Μία νέα τακτική ένταξης και αποζημίωσης καινοτόμων φαρμάκων συζητούν να υιοθετήσουν στο υπουργείο Υγείας.
Μέχρι σήμερα ένα νέο καινοτόμο φάρμακο μπορούσε να μπει στη θετική λίστα (να αποζημιώνεται δηλαδή από τον ΕΟΠΠΥ), εφόσον είχε αντίστοιχη αντιμετώπιση στα 2/3 των χωρών, που κυκλοφορούσε.
Στο Υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι θα επικρατήσει μια νέα προσέγγιση, στη λογική “παίζω καθυστέρηση”. Για να αποζημιωθούν τα νέα καινοτόμα φάρμακα θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από επτά (!) ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν συστήματα αξιολόγησης υγείας (Health Technology Assessment – HTA).
Με τη νέα αυτή ρύθμιση και με τα δεδομένα, εκτιμάται ότι θα χρειάζεται έως και ένας χρόνος για να έχουν πρόσβαση οι Έλληνες ασθενείς στα νέα φάρμακα. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα καθυστερήσει την επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης, ποντάροντας και σε ενδεχόμενη μείωση των τιμών στο διάστημα των καθυστερήσεων.
Άλλωστε μπορεί να έχουν πέσει και λίγο οι τιμές σε αυτό το διάστημα ενώ η άμεση και ισότιμη πρόσβαση με τους άλλους ευρωπαίους, μοιάζει να είναι απλώς σύνθημα…
Το θέμα είναι και για ποιες χώρες και για τι συστήματα αξιολόγησης υγείας μιλάμε. Οι μεγάλες πάντως χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία) έχουν.