Τα τελευταία χρόνια, οι καθυστερήσεις στις αεροπορικές πτήσεις έχουν μετατραπεί σε καθημερινό φαινόμενο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στη χώρα μας, το φετινό καλοκαίρι, αναμένονται να σημειωθούν καθυστερήσεις στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια, “Ελευθέριος Βενιζέλος” και “Μακεδονία”, καθώς η συνεχής αύξηση του αριθμού των πτήσεων εντείνει την “πιέσεις” που δέχονται, ειδικά στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.
Η υπερβολική κίνηση στην εναέρια κυκλοφορία είναι μια από τις βασικές αιτίες που οδηγεί σε καθυστερήσεις σε συνδυασμό με την αναντιστοιχία που προκύπτει σε σχέση με τον αριθμό των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ATC).
Αυτές οι “πιέσεις” επιβεβαιώνονται και από την τελευταία έκθεση “Performance Review Report” του Eurocontrol για το 2024. Όπως επισημαίνεται, η Αθήνα συνέχισε να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, κυρίως κατά τους μήνες από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο, την περίοδο δηλαδή με την υψηλότερη επιβατική κίνηση. Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας κατατάχθηκε πέμπτο ανάμεσα στα 30 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σε επίπεδο καθυστερήσεων αφίξεων που οφείλονται στη διαχείριση της ροής της εναέριας κυκλοφορίας. Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης έφτασε τα 3,46 λεπτά ανά άφιξη.
Ο χρόνος καθυστέρησης αφορά στη διάρκεια που ένα αεροπλάνο παρέμεινε στο έδαφος πριν απογειωθεί, προκειμένου η άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αθήνας να συμμορφώνεται με τα όρια διαχείρισης του εναέριου χώρου. Τους θερινούς μήνες, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης αυξάνεται ραγδαία- φτάνοντας ακόμα και τα 9 λεπτά ανά άφιξη-στοιχείο που καταδεικνύει τις έντονες εποχικές διακυμάνσεις στην εναέρια κυκλοφορία. Αυτός ο επιπλέον χρόνος προστίθεται στο πρόγραμμα κάθε πτήσης, επιβαρύνοντας τη συνολική ροή των δρομολογίων.
“Η πλειοψηφία των περιορισμών που τίθενται αφορούν στην χωρητικότητα, και έχουν ως αιτιολογία ATC staffing ή ATC capacity, καθώς προκύπτουν κυρίως για λόγους ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί υπέρμετρη ζήτηση σε δεδομένες χρονικές περιόδους με δεδομένο τον εκάστοτε αριθμό προσωπικού Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, ένα παγκόσμιο πρόβλημα”, δηλώνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στο Capital.gr.
Σύμφωνα με την αναφορά του Eurocontrol για την εβδομάδα 5-11 Μαΐου, το δίκτυο, πανευρωπαϊκά είδε αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας κατά 4% σε σχέση με το 2024 και ο μέσος όρος των καθυστερήσεων επί διαδρομής (en route) ήταν 1,05 λεπτά ανά πτήση. Η Γαλλία έρχεται στην πρώτη θέση με μερίδιο 39% επί του συνόλου των καθυστερήσεων και ακολουθεί με 16% η Ισπανία, η Γερμανία με 12% και η Ελλάδα με 9%, γεγονός που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την αύξηση του όγκου της κυκλοφορίας που διέρχεται από αυτές τις χώρες, τον ρυθμό της ζήτησης και τον αριθμό των εξυπηρετούμενων αεροσκαφών ημερησίως.
“Οι καθυστερήσεις αφίξεων στα αεροδρόμια είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο, περιορισμοί στις κινήσεις εδάφους, ελλείψεις προσωπικού, προβλήματα ή δυσλειτουργίες σε τεχνολογικό εξοπλισμό, προβλήματα καιρού, εκσυγχρονισμός διαδικασιών, περιορισμοί στις αίθουσες επιβατών κ.λπ. Εξαιτίας λοιπόν αυτών των παραγόντων κατά καιρούς παρουσιάζονται καθυστερήσεις και σε όλα τα αεροδρόμια, φαινόμενο πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο”, σημειώνει η ΥΠΑ.
Για την ενίσχυση του προσωπικού η ΥΠΑ έχει υιοθετήσει, για πρώτη φορά, μια σύγχρονη διαγωνιστική διαδικασία στην επιλογή Ελεγκτών Εναερίου Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) βάσει του προγράμματος Feast του Eurocontrol. Σύμφωνα με την ΥΠΑ, “η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ταχύτητα, ποιότητα επιλογής υποψηφίων με τις καταλληλότερες δεξιότητες, και αξιοπιστία, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια δεξαμενή επιτυχόντων, για τη συνεχή ροή νέων ΕΕΚ για τρία έτη, από την ημερομηνία ολοκλήρωσής της, εξασφαλίζοντας την κάλυψη υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων καθώς και μελλοντικών αναγκών λόγω αποχωρήσεων”.
O πρώτος διαγωνισμός με αυτή τη μέθοδο, για την πρόσληψη 97 ΕΕΚ, ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου και υποβλήθηκαν συνολικά 1.732 αρχικές υποψηφιότητες. Για το 2026 προβλέπεται η πρόσληψη επιπλέον 73 ΕΕΚ, οι οποίοι θα αντληθούν κατευθείαν από το “απόθεμα” που δημιουργείται από τον παραπάνω διαγωνισμό, επιλύοντας ένα χρόνιο ζήτημα στελέχωσης των ΕΕΚ.
Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.