Αποζημίωση για ψυχική οδύνη, έξοδα κηδείας αλλά και διατροφή για αρκετούς μήνες ζήτησε η αδελφή του οδηγού που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η Στεφανία Σιούφα, κόρη του πρώην προέδρου της Βουλής άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου της, παρασύροντας άθελά της τον οδηγό της μηχανής.
Η αδελφή του άτυχου νεαρού ζητά μεταξύ άλλων το ποσό των 4.000 ευρώ για τα έξοδα της κηδείας και τη μεταφορά της σωρού του αδερφού της στη Βουλγαρία, αλλά και διατροφή για τους επόμενους 29 μήνες.
Ο σύζυγός της αδελφής του θύματος κατέθεσε ως μάρτυρας στη συζήτηση της αγωγής, υποστηρίζοντας ότι η βασική πηγή εισοδήματος της μητέρας του θύματος, ήταν ο γιος της και τα χρήματα για την διαβίωσή της μέχρι να αποβιώσει κι εκείνη, τα έδινε η κόρη της.
«Η μητέρα του θύματος δεν δούλευε για πάρα πολλά χρόνια γιατί είχε προβλήματα υγείας. Τότε, ήταν σε ηλικία που δεν έπαιρνε σύνταξη. Καμία φορά συμμετείχε σε διαφημίσεις και από εκεί έπαιρνε περιστασιακά κάποια χρήματα. Ο σύζυγός της πέθανε το 1995 και εκείνη περίμενε να ζήσει από το γιο της. Στη Βουλγαρία η οικογένεια είναι πατριαρχική. Με το θάνατο του συζύγου, οι γιοί αναλαμβάνουν την οικογένεια. Η αδελφή του άλλωστε ήταν μαθήτρια όταν πέθανε ο πατέρας τους κι εκείνος έπρεπε να αναλάβει την οικογένεια και αυτός ήταν ο λόγος που ήρθε στην Ελλάδα», εξήγησε στο δικαστήριο.
Στη συνέχεια ανέλυσε τις ανάγκες που είχε όσο ζούσε η μητέρα του θύματος και τους λόγους που ζητά αυτά τα χρήματα.
«Χρειαζόταν περίπου 500 ευρώ το μήνα για να καλύπτονται τα έξοδα διατροφής της και τα φαρμακευτικά έξοδα. Ο γιος της έστελνε κάθε μήνα 300 ευρώ και τα υπόλοιπα τα έβαζε η κόρη της. Εκείνος έκανε ότι δουλειά έβρισκε. Μεταφορές, οικοδομικές εργασίες, δεν είχε σταθερό εργοδότη. Με την κρίση έκανε πολλές φορές μετακομίσεις προς τη Βουλγαρία.
Η μέση σύνταξη είναι στα 110 ευρώ στη Βουλγαρία και τα υπόλοιπα, μετά το θάνατο του γιου της, τα έδινε η γυναίκα μου» επεσήμανε στο δικαστήριο ο μάρτυρας. Ωστόσο, οι δικηγόροι της Στεφανίας Σιούφα επεσήμαναν ότι αυτό το ποσό δεν προκύπτει από κανέναν έγγραφο, με τους δικηγόρους της αδελφής του θύματος να απαντούν ότι «τα εμβάσματα είναι ακριβά και το θύμα έστελνε τα χρήματα με φίλους του».
Το ποινικό σκέλος και η συνυπαιτιότητα
Στο μεταξύ πριν λίγους μήνες, η Στεφανία Σιούφα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή, καθώς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας την έκρινε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, επισημαίνοντας όμως ότι τόσο η κατηγορουμένη όσο και το θύμα έφεραν ευθύνη για το θανατηφόρο τροχαίο. «Πρόκειται δυστυχώς για μια αμέλεια.
Το κορίτσι δεν ήθελε να σκοτώσει άνθρωπο. Απόγευμα ήταν, το καφεδάκι του ήθελε να πιεί και άνοιξε την πόρτα» είχε αναφέρει η Πρόεδρος τη έδρας, με τους δικαστές τελικά να αναγνωρίζουν στην κατηγορουμένη το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.
Για οδήγηση χωρίς την δέουσα επιμέλεια είχε κάνει λόγο και η εισαγγελέας της έδρας, ζητώντας την ενοχή της κατηγορούμενης.
«Στάθμευσε το όχημά της σε δρόμο συχνής κυκλοφορίας και παρ’ όλα αυτά επιχείρησε να ανοίξει την πόρτα χωρίς προσοχή, χωρίς δηλαδή να ελέγξει τον καθρέφτη ή να στρέψει το κεφάλι της προς τα πίσω για να δει αν έρχεται κάποιος, πράγμα πιθανόν εκείνη την ώρα και εκείνη την περίοδο (σσ: ήταν εορταστική περίοδος)» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, επισημαίνοντας πως ακόμα και αν το θύμα προχώρησε σε ελιγμό, εκείνη όφειλε να το περιμένει, αφού «αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα».
Στο δικαστήριο τότε, είχε παρασταθεί και η αδελφή του άτυχου οδηγού, η οποία δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής για ψυχική οδύνη.
«Ένας μακρινός συγγενής μας με ειδοποίησε στη Βουλγαρία ότι ο αδελφός μου πέθανε. Μου είπε ότι η κατηγορούμενη άνοιξε την πόρτα χωρίς προσοχή και εκείνος έπεσε πάνω. Αν και φορούσε κράνος, πέθανε ακαριαία». Ωστόσο, όσα συνέβησαν το μοιραίο απόγευμα σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, περιέγραψε και αυτόπτης μάρτυρας: «Όλα συνέβησαν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Είδα την κατηγορούμενη να παρκάρει, να ανοίγει την πόρτα για να εξέλθει και εκείνη τη στιγμή προσέκρουσε το μηχανάκι. Τότε, ο αναβάτης της μηχανής εκσφενδονίζεται και πέφτει στο έδαφος».
πηγή dikastiko