Μετά από 3 ώρες θυελλώδους συνεδρίασης τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αποφάσισαν τελικά να ανοίξουν τη Βουλή για να τεθεί σε ψηφοφορία το τρίτο μνημόνιο. Μια συνεδρίαση που θα ξεκινήσει το πρωί και θα διαρκέσει όπως όλα δείχνουν όλη μέρα και όλη νύχτα και θα ολοκληρωθεί τα χαράματα της Παρασκευής με ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο, πυροδοτώντας ταυτόχρονα σειρά πολιτικών εξελίξεων, τουλάχιστον στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, ενώ υπάρχει έντονη γκρίνια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Υπό το άγχος για την ψηφοφορία η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησαν η Βουλή να ανοίξει άμεσα την Τετάρτη και να εισαχθεί το μνημόνιο στις Επιτροπές την ίδια ημέρα για να ψηφιστεί νωρίς την Πέμπτη, ωστόσο η Πρόεδρος της Βουλής είχε άλλο σχεδιασμό, τον οποίο και προχώρησε. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να επικοινωνήσει την Τρίτη με την κ. Ζωή Κωνσταντόπουλου τηλεφωνικά χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η πρόεδρος της Βουλής επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής όρισε την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να αποφασίσει το άνοιγμα του Κοινοβουλίου.
Μετά από μια συνεδρίαση, που διεξήχθη σε εκρηκτικό κλίμα και μεταδόθηκε με απόφαση της Προέδρου από το κανάλι της Βουλής, αποφασίστηκε ότι η Βουλή ανοίγει σήμερα το πρωί με τη σύγκληση των αρμόδιων διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου.
Οι βουλευτές που μετέχουν στις επιτροπές θα συνεδριάσουν στις 9.30 το πρωί για να αποφασίσουν, αρχικά, αν θα γίνει η ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η απόφαση προτάθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και ελήφθη με ευρύτατη πλειοψηφία (μειοψήφησε το ΚΚΕ με το επιχείρημα ότι θέλει να αποτρέψει την ψήφιση μνημονίου).
Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εισηγήθηκε την πρόταση να ανοίξει τα Κοινοβούλιο, ενώ είπε ότι θα προτείνει η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου να γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την αρχική της τοποθέτηση σημείωσε ότι η Βουλή έκλεισε με απόφαση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι ο Α. Τσίπρας έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν θα χρειαστεί να συνεδριάσει η Βουλή έως και τις 16 Αυγούστου.
Στη συνέχεια υπήρξαν αντεγκλήσεις για το πότε κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή. «Δυστυχώς το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χτες (Τρίτη), κατατέθηκε στις 00.03» δήλωσε τονίζοντας ότι δεν μπορεί η βουλή να βάζει τη σφραγίδα της όποτε της το ζητά η Τρόικα ή οποιοσδήποτε.
Επίσης η ίδια σημείωσε πως «Όταν υπάρχει διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία και έκκληση από τη Βουλή να μην υπάρχει αιφνιδιασμός, αυτό πρέπει να συνιστά ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης απαραβίαστο. Όταν η διάσκεψη λέει ότι δεν θα υπάρξει συνεδρίαση ως τις 16 Αυγούστου, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη γιατί ο βουλευτής βασίζεται σε αυτή τη διαβεβαίωση. Ως πρόεδρος της Βουλής θεωρώ ότι οτιδήποτε πιο εσπευσμένο από αυτό που έγινε θα ήταν χονδροειδής παραβίαση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».
Απάντηση στην κριτική που άσκησε η Πρόεδρος της Βουλής προς τον πρωθυπουργό έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι η ίδια είναι υπεύθυνη που χάθηκε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς να συνεδριάσει η Βουλή.
«Με απροκάλυπτη επιθετικότητα η Πρόεδρος μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης. Αν έτσι αισθάνεται, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει το θεσμικό της ρόλο. Ελπίζω μία φράση που ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου. Είναι όμως πολύ σοβαρό θέμα να λέει σήμερα (χτες) σε δημόσια ακρόαση και να επιδιώκει να ακουστεί εν είδει δήθεν διαγγέλματος ότι τίθεται θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης και αδυναμίας συνεννόησης. Αν το εννοεί, είναι θρυαλλίδα θεσμικών παρεμβάσεων. Θα ήθελα να το πάρει πίσω και να πει ότι δεν το εννοούσε», είπε.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε λέγοντας πως μένει συνεπής στα όσα λέει σήμερα ως Πρόεδρος και στα όσα έλεγε ως βουλευτής. Επίσης η ίδια υποστήριξε ότι της επιτίθενται οι εκπρόσωποι της διαπλοκής.
«Επικαλείστε την επιλογή του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός με επέλεξε γιατί στα ζητήματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας και διαφύλαξης του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν θα έκανα εκπτώσεις όποιος κι αν το ζητούσε ακόμη και ο ίδιος. Αυτή την πεποίθηση έχω», είπε απαντώντας στον Ν. Φίλη.
newsbeast.gr