Μια πλούσια πίτα με πολλές στρώσεις από φύλλα εναλλάξ με γέμιση φέτας, φρέσκo τυρί και πολλά αβγά. Η παραδοσιακή συνταγή θέλει στρογγυλό ταψί.
Υλικά
-
- 600γρ. φύλλο για πίτες (ιδανικά σπιτικό)
- 500γρ. φέτα
- 200γρ. κλωτσοτύρι (χλωρό τυρί Ρούμελης) ή άλλο φρέσκο τυρί, όπως ανθότυρο ή μυζήθρα
- 8 αβγά
- ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο, ανακατεμένο με ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο για το άλειμμα
- ⅓ φλιτζανιού γάλα
- λίγο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Τρίβετε τα τυριά (όχι πολύ ψιλό) με τα δάχτυλα ή με πιρούνι και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάτε επτά αβγά και τα ανακατεύετε στο τυρί. Προσθέτετε λίγο πιπέρι και τρεις κουταλιές της σούπας από το μίγμα βούτυρου λαδιού.
Ξεδιπλώνετε το φύλλο και το σκεπάζετε με μια νωπή πετσέτα να μην ξεραθεί όση ώρα δουλεύετε. Λαδώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 34εκ.), αλείφετε δύο φύλλα με το μίγμα βούτυρου λαδιού και τα στρώνετε έτσι ώστε να περισσεύουν οι άκρες τους. Υπολογίζετε άλλα δύο φύλλα για να σκεπαστεί η πίτα στο τέλος και χωρίζετε το μίγμα του τυριού να αντιστοιχεί σε όσα φύλλα μένουν.
Σκορπίζετε λίγο μίγμα στην πρώτη στρώση φύλλου και το σκεπάζετε με άλλο φύλλο τσαλακώνοντάς το έτσι ώστε να χωρέσει όλο στο ταψί. Βουτυρώνετε το φύλλο και συνεχίζετε να στρώνετε φύλλα και μίγμα τυριού εναλλάξ. Όταν μείνουν τα δύο τελευταία φύλλα, φέρνετε από πάνω τα πρώτα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και τα ραντίζετε με λίγο νερό. Στρώνετε από πάνω τα δύο φύλλα που έχετε κρατήσει αλείφοντάς τα ενδιάμεσα.
Χτυπάτε το τελευταίο αβγό με το γάλα και αλείφετε την επιφάνεια της πίτας. Ψήνετε την πίτα στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 50-60 λεπτά.
Αναποδογυρίζετε την πίτα με τη βοήθεια ενός μεγαλύτερου ταψιού ή με μεγάλο, στρογγυλό πλάστη και την αφήνετε λίγο να κρυώσει. Αυτό γίνεται για να μαλακώσουν ελαφρώς τα πάνω φύλλα και να μη σπάσουν όταν την κόψετε. Για να σερβίρετε, την αναποδογυρίζετε πάλι και την κόβετε.
Συνταγή: Γεωργία Κοφινά Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Αντωνία Κατή