ICAP: 500.000 νέοι έφυγαν από την Ελλάδα

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
3 Min Read

Στα χρόνια της κρίσης περισσότεροι από 500.000 νέοι έφυγαν από την Ελλάδα. Είναι η γενιά του brain drain, η οποία όπως αποκαλύπτει έρευνα της ICAP έχει στήσει τη ζωή της στο εξωτερικό, έχει δημιουργήσει οικογένεια, εξελίσσεται εργασιακά, καταλαμβάνει υψηλότερες θέσεις, λαμβάνει μεγαλύτερους μισθούς και θα παραμείνει στο εξωτερικό.

-Advertisement-

Η έρευνα επιβεβαιώνει την εικόνα που κατέδειξαν οι προηγούμενες, ενώ εντοπίζει και κάποιες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων συνεχίζει να παραμένει υψηλό (πτυχιούχοι 95%), η πλειοψηφία εργάζεται στην Ευρώπη με πρώτη επιλογή το Ηνωμένο Βασίλειο και μοιράζονται κυρίως μεταξύ διοικητικών, οικονομικών, σπουδών ΙΤ και μηχανικών. Κατά 60% μετακινήθηκαν στο εξωτερικό αφότου είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα.

Οι κυριότεροι κλάδοι στους οποίους απασχολούνται είναι η πληροφορική, ο τραπεζικός, ο οικονομικός και ο ασφαλιστικός. Ακολουθούν οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, η επιστήμη και έρευνα και η εκπαίδευση. Για ακόμα μία φορά ο αριθμός των υπαλλήλων παρουσίασε μείωση και αντίστοιχα αυξήθηκαν οι ανώτερες και ανώτατες θέσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και στις αμοιβές τους. Οι επιχειρηματίες παραμένουν ελάχιστοι. Το 58% εργάζεται στο εξωτερικό πάνω από 5 χρόνια με πρώτη αιτία αποχώρησης την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά στην Ελλάδα, ακολουθούμενες από την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα στη χώρα. Κυριότεροι λόγοι για τους οποίους θα επέστρεφαν στην Ελλάδα είναι η οικογένεια, το κλίμα και ο τρόπος ζωής.

Η αγάπη τους για τη χώρα και η δημιουργία οικογένειας οδήγησαν πίσω στη χώρα αυτούς που έχουν ήδη επιστρέψει. Συνδέονται με την Ελλάδα μέσω της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού και το 41% δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την Ελλάδα στο εξωτερικό λαμβάνοντας δράσεις στήριξης για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Σημαντικό ποσοστό που συνεχίζει και αυξάνεται είναι το 42%, το οποίο δεν σκοπεύει να γυρίσει πίσω, ενώ το 45% βλέπει την επιστροφή του μακροπρόθεσμα σε ορίζοντα άνω των 3 χρόνων.

Λιγότεροι νέοι σε ηλικία (19% κάτω των 30 ετών) αποφασίζουν να φύγουν από τη χώρα σε σχέση με το παρελθόν. Σχετικά λιγότερα άτομα (20%) σε σύγκριση με παλαιότερα έχουν φύγει τα τελευταία 2 χρόνια από την Ελλάδα, αλλά τα άτομα που έχουν ήδη μετακινηθεί παραμένουν και εξελίσσονται εκεί.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Γαλήνη Ηλιοπούλου, Senior Manager Human Capital Consulting, ICAP People Solutions, η οποία επιμελήθηκε την έρευνα, «πρόκειται για μια γενιά η οποία προοδεύει επαγγελματικά, οικονομικά, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, δημιουργώντας οικογένεια, άρα βλέποντας, σε ποσοστό 45%, όλο και πιο μακρινή την προοπτική επιστροφής στην Ελλάδα».

O Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας, ΣΕΒ, που σχολίασε την έρευνα στο συνέδριο της ICAP People Solutions «Human Capital Summit», τόνισε ότι προκειμένου να επιστρέψουν οι Ελληνες του εξωτερικού περιμένουν περισσότερη αξιοκρατία, ανταγωνιστικές χρηματικές απολαβές, καθώς και καλύτερο εργασιακό περιβάλλον (π.χ. εργασιακές συνθήκες, σεβασμός προς τον υπάλληλο, ευέλικτο ωράριο), αλλά και καινοτομία και συνεχή εκπαίδευση.

πηγή:cnn.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *