Καούρες: Πέντε τρόποι να απαλλαγούμε

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Ένα μυϊκό δαχτυλίδι, ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ) χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι και υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργεί σαν μία «πύλη». Ο μυς χαλαρώνει όταν καταπίνετε ανοίγοντας και επιτρέποντας στο φαγητό που έρχεται από τον οισοφάγο να φτάσει στο στομάχι. Όταν ο σφιγκτήρας συστέλλεται, η δίοδος κλείνει και έτσι οι τροφές και τα οξέα του στομάχου δεν παλινδρομούν – δεν μπορούν να επιστρέψουν στο οισοφάγο. Στους ανθρώπους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ωστόσο, ο οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει όταν δεν θα έπρεπε ή καθίσταται αδύναμος και δεν κλείνει επαρκώς. Αυτό το πρόβλημα έχει σαν αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μας πληροφορούν ότι οι οισοφαγικός σφιγκτήρας ελέγχεται από διάφορα νεύρα και ορμόνες,γεγονός που σημαίνει ότι η λειτουργία του μπορεί να επηρεαστεί από συγκεκριμένα φαγητά, φάρμακα, αλλά και από τη συναισθηματική κατάσταση όπως το άγχος και ο θυμός προκαλώντας ή επιδεινώνοντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το πρόβλημα:

Τροφές: Καφές, τσάι, κακάο, αναψυκτικά και άλλα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη επηρεάζουν τη λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρας και διεγείρουν την παραγωγή γαστρικών οξέων. Τροφές όπως η μέντα και η σοκολάτα που συχνά σερβίρονται ως χωνευτικά μπορούν να επιδεινώσουν τα πράγματα χαλαρώνοντας τον οισοφαγικό σφιγκτήρα. Τηγανιτές και λιπαρές τροφές προκαλούν επίσης καούρα. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αναφέρει πως το ίδιο αίσθημα είχαν και μετά την κατανάλωση κρεμμυδιού και σκόρδου ενώ μία άλλη ομάδα ανθρώπων είχαν προβλήματα με τις όξινες τροφές και τα παράγωγα της ντομάτας.

- Advertisement -

Διατροφικά μοτίβα: Το πώς τρώτε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε. Παρακάμπτοντας το πρωινό ή το γεύμα και καταναλώνοντας ένα τεράστιο γεύμα στο τέλος της μέρας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στο στομάχι και να αυξήσει την πιθανότητα παλινδρόμησης. Επιπρόσθετα, επιλέγοντας να ξαπλώσετε σχεδόν αμέσως μετά το φαγητό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να ερεθίσει ολόκληρη τη γαστρεντερική λειτουργία. Ο καπνός αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό του στομάχου κάτι που προκαλεί την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου. Επιπλέον το κάπνισμα μπορεί επίσης να χαλαρώσει τον οισοφαφικό σφιγκτήρα.

Πλεονάζον βάρος: Το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος αυξάνει τις πιθανότητες γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Κάθε αύξηση βάρους αυξάνει παράλληλα και τον κίνδυνο συχνής εμφάνισης συμπτωμάτων όπως οι καούρες. Επιπρόσθετα τρώγοντας μεγαλύτερα γεύματα, το στομάχι διαστέλλεται επιτείνοντας την παλινδρόμηση του περιεχομένου του προς τον οισοφάγο μέσω του χαλαρού οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα ενδέχεται να ενισχύσουν την πρόκληση της καούρας. Τα αντισυλληπτικά χάπια ή οι ορμόνες που χορηγούνται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση περιέχουν προγεστερόνη και είναι γνωστοί υπαίτιοι. Η ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη  και η ναπροξένη μπορεί να ερεθίσουν τη στομαχική λειτουργία. Άλλα φάρμακα όπως η αλενδρονάτη, λαμβάνονται για να προστατέψουν από την οστεοπόρωση, μπορούν να ερεθίσουν τον οισοφάγο. Επιπλέον ορισμένα αντικαταθλιπτικά, βρογχοδιασταλτικά, ηρεμιστικά ή αποκλειστές διαύλων ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χαλαρώνοντας τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.

Πηγή: ygeiamou.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *