Ad imageAd image

Geert Wilders: Ο ακροδεξιός που κέρδισε τις εκλογές στην Ολλανδία και απειλεί την Ε.Ε.

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
9 Min Read

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας πήρε την πλειοψηφία των εδρών στο ολλανδικό κοινοβούλιο και όπως όλα δείχνουν, ο Geert Wilders θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα. Φυσικά, είναι δεδομένα δύσκολο να γίνει Πρωθυπουργός, ωστόσο η στροφή στην ακροδεξιά και στην ισλαμοφοβία είναι κάτι που ανησυχεί την Ευρώπη. Και δεν είναι τα μόνα, καθώς ο ηγέτης του Κόμματος της Ελευθερίας δηλώνει ανοιχτά ότι θέλει να στρέψει την Ολλανδία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιος είναι όμως ο μεγάλος νικητής των εκλογών και γιατί πανηγυρίζει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά;

-Advertisement-

Το ξεκίνημά του και το ταξίδι στο Ισραήλ που του άλλαξε τη ζωή

Geert Wilders© AP Photo/Peter DejongUnmute

Remaining Time -0:00Fullscreen

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.555.1_en.html#goog_2007201309

Advertisement

- Advertisement -

Ο Wilders γεννήθηκε το 1963 στο Φένλο, μια πόλη της νοτιοανατολικής Ολλανδίας και η μητέρα του μεγάλωσε στην αποικιοκρατούμενη Ινδονησία, ενώ ο πατέρας του κρυβόταν από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δε δεχόταν να πατήσει το πόδι του στη Γερμανία μέχρι και το θάνατό του. Μάλιστα, ο ίδιος έχει αρκετούς συγγενείς μικτής εθνικότητας, χάρη στο σόι της μητέρας του και ακόμα και το πολιτικό του ξεκίνημα απείχε πολύ από την εικόνα που έχουμε σήμερα για εκείνον.

Ως έφηβος ήθελε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και για αρκετά χρόνια το έκανε. Το πρώτο του ταξίδι ωστόσο ήταν εκείνο που του άλλαξε την κοσμοθεωρία. Αμέσως μόλις ολοκλήρωσε το σχολείο, έφυγε από την Ολλανδία και έζησε μόνος του για δύο χρόνια στο Ισραήλ, ως εθελοντής σε ένα Κιμπούτς. Εκεί μπολιάστηκε για πρώτη φορά με την ιδέα της ασφάλειας και τη ρήξη με την τρομοκρατία της Μέσης Ανατολής. Στο Ισραήλ γεννήθηκε και η πλήρης αντίθεσή του στο Ισλάμ, όπως θα ανέφερε χρόνια μετά γιατί είδε «τη διαφορά ανάμεσα στην ανοιχτή ισραηλίτικη κοινωνία και σε αυτή των γειτόνων της». Πολλά άλλαξαν από τα χρόνια της ενηλικίωσής του, αλλά όχι και η άνευ όρων στήριξη στο Τελ Αβίβ.

Αμέσως μετά την εμπειρία του στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία λάτρεψε τα περίπλοκα γεωπολιτικά της περιοχής, ο Geert Wilders επέστρεψε στην Ολλανδία και έγινε ιατρικός ασφαλιστής μέχρι που στις αρχές των 90s γνώρισε τον πολιτικό του μέντορα και ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος της Ολλανδίας, Frits Bolkestein. Τότε εντάχθηκε στο κόμμα, το οποίο ήταν κατά βάση φιλελεύθερο, ενώ ο ίδιος ο Bolkestein διετέλεσε αργότερα Πρόεδρος της Φιλελεύθερης Διεθνούς και Ευρωπαίος Επίτροπος. Το 1997 εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο της Ουτρέχτης και έναν χρόνο αργότερα, από το πουθενά κατάφερε να εκλεχθεί βουλευτής, έχοντας μια αρκετά ήσυχη πρώτη θητεία.

Αυτό άλλαξε ριζικά από το 2002 όταν ο Geert Wilders άρχισε να εκφράζει αρκετά ακραίες θέσεις για τους Μουσουλμάνους πολίτες και κυρίως για τους Μαροκινούς μετανάστες στην Ολλανδία. Ως το 2004 ήταν δεδομένο ότι οι θέσεις του δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν με το Λαϊκό Κόμμα και ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ίδρυση ενός νέου φορέα. Αφορμή για την αποχώρησή του ήταν τα όσα είπε μετά τη δολοφονία του ισλαμοφοβικού σκηνοθέτη, Theo Van Gogh. Και κάπως έτσι, το 2006 ιδρύθηκε από τον ίδιο το Κόμμα για την Ελευθερία.

Το Κόμμα για την Ελευθερία, οι απειλές θανάτου και η καταδίκη

Ο κατηγορούμενος Geert Wilders© AP Photo/Robin Utrecht

Το νέο Κόμμα χαρακτηρίζεται στην Ολλανδία ως Ισλαμοφοβικό, αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό και εθνικιστικό και ο Geert Wilders φρόντισε από νωρίς να δείξει τις προθέσεις του. Αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε ως καρτούν, εντούτοις όσο η κρίση στην Ευρώπη μεγάλωνε, οι θέσεις τόσο κέρδιζαν πόντους. Το 2008 δημιουργεί την ταινία μικρού μήκους Fitma όπου προπαγανδίζει κατά του Ισλάμ και δέχεται απειλές για τη ζωή του από την Αλ-Κάιντα, ενώ μέχρι και τα μέλη του κόμματός του κάθονται σε θέσεις ασφαλείας στο Ολλανδικό κοινοβούλιο.

-Advertisement-

Από όταν δημιούργησε το νέο Κόμμα, ο ίδιος απελευθερώθηκε πλήρως και φανέρωσε τον πραγματικό του εαυτό. «Το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία, είναι ιδεολογία. Η ιδεολογία μιας καθυστερημένης κουλτούρας. Το Κοράνι είναι πηγή έμπνευσης της μη-ανεκτικότητας, των φόνων και του τρόμου. Είναι ένα φασιστικό βιβλίο που υποκινεί τη βία. Όπως και ο “Αγών μου” πρέπει να απαγορευθεί» δήλωνε το 2010 με αποτέλεσμα να καταδικαστεί για ρητορική μίσους στην Ολλανδία. Από τότε φυλάσσεται ο ίδιος και η ουγγρικής καταγωγής σύζυγός του 24 ώρες τη μέρα.

Αυτή η καταδίκη λειτούργησε ως τέλεια διαφήμιση για τις θέσεις και το κόμμα του. Την ίδια χρονιά το Κόμμα για την Ελευθερία τριπλασίασε τα προηγούμενα ποσοστά του, ξεπερνώντας το 15% και ο Wilders άρχισε να γίνεται υπολογίσιμος παίκτης στην ολλανδική πολιτική.

Η στήριξη στον Rutte και η επίθεση στην Ελλάδα

Geert Wilders και Mark Rutte© AP Photo/Peter Dejong

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αρχίζει σταδιακά να κερδίζει κόσμο και μαζί με μέλη του κόμματός του ζητά να κλείσουν τα τζαμιά και τα ισλαμικά σχολεία, απειλεί να κάψει το Κοράνι, να φυλακίσει ορθόδοξους μουσουλμάνους και διαρκώς ζητά λιγότερους Μαροκινούς στην Ολλανδία. Φυσικά, αυτό δεν εμπόδισε τον Mark Rutte, ηγέτη του Λαϊκού κόμματος, να λάβει τη στήριξή του για να γίνει Πρωθυπουργός. Έτσι, η ακροδεξιά και η φασιστική ρητορική κανονικοποιήθηκαν και μπήκαν για τα καλά στην πολιτική ζωή των Ολλανδών.

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο Wilders έβρισκε τον τρόπο να μένει στην επικαιρότητα, ενώ τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έγινε γνωστός και στην Ελλάδα, όσο συζητιόταν στην Ευρώπη η εκταμίευση της δόσης των 8.5 δισεκατομμυρίων από το Eurogroup. Τότε, εντελώς αρνητικός με μια νέα δόση, εμφανίστηκε ειρωνικός προς τους Έλληνες και ανέφερε τη χαρακτηριστική ατάκα για τα σουβλάκια και το ούζο.

«Συμμερίζεστε την άποψη που λέει ότι δεν μπορείτε να ξοδεύετε όλα τα χρήματά σας σε σουβλάκι και ούζο και στη συνέχεια να ζητάτε κοινωνικά επιδόματα; Αν ναι, πότε σκοπεύετε να πείτε στους Έλληνες ότι δεν θα ανταμείβονται άλλο πια για την απάτη και την εξαπάτησή τους; Αν όχι, πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό στους Ολλανδούς, οι οποίοι μόλις και μετά βίας μπορούν να τα βγάλουν πέρα; Σκοπεύετε να καταστήσετε σαφές προς την Ελλάδα ότι η Ολλανδία δεν θα πληρώσει ούτε μια δεκάρα από τα χρήματα των φορολογουμένων σε αυτό το πηγάδι δίχως πάτο;»

Η νίκη στις τελευταίες εκλογές

Wilders, Salvini και Le Pen, πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής ακροδεξίας© AP Photo/Luca Bruno

Τα τελευταία χρόνια το Κόμμα για την Ελευθερία, ορμπανοποιήθηκε πλήρως. Ο Geert Wilders άρχισε να τα βάζει πια με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν. «Είμαι φανατικός κατά της Ε.Ε. αλλά είμαι οπαδός της Ευρώπης. Είναι το σπίτι μου, η ήπειρός μου. Η Ε.Ε. είναι ένας πολιτικός, γραφειοκρατικός οργανισμός που έκλεψε την ταυτότητά μας και την εθνική μας κυριαρχία. Γι’ αυτό θα ξεφορτωθώ την Ε.Ε. και θα γίνουμε ξανά έθνος-κράτος» ανέφερε το 2018, όταν και άρχισε να λέει ανοιχτά ότι στόχος του είναι η Πρωθυπουργία. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα διενεργούσε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σχέσεις του με τον Mark Rutte και το Λαϊκό Κόμμα φυσικά διαλύθηκαν, ενώ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χαρακτήρισε τον Vladimir Putin «πραγματικό πατριώτη». Υπό αυτήν τη ρητορική ο Geert Wilders κέρδισε τις εκλογές στην Ολλανδία αποσπώντας το 23.5% των ψήφων, ωστόσο μοιάζει αδύνατο να βρει αρκετούς συμμάχους για να δημιουργήσει κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, η ακροδεξιά στροφή της ολλανδικής κοινωνίας είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν το δημοψήφισμα δε συμβεί ποτέ.

oneman.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *