Τον Ιούνιο του 2022 η Λέξι Λάρσον, ιδιωτική υπάλληλος από το Ντένβερ ανέβασε ένα βίντεο στο Τικ Τοκ και εκμυστηρεύτηκε στους ακολούθους πως ο μισθός της από τα 70.000 δολάρια το χρόνο ανέβηκε στα 90.000 δολάρια, εξηγώντας ότι αυτό έγινε γιατί βρήκε δουλειά στον κλάδο της τεχνολογίας.
Λίγες ημέρες αργότερα, απολύθηκε γιατί το βίντεο που είχε ανεβάσει στον λογαριασμό της στο Τικ Τοκ δεν άρεσε στους εργοδότες της. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η Πάρις Κάμπελ, ανύπαντρη μητέρα από τη Νέα Υόρκη και υπάλληλος της Apple γλίτωσε την απόλυση στο παρά πέντε και ενώ είχε δημοσιεύσει βίντεο στην ίδια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δίνοντας βασικές συμβουλές ασφαλείας για το iphone. Τα παραπάνω περιστατικά δείχνουν ότι η χρήση του Τικ Τοκ από ανθρώπους που δίνουν συμβουλές ή αποκαλύπτουν «μυστικά» πάνω στο επάγγελμά τους μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες.
Όπως η νεαρή δικηγόρος Μαρία Καρλή, η οποία, όταν τον Νοέμβριο του 2023, άρχιζε να ανεβάζει βίντεο στο Τικ Τοκ σχολιάζοντας θέματα της επικαιρότητας εκφέροντας την νομική της άποψη, δεν περίμενε ότι δυο μήνες αργότερα θα καλούνταν από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας, της οποίας είναι μέλος, για ζήτημα αντιδεοντολογικής άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος και θα παραπέμπονταν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συλλόγου.
Συγκεκριμένα σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας στις 26 Ιανουαρίου 2024 αποφασίστηκε η υπόθεση να περιέλθει σε γνώση του Πειθαρχικού Συμβουλίου προκειμένου να επιληφθεί και να διερευνήσει το ζήτημα. Σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του Δικηγορικού Συλλόγου η κα Καρλή αναρτούσε βίντεο, ορισμένα από τα οποία βιντεοσκοπούνταν στην αίθουσα των δικηγόρων του δικηγορικού συλλόγου Χαλκίδας εντός του δικαστικού μεγάρου του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, στον προσωπικό της δημόσιο λογαριασμό στο Τικ Τοκ με τα οποία παρείχε δωρεάν νομικές συμβουλές προς το ευρύ κοινό με ταυτόχρονη προβολή και διαφήμιση κατά παράβαση των διατάξεων του κώδικα Δικηγόρων και του κώδικα δεοντολογίας.
Από την πλευρά της η νεαρή δικηγόρος στο υπόμνημα έγγραφων εξηγήσεων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν παρείχε καμία δωρεάν συμβουλή ούτε διαφήμισε το γραφείο της, αλλά σχολίασε θέματα της επικαιρότητας. “…μου αποδίδετε την μομφή της παροχής δωρεάν νομικών συμβουλών, και της κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων αυτοπροβολής-διαφήμισης, όταν η προσωπική μου σελίδα στο «tik-tok» δεν διαθέτει τα στοιχεία του δικηγορικού μου γραφείου, οι αναρτήσεις μου λαμβάνουν χώρα με το ψευδώνυμο «maira», και το περιεχόμενο των βίντεο, που αναρτώ, είναι αμιγώς ενημερωτικό και δημοσιογραφικό, με σχολιασμό θεμάτων της επικαιρότητας, όπως: «Σχολιασμός του χθεσινού επεισοδίου «Η γη της ελιάς…», «η αλήθεια γύρω από τις 2 χειρόγραφες διαθήκες στην ελληνική σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Υπόθεση Τράπερ Ricta», «Η σύλληψη του παιδόφιλου με συνεργασία Κοψιάλη και ελληνικής αστυνομίας», «Υπόθεση YouTuber “Hayate” Σύλληψη για αναμετάδοση πράξεων κακοποίησης ΑΜΕΑ», «Υπόθεση δολοφονίας του γνωστού επιχειρηματία Χρήστου Γιαλιά», «Υπόθεση Παλαιοχριστιανών», «Σχολιασμός του στίχου του ηθοποιού Πάνου Βλάχου «Βάλτε στο σάκο Γεωργιάδη και Προτοσάλτε» κ.ο.κ”.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι σε κανένα από τα περίπου 50 βίντεο που έχει αναρτήσει από τον Νοέμβριο του 2023 δεν παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές. “Σε κανένα βίντεο μου αναρτημένο στο «tik-tok», επαναλαμβάνω, πως δεν παρέχω δωρεάν νομικές συμβουλές, δεδομένου ότι σε κάποια από αυτά (πέραν των λοιπών που απλώς σε θέματα επικαιρότητας εκφράζω την προσωπική μου άποψη) που γίνεται από πλευράς μου, απλώς παράθεση, του περιεχομένου της νομικής διάταξης, σχολιάζοντας συγχρόνως δημοφιλείς σειρές, δεν υφίστανται πραγματικά περιστατικά με υπόδειξη-καθοδήγηση από μέρους μου, περί διενέργειας συγκεκριμένων διαδικαστικών ενεργειών, και, σε κάθε περίπτωση, αναφέρω «τι μπορεί να γίνει», πράγμα που δεν παραπέμπει σε σχέση δικηγόρου και εντολέα, καθ΄όσον ο δικηγόρος, σε υφιστάμενη πελατειακή σχέση (δικηγόρου-εντολέα), δεν ομιλεί υποθετικά «για το τι μπορεί να γίνει σε μια υποθετική περίπτωση», τουναντίον με βάση τα πραγματικά περιστατικά τις εκάστοτε υπόθεσης διενεργεί συγκεκριμένες διαδικαστικές πράξεις.
Από την άλλη, από μηνός Νοεμβρίου 2023, έχω παρασταθεί σε υποθέσεις, με έκδοση και πληρωμή του αντίστοιχου παραβόλου, πράγμα που επίσης καταδεικνύει, ότι ουδεμία νομική συμβουλή-ενέργεια παρέχω δωρεάν. Μάλιστα, σε ερώτηση ακολούθου μου «για το πώς μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μου», η ίδια έχω απαντήσει, ότι «έχει την δυνατότητα, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις να αιτηθεί και λάβει νομική βοήθεια», όταν η ίδια δεν είμαι εγγεγραμμένη στους καταλόγους της νομικής βοήθειας, πράγμα που, επίσης, καταδεικνύει, ότι ουδεμία διάθεση αυτοπροβολής, προς άρδευση πελατείας, είχα και έχω σκοπό, μέσω των συγκεκριμένων βίντεο, που αναρτώ.
Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας στο protothema.gr ανέφεραν ότι οι δικηγόροι που καλούνται στα Πειθαρχικά Συμβούλια των συλλόγων για αναρτήσεις βίντεο όπου εμφανίζονται να δίνουν νομικές συμβουλές, παραβαίνουν τον Κώδικα Δεοντολογίας των δικηγόρων και ότι οι πειθαρχικές διώξεις που ασκούνται είναι γιατί κάποιος δικηγόρος αθέμιτα διαφημίζει τις υπηρεσίες του προς άγραν πελατών. Επίσης, κανείς δικηγόρος δεν μπορεί να δίνει νομικές συμβουλές μέσω κοινωνικών δικτύων όπως το τικ τοκ.
Η περίπτωση της Μαρίας Καρλή δεν είναι η μοναδική ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας κ. Αθανάσιος Ζούπας είπε στο protothema.gr ότι κάποιοι συνάδελφοί του, παλαιότερα για τους οποίους υπήρξαν παράπονα στο σύλλογο ότι διαφημίζονται με αθέμιτο τρόπο, είχαν κληθεί και όταν τους έγινε σύσταση κατέβασαν τις αναρτήσεις τους και δεν χρειάστηκε οι υποθέσεις τους να φθάσουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. “Ο κώδικας δεοντολογίας των δικηγόρων ορίζει ακριβώς μέχρι ποιο σημείο μπορεί να κάνει διαφήμιση ένας δικηγόρος στις υπηρεσίες του”. Αλλά και στην Αθήνα υπάρχει περίπτωση δικηγόρου που έχει κληθεί από το Σύλλογό του για βίντεο που αναρτά και εμφανίζεται να παρέχει νομικές συμβουλές. Η κα Καρλή μιλώντας στο protothema.gr για την υπόθεσή της ανέφερε: «Επί χρόνια συνάδερφοι δικηγόροι αναρτούν βίντεο στο tik-tok και κανείς σύλλογος πανελληνίως δεν έχει προβεί σε συστάσεις ή πειθαρχική δίωξη εις βάρος τους, ενώ η ίδια, που αναρτώ βίντεο στο tik-tοk, μόλις από το Νοέμβριο του 2024, υφίσταμαι, ο,τι υφίσταμαι. Άλλος κώδικας περί δικηγόρων ισχύει σε όλη την Ελλάδα και άλλος κώδικας, προφανώς, στην Χαλκίδα, και μόνο για το πρόσωπό μου, διότι και άλλη δικηγόρος, εγγεγραμμένη στο σύλλογο αυτό αναρτά βίντεο στο tik-tok, αλλά είναι από τους διοικούντες στο απυρόβλητο. Η επιλεκτικότητα της καταδίωξης μου καταδεικνύει ότι υποκρύπτονται άλλα κίνητρα πίσω από αυτήν. Βιώνω από ένα όργανο, που υποτίθεται προασπίζεται τα δικαιώματα των μελών του και συναδέρφων, περιχαράκωση θεμελιωδών δικαιωμάτων μου, όπως του δικαιώματος ακροάσεως, και παραστάσεως μετά συνηγόρου, τακτικές που ασφαλώς δεν συνάδουν με την λειτουργία και τις αρχές που θα έπρεπε να διέπουν ένα τέτοιο όργανο, αλλά παραπέμπουν σε νομικό μεσαίωνα και ιερά εξέταση, με σκοπό τον ακρωτηριασμό του νέου νομικού επιστήμονα. Η ίδια από πλευράς μου, δηλώνω, ότι, ως νέα νομικός, θα συνεχίσω να μάχομαι για την ελευθερία έκφρασης και λόγου, και δεν θα επιτρέψω να με ακρωτηριάσουν, κάνοντας κατάχρηση εξουσίας, εκμεταλλευόμενοι, σε ένα άκρως ανδροκρατούμενο και σεξιστικό χώρο, την δύναμη της καρέκλας τους. Η υποστήριξη, που έχω δεχθεί από πληθώρα συναδέρφων πανελληνίως, αλλά και από όλο τον κόσμο, είναι ένα μήνυμα, ότι ο σεξισμός και ο εργασιακός εκφοβισμός πρέπει να σταματήσει σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Ειπώθηκε, ότι αν κατεβάσω τον λογαριασμό μου στο tik-tok θα σταματήσουν, δεν υπέπεσα, όμως, και ούτε θα υποπέσω σε τέτοιους είδους εκβιασμούς. Μάχομαι για την αλήθεια και το δίκαιο, και έτσι θα συνεχίσω να κάνω», ανέφερε στο protothema.gr η κα Καρλή.
protothema.gr