Παρότι ο μήνας Σεπτέμβριος είναι κατά κανόνα ένας ήπιος μήνας, έχουν υπάρξει περιπτώσεις με πολύ ενισχυμένους ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και κατά το παρελθόν. Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μας δίνει την πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο, αλλά και για τις επόμενες μέρες.
Πολύ ενισχυμένοι βοριάδες θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο στο Αιγαίο και η ένταση τους θα φτάνει τα 8 με 9 μποφόρ, ενώ οι ριπές του ανέμου τοπικά θα αγγίξουν ακόμη και τα 10 σε περιοχές όπως το Κάβο Ντόρο, ο Καβο Μαλιάς και τα Κύθηρα και όλη η σχεδόν η Νότια Κρήτη με τους πολύ ενισχυμένους καταβάτες βοριάδες της.
Παρότι ο μήνας Σεπτέμβριος είναι κατά κανόνα ένας ήπιος μήνας, έχουν υπάρξει περιπτώσεις με πολύ ενισχυμένους ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κατά το παρελθόν. Ειδικότερα στις 23 Σεπτεμβρίου του 1964 είχαμε ακόμη και χιόνια, ανάλογη κατάσταση στις 9/9 του 1953, ενώ το 2014 οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην Ορεστιάδα προκάλεσαν διακοπή ρεύματος.
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 πχ. αποτελεί ίσως το καλύτερο ιστορικό παράδειγμα για τα “καθυστερημένα μελτέμια” του Σεπτεβρίου. Είναι βέβαιο ότι υπήρχε άνεμος, γιατί ο Ηρόδοτος σημειώνει ότι ο Κορίνθιος Αδείμαντος στον πανικό του σήκωσε πανιά κι έφυγε βιαστικά. Κατά το μεσημέρι ο περίφημος “ετήσιος” άνεμος, το μελτέμι όπως το λέμε σήμερα, ήρθε και φύσηξε τόσο δυνατά που οι Πέρσες καταλείφθηκαν εξ απήνης. Τα πελώρια και δυσκίνητα πλοία των Περσών αδυνατούσαν να κάνουν μανούβρες λόγω της στενότητας του θαλάσσιου πορθμού και οι μικρές κι ευλύγιστες τριήρεις από τους δυτικούς όρμους της Σαλαμίνας τα εμβόλιζαν συνεχώς, με αποτέλεσμα οι επίδοξοι κατακτητές να παγιδευτούν ανάμεσα στα ναυάγια που δημιουργούνταν.
Ανάλογη και για πολλούς άγνωστη περίπτωση στην ιστορία είναι η Μάχη του Φρίγδου στις 5 Σεπτεμβρίου 394 μ.Χ. που χάθηκε μια μάχη λόγω πολύ ισχυρού ανέμου τον Μήνα Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορίας του Θεοδοσίου (379-395 μΧ) υπήρξαν μεγάλες θρησκευτικές αλλά κι πολιτικές αντιθέσεις με τους συναυτοκράτορες της Δυτικής Ρώμης. Μεγάλη όξυνση υπήρξε μετά το 392 μ.Χ. όταν στη Δύση ο Φλάβιος Ευγένιος και πολλοί αριστοκράτες εθνικοί, με προεξάρχοντα τον στρατηγό Αρβογάστη, στήριξαν στην υποψηφιότητα για τον Αυτοκρατορικό θρόνο, τον πρώην έμπιστο του Θεοδοσίου και εθνικό, Νικόμαχο Φλαβιανό ο οποίος αγωνίστηκε με πάθος για την αναβίωση της παλαιάς Θρησκείας (της ειδωλολατρικής).
Η αντιπαράθεση αυτή έφτασε σε πολεμική σύρραξη στον ποταμό Φρίγδο (Frigidus- στη σημερινή Σλοβενία, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία), με αποτέλεσμα τη συντριβή των δυνάμεων του Αρβογάστη, του Βίριου, Φλαβιανού και του Νικόμαχου. Κατά πολλούς ιστορικούς ο μέγας Θεοδόσιος οφείλει αυτή τη νίκη ενάντια στον αυτοκράτορα της δυτικής Ρώμης, τον Ευγένιο, χάρη σε μια καταιγίδα ή στη πνοή του δυνατού ανέμου Bora. Ο Θεοδόσιος συνέδεσε άρρηκτα τη νίκη αυτή ως σημάδι του Θεού. Οι αρχαιότερες πηγές που αναφέρουν για τη μάχη αλλά και για τον δυνατό bora, είναι οι αναφορές του Αμβροσίου των Μεδιολάνων (Μιλάνου) και του σύγχρονού του μοναχού Ρουφίνου (Tyrannius Rufi nus).
Να αφήσουμε όμως τα ιστορικά και να γυρίσουμε στον καιρό των επομένων ημερών. Με δυο λόγια ο καιρός βελτιώνεται, οι άνεμοι εξασθενούν και ξανανεβαίνει η θερμοκρασία στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος. Όμως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο το φθινόπωρο θα επιστρέψει “δριμύτερο”.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΩΡΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΔΕΥΤΕΡΑ
Γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΤΡΙΤΗ
Γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟΛΕΠΤΟ VIDEO ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς
Από πλευράς επικινδυνότητας πυρκαγιών θα έχουμε Πολύ Υψηλό Κίνδυνο Πυρκαγιάς στις στις Περιφέρειες Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων), Στ. Ελλάδας, Θεσσαλίας, Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Β. & Ν. Αιγαίου, Κρήτης & Πελοποννήσου σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.