων ανέμων, οι οποίοι ευνοούν την ανάπτυξη ακραία υψηλών θερμοκρασιών.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται κανονικά υπό την επίδραση ενός πιο ισχυρού αεροχείμαρρου που πνέει από τον Bόρειο Ατλαντικό προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ευνοώντας την πιο γρήγορη εναλλαγή καιρικών συστημάτων και κρατώντας την περιοχή πιο δροσερή.

Με την επικράτηση των «double jets» η κατάσταση αυτή αλλάζει και γι’ αυτό έχουμε περισσότερους καύσωνες.

Βασισμένοι σε αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές βρήκαν ότι ο ακραίος καύσωνας κατά τον Ιούλιο του 2022 στη Δυτική Ευρώπη χαρακτηρίζεται από «double jets» στην ανώτερη τροπόσφαιρα, που πιθανότατα συμβάλουν στην έκταση και την ένταση του καύσωνα.

Η αιτία πίσω από την αύξηση στη συχνότητα και διάρκεια των double jets πιθανότατα σχετίζεται με την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την πιο γρήγορη θέρμανση των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τον Αρκτικό Κύκλο.

protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *