Κάθε χρόνο στις 26 Αυγούστου παραμονή της εορτής του Άγιου Φανούριου, κατά την παράδοση, τα σπίτια και κυρίως όπου υπάρχουν ανύπαντρες κοπέλες, μοσχοβολάνε από τις Φανουρόπιτες.
Γλυκά πεντανόστιμα τάματα στον Άγιο με την προσδοκία να φανερώσει…
Σύμφωνα με την παράδοση η φανουρόπιτα γίνεται με 7 ή 9 υλικά. Οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων και πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.
Η παράδοση λέει ακόμη, ότι η μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν σκληρή και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν απάνθρωπα. Μάλιστα, εξαιτίας της κακίας της, πήγε στην κόλαση.
Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Άγιος παρακάλεσε, να μην φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά μόνο για την μνήμη και την ψυχή της μητέρας του. Αυτός είναι και ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν στις 27 Αυγούστου Φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και τις διαβάζει ο παππάς, τις μοιράζουν στη γειτονιά, με την ευχή να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Την Φανουρόπιτα δεν την χαράζουμε. Το πρώτο χάραγμα το κάνει ο Ιερέας στην εκκλησία, σχηματίζοντας ένα Σταυρό, όταν διαβάζει τις πίτες.
Κατά την παρασκευή της φανουρόπιτας συνηθίζεται μάλιστα να διαβάζεται η παρακάτω ευχή:
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος,
ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα
πλουσιοπάροχος χορηγός,
ο δοτήρ των αγαθών,
ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας,
η ελπίς των απηλπισμένων,
η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.
Ευλόγησον τα δώρα ταύτα
και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας,
εις δόξαν σήν και τιμήν
του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
Παράσχου δέ, αγαθέ,
τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους,
πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου,
δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.
Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν
τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον,
οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου,
ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει
υμνώσι καί δοξάσωσι
το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου,
πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου,
του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου,
του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων.
Αμήν.
Φανουρόπιτα της γιαγιάς Μαρίας
Υλικά:
1 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κ. γλ. σόδα
3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
1/2 κούπα σταφίδα ξανθή
1/2 κ. γλ. γαρίφαλο
3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις σταφίδες για 3-4 ώρες σε νερό να φουσκώσουν. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκάλι και χτυπάμε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε στο μείγμα το χυμό πορτοκάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4′.
Σε ένα άλλο μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα την οποία έχουμε στεγνώσει για να μην σβολιάσει η ζύμη μας
Ανακατεύουμε το μείγμα.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και μεταφέρουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170ο C για 40-60′ ανάλογα τον φούρνο, ώσπου να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε.
Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει την πασπαλίζουμε με άχνη και την στολίζουμε. Την πηγαίνουμε στον Εσπερινό να ευλογηθεί και την μοιράζουμε με την ευχή να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου και ο Άγιος να μας φανερώσει ότι ποθούμε.
Η συνταγή είναι της κ. Μαρίας Χριστακοπούλου από το Αργυροχώρι Υπάτης