Η Τουριστική Χάρτα και η Λαμία που ονειρευόμαστε! / Κάλεσμα στους πολίτες από την Α. Ποντίκα – ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

xarta ΛΑΜΙΑ

Η ανάδειξη της Λαμίας σε τουριστική περιοχή, είναι ένα ζητούμενο που δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν τέθηκε ποτέ στα σχέδια των διοικούντων την πόλη.  Παρά το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι προικισμένη με πλούσια ιστορία, μυθολογία, πολιτισμό και φυσικό πλούτο, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ποτέ ως τώρα δεν έγιναν τα δυνατά της «χαρτιά», στερώντας έτσι από την πόλη, το δικαίωμα της ανάπτυξης του τουρισμού…

Ο κανόνας της εσωστρέφειας όμως φαίνεται να τελειώνει για την πόλη, κάπου εδώ.

Η Λαμία γυρίζει πλέον σελίδα και μπαίνει δυναμικά στην διεκδίκηση της θέσης που της αξίζει στον τουριστικό χάρτη, μέσα από έναν σχεδιασμό ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής μας, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο.

Η “Τουριστική Χάρτα”, που για πρώτη φορά καταρτίστηκε για την πόλη μας και παρουσιάστηκε χθες από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αμαλία Ποντίκα, είναι η αρχή μιας νέας στρατηγικής που θα δημιουργήσει τον βασικό πυλώνα της επανεκκίνησης για την Λαμία και τους δημότες της. Η αντιδήμαρχος μάλιστα, ζητά από όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν την προσπάθεια, καταθέτοντας γνώμες, ιδέες, εμπειρίες που θα βοηθήσουν να αναδείξουμε την παράδοση, το περιβάλλον, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας.

Όλοι μαζί, με  πνεύμα συνεργασίας και στόχο τη Λαμία που ονειρευόμαστε!

H ενημέρωση του Δήμου Λαμιέων για το θέμα 

Εγκρίθηκε από το  Δημοτικό Συμβούλιο, η Τουριστική Χάρτα για το Δήμο Λαμιέων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του, που ο Δήμος Λαμιέων αποκτά Τουριστική Χάρτα. Ένα σχέδιο που συνοψίζει τις προσπάθειες προσδιορισμού εκείνων των ενεργειών, που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη διαχείριση του τουρισμού, με  βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας. Η στόχευση της ανάδειξης του Δήμου μας ως διεθνούς προορισμού τουρισμού και πολιτισμού, έχει ήδη αναγνωριστεί από την έγκριση της Α’ Φάσης του Στρατηγικού Σχεδιασμού που εγκρίθηκε από το Δημοτικό  Συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίαση του.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ και σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων της Επιτροπής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Λαμιέων,  εγκρίθηκε το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής και Ανάδειξης του Δήμου Λαμιέων – η λεγόμενη «Τουριστική Χάρτα». Οι άξονες της Χάρτας και όλες οι δράσεις που σχεδιάσαμε και αναφέρονται σ’ αυτή, αλλά και όσες προκύψουν μέσα από μελλοντικές συνεργασίες, επικεντρώνονται στην ιστορία μας, τις ομορφιές του τόπου, την παράδοση, το περιβάλλον, αλλά και τις ζωντανές εμπειρίες.

Η προσπάθεια για τη Λαμία που όλοι μας ονειρευόμαστε, πρέπει να είναι συνεχής, μεθοδική, στοχευμένη και πάνω από όλα με πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας. Όλοι μας ανεξαιρέτως,  η δημοτική αρχή, οι ομάδες εργασίες και όσοι εργάστηκαν για τη Χάρτα, έχουμε ως κοινό στόχο το πώς ο τόπος μας θα αναδειχθεί και θα προχωρήσει εδραιώνοντας τη θέση του στη χώρα.

Η Χάρτα του Δήμου Λαμιέων πρέπει να φέρει τα στοιχεία της ευελιξίας, προσαρμοστικότητας, και αναπροσαρμογής. Αυτά είναι άλλωστε και τα στοιχεία που φέρει κάθε δυναμικός φορέας με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του. Για το λόγο αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν το δυναμικό αυτό εργαλείο και να το κάνουν όχημα του τόπου μας.

Η Χάρτα του Δήμου Λαμιέων είναι η χάρτα όλων μας και από αύριο κιόλας ξεκινάμε με όρεξη και αποφασιστικότητα, την διαδρομή για τη νέα εποχή της Λαμίας. Για τα επόμενα βήματα, όλοι οι Λαμιώτες θα πρέπει μαζί ενωμένοι να δείξουμε πως έχουμε όραμα, δημιουργικότητα, γνώση και θέληση για μια επανεκκίνηση που θα γράψει ιστορία στον τόπο.


ΔΕΙΤΕ αναλυτικά την ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ Δήμου Λαμιέων 

ΤουριστικήΧάρταΔήμουΛαμιέων

Η τοποθέση της Αμαλίας Ποντίκα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κύριε Πρόεδρε, 

θα ήθελα να προσθέσω, συμπληρωματικά με την εισήγηση που έχουν οι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στα χέρια τους, δύο λόγια για το θέμα που εισάγεται προς συζήτηση.

Ο τουρισμός, μπορεί πραγματικά να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας κάθε σύγχρονης πόλης, επιδρώντας άμεσα στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται και παρέχει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Τα χαρακτηριστικά του τουρισμού, μπορούν να εξασφαλίσουν πολλαπλές ωφέλειες στην πόλη της Λαμίας και στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στις άμεσα εμπλεκόμενες με τον τουρισμό επιχειρηματικές δραστηριότητες, όσο και στις λοιπές επιχειρήσεις και τους πολίτες. 

Πεποίθησή μας είναι ότι διαχρονικά, όραμα της Δημοτικής Αρχής, αλλά και όλων των πολιτών, αποτελεί η ανάδειξη της Πόλης της Λαμίας και του Δήμου ολόκληρου ως ένα σημαντικό πόλο πολιτισμού και τουρισμού, αναγνωρίσιμου σε διεθνές επίπεδο.

Άλλωστε, η μεγάλη ιστορία του τόπου, η σπουδαιότητα σημαντικών μνημείων και τοποσήμων, το ιστορικό τρίγωνο «Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος» και η πληθώρα περιοχών απείρου φυσικού κάλους, επιβεβαιώνουν τη δυναμική του Δήμου μας και τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής.

Παράλληλα η αλματώδης ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια του αστικού τουρισμού δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα ενός ενισχυμένου τουριστικού τομέα, τα οποία εκτείνονται από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την αύξηση εσόδων ως την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Είναι σαφώς κρίσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες να λάβουμε υπόψη στο σχεδιασμό μας την πανδημική κρίση και τις επιπτώσεις που είχε στην καθημερινότητα όλων μας.

Η στόχευση της ανάδειξης του Δήμου μας ως διεθνούς προορισμού τουρισμού και πολιτισμού έχει ήδη αναγνωριστεί από την έγκριση της Α’ Φάσης του Στρατηγικού Σχεδιασμού που ψήφισε το σώμα στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Στη σημερινή συνεδρίαση, σε συνέχεια και των σχετικών αποφάσεων της Επιτροπής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Λαμιέων, καλούμαστε να εγκρίνουμε το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής και Ανάδειξης του Δήμου Λαμιέων – τη λεγόμενη «Τουριστική Χάρτα». Ένα σχέδιο που συνοψίζει τις προσπάθειες προσδιορισμού εκείνων των ενεργειών που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη διαχείριση του τουρισμού, στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου με στόχους :

  • την προστασία και αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος του Δήμου,
  • την ανάδειξη ταυτότητας του κέντρου της πόλης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τη συνέργεια με φορείς κι επιχειρήσεις της πόλης για την αξιοποίηση της πολιτιστικής και δημιουργικής οικονομίας,
  • την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την ανάπτυξη νέων τουριστικών και πολιτιστικών προϊόντων, δίνοντας έμφαση στη βιομηχανία της εμπειρίας
  • την προσέλκυση νέων, στοχευμένων ροών επισκεψιμότητας στο Δήμο.
  • την εκπομπή ενός ξεκάθαρουμηνύματος προς την αγορά για το τι πρεσβεύει ο Δήμος Λαμιέων ως χαρτοφυλάκιο τουριστικών προορισμών και γιατί αξίζει να μας επισκεφτεί κανείς
  • την κατεύθυνση των πόρων του Δήμου στις πιο ελκυστικές αγορές 
  • την βελτιίωσητων τουριστικών επιδόσεωντου  ιδίως ως προς την εποχικότητα και τη μέση παραμονή 
  • την ωφέλεια όλωντων περιοχώντου Δήμου από τις προτεινόμενες ενέργειες τουριστικής προβολής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Δήμος Λαμιέων, αποκτά Τουριστική Χάρτα. Με σεβασμό στην κληρονομιά και την ιστορία του, κάνουμε ένα δυναμικό, σύγχρονο restart αξιοποιώντας αποφασιστικά όλες τις αναπτυξιακές του δυνατότητες ώστε να τοποθετήσουμε το brand name της πόλης στη θέση που αξίζει και δικαιούται.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και όλη η Δημοτική Αρχή, ήμασταν βέβαιοι από την αρχή για ένα πράγμα: δεν επιθυμούμε και δεν μπορούμε να το πετύχουμε μόνοι μας. Γι’ αυτούς τους λόγους, από την πρώτη στιγμή συστήσαμε ομάδες εργασίας μέσα από την ίδια την τοπική κοινωνία μιας και η Χάρτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Για τα επόμενα βήματα, όλοι οι Λαμιώτες θα πρέπει μαζί ενωμένοι να δείξουμε πως έχουμε όραμα, δημιουργικότητα, γνώση και θέληση για μια επανεκκίνηση που θα γράψει ιστορία στον τόπο. Θεωρούμε ότι η Χάρτα του Δήμου Λαμιέων πρέπει να φέρει τα στοιχεία της ευελιξίας, προσαρμοστικότητας, και αναπροσαρμογής. Αυτά είναι άλλωστε και τα στοιχεία που φέρει κάθε δυναμικός φορέας με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του.

Αν θα έπρεπε με δύο λέξεις να περιγράψουμε τη Χάρτα αυτές θα ήταν η συνεργασία και η εξωστρέφεια. Οι άξονες της Χάρτας και όλες οι δράσεις που σχεδιάσαμε και καταθέτουμε σήμερα, αλλά και όσες προκύψουν μέσα από μελλοντικές συνέργειες ή δικτυώσεις, επικεντρώνονται στην ιστορία μας, τις ομορφιές του τόπου, την παράδοση, το περιβάλλον, αλλά και τις ζωντανές εμπειρίες. 

Σημείο αναφοράς μας, η αλλαγή και το παράθυρο στο αύριο, επισημαίνοντας ότι η ιδιαίτερη κληρονομιά και η συλλογική μνήμη κάθε τοποθεσίας ή κοινότητας παραμένουν αναντικατάστατες αξίες και αποτελούν σημαντικό θεμέλιο για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,η προσπάθεια για τη Λαμία που όλοι μας ονειρευόμαστε, πρέπει να είναι συνεχής, μεθοδική, στοχευμένη και πάνω από όλα με πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας.Η Χάρτα του Δήμου Λαμιέων είναι η χάρτα όλων μας και από αύριο κιόλας ξεκινάμε με όρεξη και αποφασιστικότητα την διαδρομή για τη νέα εποχή της Λαμίας.

Σήμερα, καλούμαστε όχι μόνο να αποφασίσουμε την στρατηγική μας για τον τρόπο προβολής του Δήμου μας, αλλά και να διεκδικήσουμε τη θέση που του αξίζει. Όλοι μας ανεξαιρέτως, δηλαδή  η δημοτική αρχή, οι ομάδες εργασίες και όσοι εργάστηκαν για τη Χάρτα έχουμε ως κοινό στόχο το πώς ο τόπος μας θα αναδειχθεί και θα προχωρήσει εδραιώνοντας τη θέση του στη χώρα. 

Για το λόγο αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν το δυναμικό αυτό εργαλείο και να το κάνουν όχημα του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *