H 50χρονη, η οποία άλλαξε φύλο το 2019, κέρδισε χάλκινα μετάλλια και στα δύο αγωνίσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Para Athletics πέρυσι στο Παρίσι. Πριν από τη μετάβαση, η Petrillo κέρδισε 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία των ανδρών.
«Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω και κρατάω τα πόδια μου στο έδαφος, γιατί η ευκαιρία μου να συμμετάσχω στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο χάθηκε παρά τρίχα», είπε η Petrillo. «Θα αρχίσω να σκέφτομαι τους Αγώνες του Παρισιού μόλις φτάσω στη Γαλλία».
Η Petrillo διαγνώστηκε με τη νόσο Stargardt στην ηλικία των 14 ετών. Οι οπτικές ικανότητές της περιορίζονται στο 1/50 του φυσιολογικού εύρους.
Ο Andrew Parsons, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, είπε στο BBC Sport ότι ενώ η Petrillo είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι βάσει των πολιτικών του World Para Athletics, ότι θέλει να δει τον αθλητικό κόσμο να ενώνεται στις πολιτικές του για τα τρανς άτομα.
Τα εκτελεστικά όργανα διοίκησης πολλών αθλημάτων, συμπεριλαμβανομένων του στίβου, της ποδηλασίας και της κολύμβησης, έχουν αυστηρότερους κανόνες συμμετοχής για τρανς αθλήτριες σε κορυφαίους αγώνες γυναικών τα τελευταία δύο χρόνια.
Ωστόσο, η IPC επιτρέπει στα κυβερνητικά όργανα να ορίζουν τις δικές τους πολιτικές και η World Para Athletics επιτρέπει σε ένα άτομο που αναγνωρίζεται νομικά ως γυναίκα, να αγωνιστεί.
Οι επικριτές της ένταξης των τρανς στο γυναικείο αθλητισμό λένε ότι η ανδρική εφηβεία εμποτίζει τους αθλητές με ένα τεράστιο μυοσκελετικό πλεονέκτημα, το οποίο η μετάβαση δεν μετριάζει. Οι ομάδες υπεράσπισης των LGBT+ λένε ότι ο αποκλεισμός τρανς αθλητών συνιστά διάκριση και ότι δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για τις επιπτώσεις της μετάβασης στην αθλητική απόδοση.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 θα διαρκέσουν από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.
sportal.gr