Καταλονία: Αντιμέτωπος με τη φυλακή ο Πουτζντεμόν. Σενάρια για πολιτικό άσυλο

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Μετά την καθαίρεση την περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας και την προκήρυξη εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου, τα βλέμματα όλων είναι τώρα στραμμένα στην τύχη του Κάρλες Πουτζντεμόν, του ανθρώπου που προκάλεσε την πρωτοφανή πολιτική κρίση στην Ισπανία.

Μέσα στην εβδομάδα, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει νομικές διαδικασίες και θα ασκήσει δίωξη για «εξέγερση» σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας με την κατηγορία της «εξέγερσης» –  μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη.

Μάλιστα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μαδρίτη υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία και με σύνθημα «Ο Πουτζεμόν στη φυλακή!».

«Ο ηγέτης του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας, Κάρλας Πουτζντεμόν, είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας μέχρι οι πολίτες να αποφασίσουν το αντίθετο σε ελεύθερες εκλογές», υποστήριξε ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος της Καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα El Punt-Avui, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα ενάντια στην Καταλονία».

- Advertisement -

Ενώ οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την στήριξή τους  στην ενότητα της Ισπανίας και στον πρωθιυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να δώσει πολιτικό άσυλο στον Πουτζντεμόν.

«Η χορήγηση ασύλου στον Κάρλας Πουτζντεμόν από το Βέλγιο θα ήταν μία ρεαλιστική πιθανότητα, αν το ζητήσει ο ίδιος» είπε χαρακτηριστικά ο Τέο Φράνκεν.

«Μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης οπότε θα είναι ρεαλιστικό αν κοιτάξεις την κατάσταση» τόνισε ο υπουργός,  που είναι μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA. «Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη», δήλωσε ακόμα.

Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Πουτζντεμόν θα πάει στο Βέλγιο.

Την ίδια ώρα – ενώ οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν τον ισπανό πρωθυπουργό, λέγοντας ότι πρέπει να εφαρμόζεται το Σύνταγμα της χώρας – ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κάλεσε Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε διάλογο.

Οι σχέσεις Βελγίου-Ισπανίας είχαν προβλήματα στο παρελθόν λόγω παρόμοιων ζητημάτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90′ και του 00′, όταν το Βέλγιο αρνήθηκε να εκδώσει στην Ισπανία ένα ζευγάρι Ισπανών που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην ETA.

πηγη-news

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *