Η απόσυρση του Oruc Reis «δείχνει» συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Κρίσιμο το επόμενο 10ημερο

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Ανοικτός είναι πλέον ο δρόμος για μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρκεί ν’ ανταποκριθεί ο Τούρκος πρόεδρος, στον οποίο πέταξε το μπαλάκι ο πρωθυπουργός με όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου από τη Θεσσαλονίκη χθες (13.09.2020).

-Advertisement-

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η απόσυρση του Oruc Reis είναι αυτή που «δείχνει» δύο επιλογές – αρκεί πράγματι ν’ αποτελεί έκφραση πρόθεσης της Άγκυρας για αποκλιμάκωση κι όχι έναν ακόμη πολιτικό και διπλωματικό ελιγμό: τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, δίχως πάντως το ένα να αναιρεί το άλλο.

Έτσι, το επόμενο δεκαήμερο έως τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θεωρείται κρίσιμο και αποκαλυπτικό ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, αλλά και τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε, μάλιστα, να υπενθυμίσει με νόημα ότι οι κυρώσεις είναι ένα ενδεχόμενο που παραμένει στο τραπέζι κι εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Άγκυρας, αν και η Αθήνα, όπως είπε, δεν θα ήθελε να φτάσει στο σημείο ν’ απαιτήσει την επιβολή τους.

Ως προς το διάλογο και το περιεχόμενό του, ακόμη και σε επίπεδο διερευνητικών συνομιλιών, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι το πλαίσιό του δεν μπορεί να περιλαμβάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που η ελληνική πλευρά θεωρεί ως τη μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

- Advertisement -

Η «συμφωνία» και η Μέρκελ

Επιχειρώντας δε να αποσαφηνίσει το τοπίο σχετικά με την παρ’ ολίγον συμφωνία του Βερολίνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία κι υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια καταγραφή μιας προφορικής συμφωνίας που θα υποδείκνυε τον τρόπο για τη διευθέτηση της διαφοράς για τις θαλάσσιες ζώνες, την οποία και τίναξε στον αέρα με την αντίδρασή της η τουρκική πλευρά.

Έπαιξε πάντως ρόλο στην απόσυρση του Oruc Reis το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Μέρκελ το Σάββατο; Ο πρωθυπουργός, αν και αποκάλυψε την επικοινωνία του με την Καγκελάριο, διέψευσε ότι συνομίλησαν για τα ελληνοτουρκικά και υποστήριξε ότι περιορίστηκαν στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, με σημαντική είδηση την απόφαση της Γερμανίας να δεχθεί στο έδαφός της και να φιλοξενήσει οικογένειες προσφύγων το επόμενο διάστημα.

Εξοπλιστικά και θητεία

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος πως η χώρα δεν θα μπει σε κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα προχωρήσει σε συνολική αναμόρφωσή τους και με την προσθήκη έμψυχου δυναμικού (15.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ σε βάθος πενταετίας).

Γνωστοποίησε πάντως ότι η συμφωνία με τη Γαλλία αφορά στην προμήθεια έξι καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών τύπου Rafale, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage 2000. Άφησε, όμως, ανοικτό το ζήτημα των φρεγατών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες πλην της Γαλλίας και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός παρέπεμψε σε επιλογή της πιο συμφέρουσας πρότασης από το υπουργείο Άμυνας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική θητεία, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής: μίλησε για σκέψεις και όχι για αποφάσεις τόσο ως προς την υποχρεωτική στράτευση στα 18 όσο και ως προς το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας στους 12 μήνες μάξιμουμ. Κατά πληροφορίες πάντως, Πεντάγωνο και Μαξίμου δεν έχουν καταλήξει ακόμη ούτε στο αν ούτε και στο πότε πρέπει να ληφθούν οι εν λόγω αποφάσεις.

πηγή: newsit.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *