Για «Κίνδυνο υποτροπής του Έλληνα ασθενή» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post – Εικόνες από τους πρόσφυγες στα Διαβατά προβάλλουν τα γερμανικά ΜΜΕ
«Πράγματα του διαβόλου οι ιδιωτικοποιήσεις»
«Τόσο γρήγορα εξελίχθηκαν τα πράγματα. Στις 29 Ιουνίου του 2015 το ελληνικό δράμα άγγιξε τη κορύφωσή του. Οι τράπεζες έκλεισαν πίσω από μακριές ουρές στα ΑΤΜ. Η υπερχρεωμένη χώρα, που έπαιζε πόκερ με την Ευρώπη σε συνεχείς συναντήσεις κορυφής, ήταν “τελειωμένη”. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης είχαν αποτύχει με τις μετωπικές αντιδράσεις απέναντι στους μισητούς δανειστές. Δεν πέρασαν 4 χρόνια και η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται μετά από 8 χρόνια ύφεσης… το ποσοστό ανεργίας με 19% παραμένει μεν υψηλό αλλά σε σχέση με το 27% παλαιότερα έπεσε αισθητά. Την Παρασκευή (05.04) το Eurogroup αποδέσμευσε 1 δις ευρώ, που υποσχέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο υλοποίησης κι άλλων μεταρρυθμίσεων. Το ποσό προέρχεται από τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων της. Τέλος καλό, όλα καλά;» θέτει το ερώτημα η σχολιάστρια.
«Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Τσίπρας άλλαξε τη ριζοσπαστική πορεία του. Κυνήγησε τον Βαρουφάκη και αποδέχθηκε μεταρρυθμίσεις. Οι τουρίστες επέστρεψαν, αλλά η οικονομία έχει δομικά προβλήματα, επειδή ο αριστερός πρωθυπουργός συνεχίζει να θεωρεί ´πράγματα του διαβόλου´ τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Τον απλό πολίτη εξαπατά με φανταστικές υποσχέσεις πολλοί πληρώνουν την τεθλασμένη πολιτική του με φτώχεια. Σε λίγο θα γίνουν εκλογές, τα πράγματα δεν είναι καλά γι αυτόν. Η ανησυχία ότι με πλούσια εκλογικά δώρα θα πνίξει την ασθενική ανάπτυξη είναι μεγάλος. Ο κίνδυνος υποτροπής του Έλληνα ασθενή είναι επίσης μεγάλος».
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία
Ειδάλλως οι εικόνες που περνούν από την Ελλάδα στα γερμανικά ΜΜΕ είναι αυτές προσφύγων να συγκρούονται με την αστυνομία με την ελπίδα ότι θα έτσι θα περάσουν στη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί στην γη της επαγγελίας, τη Γερμανία. «Εκατοντάδες πρόσφυγες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό σε καταυλισμό έξω από τη Θεσσαλονίκη για να φύγουν προς βορρά και από εκεί μέσω Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Ουγγαρίας στην κεντρική Ευρώπη» γράφει η Welt υπενθυμίζοντας τα γεγονότα στην Ειδομένη πριν λίγα χρόνια, όταν έκλεισε ο λεγόμενος βαλκανικός δρόμος. Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος και για αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προσφύγων και στην Αθήνα, όπου είχαν καθίσει πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές με αποτέλεσμα να σταματήσουν προσωρινά δρομολόγια με τραίνα.
«Η ελπίδα πολλών προσφύγων να φύγουν από την Ελλάδα προς την κεντρική Ευρώπη δεν μειώνεται, αντιθέτως αναπτερώνεται μετά από σχετικές φήμες» σημειώνει διαδικτυακά το Focus. «Η ιδέα πορείας προς βορρά διαδόθηκε μέσω ίντερνετ. Κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι τα σύνορα θα άνοιγαν για μετανάστες, εάν πήγαιναν μαζικά εκεί. Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας διαμήνυσε μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ότι επρόκειτο για ψέμα». Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα η Βουλγαρία ενίσχυσε τη φύλαξη των συνόρων της με την Ελλάδα λόγω των μεταναστευτικών πιέσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε σχετικές δηλώσεις στο κοινοβούλιο στη Σόφια χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό εκείνων που αποπειράθηκαν ή επέτυχαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.
Πηγή: Deutsche Welle