Η οικονομία ξαναβουλιάζει στην έλλειψη ρευστότητας

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Σε εκτόνωση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση για τη διανομή του έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους ελπίζει η κυβέρνηση ακόμη και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EWG.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, κατά τη σημερινή επαναληπτική διάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Έλληνας εκπρόσωπος θα παρουσιάσει την επιστολή της ελληνικής πλευράς με την οποία η κυβέρνηση θα αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει ξανά σε παρόμοιες μονομερείς ενέργειες και ότι τα μέτρα του 2016 θα έχουν εφάπαξ και όχι επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα. Μετά την επιστολή, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα κλείσει το θέμα με τον προϋπολογισμό του 2016 και ότι θα ξαναμπουν σε εφαρμογή των βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνον αυτό. Ήδη έχουν προκληθεί σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης καθώς ακόμη και ο πιο αισιόδοξος ευρωπαίος αξιωματούχος μιλάει για προοπτική συμφωνίας όχι νωρίτερα από τοτέλος Ιανουαρίου. Όσο για τον πιο απαισιόδοξο, κάνει λόγο για συμφωνία την άνοιξη. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος για την Ελλάδαπιέζει καθώς οι απώλειες για την πραγματική οικονομία από πιθανή καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ μεγάλες:

1.Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι τον Νοέμβριο, διατέθηκαν περίπου 1,1 δις. ευρώ από τα διαθέσιμα που υπήρχαν στα ταμεία για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Τα διαθέσιμα, ήταν συνολικά 1,8 δις. ευρώ και προήλθαν από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης της α’ αξιολόγησης. Μέσα στον Δεκέμβριο, θα δοθούν και τα τελευταία κεφάλαια και από τον Ιανουάριο, θα πάψουν οι πληρωμές με το υπουργείο Οικονομικών να περιμένει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για να ξεκινήσει και πάλι με τις ενέσεις ρευστότητητας.

- Advertisement -

2.Από Γενάρη, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταφύγει και πάλι στη γνώριμη πρακτική του παγώματος των δαπανών καθώς το πρώτο εξάμηνο είναι γεμάτο από τα ταμειακά ελλείμματα. Από τον Φεβρουάριο κιόλας, το ταμείο θα είναι μείονκαι σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού θα εμφανιστούν τα πρώτα ελλείμματα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Μέχρι και τον Ιούνιο, το έλλειμμα θα διογκώνεται καθώς υπάρχουν –μεταξύ άλλων- και αυξημένες ανάγκες για τόκους (2,3 δις. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο) ενώ το έλλειμμα θα κορυφωθεί τον Ιούνιο οπότε και θα φτάσει στα4,2 δις. ευρώ. Αυτά τα κεφάλαια, αν δεν εκταμιευτεί η δόση, μπορούν να καλυφθούν μόνο με έναν τρόπο: να μην πληρωθούν ισόποσες δαπάνες του ελληνικού δημοσίου.

3.Ο 3ος σοβαρός κίνδυνος έχει να κάνει με την καθυστέρηση ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.

Ο 4ος και σοβαρότερος κίνδυνος, είναι να μην επιβεβαιωθεί ο στόχος της ανάπτυξης. Η αβεβαιότητα λειτουργεί εις βάρος της οικονομίας όπως αρνητικά λειτουργεί και η παρατεταμένη παραφιλολογία σχετική με τη διενέργεια εκλογών.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *