Επρόκειτο για την τελευταία προειδοποίηση. Για το Μέγαρο Μαξίμου, το Σάββατο και η Κυριακή είναι δύο νευραλγικής σημασίας μέρες, προκειμένου να φανεί η ωριμότητα της κοινωνίας. Αν αυτή επιδειχθεί, τότε θα πρόκειται για σημαντική υποστήριξη προς το σύστημα Υγείας, με δεδομένο ότι το «πικ» της επιδημίας είναι ακόμα μπροστά και η κυβέρνηση περιμένει επί της ουσίας τη Δευτέρα για να κάνει το «ταμείο» ως προς το πώς λειτούργησαν τα μέτρα του αυτοπεριορισμού. «Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι σαφές: αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν, τότε η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι προ των πυλών από τη Δευτέρα. «Αν οι πολίτες δεν μείνουν σπίτι τους, τότε θα πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση του μενού μέτρων», λέει στο Reader.gr κορυφαίος υπουργός που συμμετέχει καθημερινά σε όλες τις συσκέψεις.

Επίσης, μέτρα, όπως ο περιορισμός των δρομολογίων των πλοίων και των δρομολογίων των αεροπλάνων από και προς Ελλάδα είναι επίσης στο τραπέζι, αν και δεν ανακοινώθηκαν χθες. Ο πρωθυπουργός, πάντως, σύμφωνα με συνομιλητές του εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος από τις μετακινήσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στα νησιά, με πολλούς πολίτες να μετακινούνται κατά εκατοντάδες στους τόπους διαμονής τους, όπου, όμως, οι δομές υγείας δεν είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών. «Όσο πιο μικρό είναι το νησί, όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του, αν αρρωστήσει εκεί», τόνισε ο πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους σκέφτονται να μετακινηθούν δια θαλάσσης να μην το κάνουν.

Η ΕΚΤ «ασπίδα» για αγορά-εργαζομένους

O Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, ανακοίνωσε και μια σειρά μέτρων ενίσχυσης των εργαζομένων και της αγοράς. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η επέκταση της μισθοδοσίας ύψους 800 ευρώ για εργαζομένους επιχειρήσεων, των οποίων ο τζίρος μειώνεται δραστικά, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Επίσης 800 ευρώ θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου, ενώ το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί ακέραιο. Δώρο Πάσχα, επίσης, θα πάρουν και οι γιατροί/νοσηλευτές και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας. Πρακτικά, το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας ανεβαίνει από τα 3,8 δις που ανακοίνωσαν Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης στα 10 δις ευρώ. Και είναι σαφές ότι, αν χρειαστεί στην πορεία, θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις.

Καμία από αυτές τις ανακοινώσεις, όμως, δεν θα ήταν εφικτή, αν δεν είχε υπάρξει η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης που εξήγγειλε. Για να συμβεί αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη προσωπικά στην Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ αυτή η απόφαση «κατακρήμνισε» το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων, κάτι που θα είναι απολύτως κρίσιμο στο τέλος αυτής της περιπέτειας, για να ξαναπάρει μπρος η οικονομία. Όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, αν δεν είχε παρθεί αυτή η απόφαση και η κυβέρνηση απλώς «έξυνε» το μαξιλάρι των 37 δις, τότε τα ελληνικά επιτόκια θα εκτοξεύονταν, ενώ θα εξασθενούσε σημαντικά και η θέση της χώρας ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας που έπεται.