Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Ρομποτικός Κένταυρος που σώζει ζωές! (βίντεο)

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Το Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ανοίγει τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου τις πόρτες του στην ρομποτική και στην ψηφιοποίηση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

-Advertisement-

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο πρόεδρος κ. Μαθιός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κος Κορκίδης και ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Πειραιώς, καθ. Α.Κότιος σας προσκαλούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιομηχανίας 2019 στο διεπιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Ρομποτική και ψηφιοποίηση στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».

Τη διοργάνωση του διεπιστημονικού συμποσίου έχει αναλάβει η Level Communications, η γνωστή εταιρεία διοργάνωσης επιστημονικών και λοιπών διοργανώσεων με επικεφαλής την Ειρήνη Κάτρη.

Ιδιαίτερη τιμή αποτελεί η παρουσία του Δρ. Νικόλαου Τσαγκαράκη, επικεφαλής ερευνητής του τμήματος Προωθημένης Ρομποτικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ιταλίας (ΙΙΤ) όπου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Ρομπότ Centauro. 

- Advertisement -

Ο δρ.Τσαγκαράκης κατά το παρελθόν ανέπτυξε το ανθρωποειδές ρομπότ WALK-MAN και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονίστηκε από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία.

Το «ρομπότ κένταυρος» (Centauro the robot), έχει τέσσερα πόδια, ένα μικροσκοπικό κορμό και δύο βραχίονες με κινήσεις που θυμίζουν Tai Chi.

Ο σκελετός του αποτελείται από ελαφριά κράματα μετάλλων και το σώμα του καλύπτεται από 3D-printed πλαστικό. Το Centauro δεν είναι αυτόνομο και χρειάζεται έναν άνθρωπο χειριστή.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Βασικός σκοπός του η έρευνα και διάσωση, με τα τέσσερα πόδια του να του χαρίζουν ευκινησία σε δύσβατες περιοχές, ενώ τα χέρια του το βοηθούν να απομακρύνει εμπόδια.

Το ρομπότ αναπτύχθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ιταλίας, με την ελπίδα ότι μπορεί να παίξει μία ημέρα ζωτικό ρόλο στη σωτηρία ανθρώπων από καταστροφές.

Όπως και το μυθικό πλάσμα, το πάνω τμήμα μοιάζει με ανθρωποειδές, με δύο βραχίονες που μπορούν να χειριστούν και να μετακινήσουν αντικείμενα, ενώ το τετράπλευρο κάτω μισό είναι ικανό για ισχυρή μετακίνηση σε ανώμαλο έδαφος.

Με ύψος περίπου τα 2 μέτρα και με βάρος τα 205 κιλά, το ανθρωπομορφικό Centauro έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται ανθρώπινα εργαλεία με πολύ μεγαλύτερη άνεση και δύναμη.

Το υβριδικό σύστημα συνδυάζει κινητικότητα σε πόδια και τροχούς, επιτρέποντάς του να πλοηγηθεί σε μια σειρά από περιβάλλοντα.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

pronews.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *