Η Βενεζουέλα στα πρόθυρα του εμφυλίου

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θέλει να ζητήσει από τα υπόλοιπα μέλη να αναγνωρίσουν και να στηρίξουν ως μεταβατικό πρόεδρο τον πρόεδρο της Βουλής Χουάν Γκουαϊδό. Ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε την περασμένη Τετάρτη νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας.

-Advertisement-

Όπως μεταδίδει η Deutche Welle, με αφορμή την κρίση στη Βενεζουέλα ο Μπερντ Ρίξινγκερ, συμπρόεδρος του κόμματος η Αριστερά παραχώρησε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο. Στην ερώτηση εάν θα πρέπει να υποστηριχθεί ο Γκουαϊδό, δεδομένης της εγκληματικότητας και της καταπίεσης που υπάρχει στη Βενεζουέλα και εάν συμμερίζεται την άποψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να μείνει ουδέτερη, ο κ.Ρίξινγκερ απαντά:

«Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω αυτή τη θέση. Δεν μπορεί κάποιος να αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος – ούτε καν το κοινοβούλιο δεν πήρε μια τέτοια απόφαση – και μετά να λέει, ‘εντάξει οι ΗΠΑ με αναγνώρισαν καθώς και άλλες χώρες, τώρα είμαι πρόεδρος’. Ο εκλεγμένος πρόεδρος – οι εκλογές βεβαίως δεν διεξήχθησαν σωστά – παραμένει πρόεδρος. Αυτή η στάση οδηγεί στην πόλωση και δεν συμβάλει ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Πιστεύω πως η Βενεζουέλα βρίσκεται ενώπιον ενός εμφυλίου πολέμου και οι υπεύθυνοι καλούνται να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά αλλά να εμποδίσουν αυτόν τον εμφύλιο».

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

- Advertisement -

Έγιναν λάθη και μόνη λύση είναι ο διάλογος

Ο συμπρόεδρος του κόμματος η Αριστερά παραδέχεται πάντως πως ο Νικολάς Μαδούρο δεν αποτελεί παράδειγμα για τον Σοσιαλισμό και δηλώνει πως στη Βενεζουέλα «δεν επικρατούν σοσιαλιστικές συνθήκες». Συμπληρώνει ακόμη πως υπό τον προηγούμενο πρόεδρο Ούγκο Τσάβες έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις, βελτιώθηκε η παιδεία, χτίστηκαν κοινωνικές κατοικίες ωστόσο και οι δυο πρόεδροι δεν κατάφεραν να χτίσουν γερά οικονομικά θεμέλια και να απεξαρτητοποιηθούν από το πετρέλαιο.

Η δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τη Βενεζουέλα που δεν παρήγαγε σχεδόν τίποτα και εξαρτιόταν από τις εισαγωγές. Σήμερα η μόνη λύση κατά τη γνώμη του είναι οι δυο πλευρές να προχωρήσουν σε διάλογο και ο κ.Ρίξινγκερ ξεκαθαρίζει τη στάση του:

«Δεν θεωρώ πως πρόκειται για ένα καλό σύστημα. Πιστεύω πως έγιναν πολλά λάθη και πως η κριτική απέναντι στον Μαδούρο είναι δικαιολογημένη. Εάν η αστική αντιπολίτευση θα τα έκανε καλύτερα αμφιβάλω. Αλλά φυσικά πρακτικά δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει να διοικείται με αυτό τον τρόπο. Τα κοινωνικά προγράμματα που έφτιαξαν ήταν εν μέρει παραδειγματικά ωστόσο παράλληλα θα έπρεπε να οικοδομήσουν μια οικονομία».

«Aπρόθυμη η Αθήνα να πιέσει τον Μαδούρο»

Για απροθυμία της Αθήνας να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο κάνει λόγο το Γαλλικό πρακτορείο σε ανταπόκρισή του αναφερόμενο στην εν εξελίξει διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα.

Το πρακτορείο αναφέρεται στις προειδοποιήσεις που έχουν ήδη απευθύνει η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία προς τον Μαδούρο ότι δηλαδή θα αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊντό ως πρόεδρο αν δεν προκηρυχθούν εκλογές μέσα σε οκτώ ημέρες.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην σκληρή στάση της Ισπανίας, αλλά σημειώνει ότι άλλες χώρες «όπως η Ελλάδα και η Αυστρία είναι πολύ πιο απρόθυμες».

Και προσθέτει: «Το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας έχει δημοσίως υποστηρίξει τον Μαδούρο με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη να κάνει λόγο για πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη προς αυτό που αποκαλεί «νόμιμο πρόεδρο».

Πηγη-Zougla.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *