Καλπάζει το ελληνικό ακτινίδιο -Τώρα και στην αγορά της Αργεντινής

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
2 Min Read

Μετά την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Νότιο Αφρική, άνοιξε επίσημα η αγορά της Αργεντινής για το ελληνικό ακτινίδιο

-Advertisement-

Το ελληνικό ακτινίδιο έλαβε την τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας (SENASA).

Είχε προηγηθεί αίτημα, που απέστειλε το Φεβρουάριο του 2015 η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), ζητώντας πρόσβαση του ελληνικού ακτινιδίου στην αγορά της Αργεντινής και την υποβολή σχετικού φακέλου με όλη την τεχνική τεκμηρίωση.

Μόλις το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του φακέλου, καθώς και οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες.

- Advertisement -

Η επίσημη απάντηση ήρθε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες και, πρακτικά, μια νέα αγορά είναι διαθέσιμη στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς.

Οι ενδιαφερόμενοι εξαγωγείς μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου του ΥπΑΑΤ για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων που αφορούν στην εξαγωγή.

Ανάλογα αιτήματα πρόσβασης ελληνικών φρούτων, εκτός από το ακτινίδιο, έχουν κατατεθεί και προς άλλες Τρίτες Χώρες, όπως Κορέα, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία και Ταϊβάν για ακτινίδια, πυρηνόκαρπα, επιτραπέζια σταφύλια και εσπεριδοειδή, από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ και αναμένονται σχετικές απαντήσεις.

Σημειώνεται ότι η εξασφάλιση πρόσβασης σε αγορές Τρίτων Χωρών αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια. Για τον λόγο αυτό, το ΥπΑΑΤ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα Γραφεία των Εμπορικών Ακολούθων των κατά τόπους Ελληνικών Πρεσβειών και το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να επισπεύδονται – κατά το δυνατόν – οι σχετικές διαδικασίες.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ΥπΑΑΤ εργάζεται εντατικά για το άνοιγμα νέων αγορών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, προκειμένου οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες εξαγωγής και ευκαιρίες για την αύξηση του εισοδήματός τους.

.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *