Γ. Οικονόμου: Ο Ανδρουλάκης λέει όχι σε όλα λόγω εμμονικής αντίθεσης με την Κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
8 Min Read

Ο Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή στο «Open» τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει «όχι» σε όλες τις κυβερνητικές προτάσεις, όχι στη βάση κάποιου ιδεολογικού ή πολιτικού κινήτρου, αλλά λόγω εμμονικής αντίθεσης με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

-Advertisement-

Αναλυτικά:

Για την εξωτερική πολιτική: Κάθε Έλληνας, όταν έχει απέναντί του μία Τουρκία, με τις μαξιμαλιστικές θέσεις που διατυπώνει -όχι όνο ενόψει της επίσκεψης του κυρίου Φιντάν τώρα, αλλά διαχρονικά με μία πολιτική μαξιμαλιστική και αναθεωρητική που χτίζει και υπηρετεί- πάντοτε οφείλει να μην είναι αφελής. Οφείλεις να ανησυχείς, χωρίς να πανικοβάλλεσαι και ταυτόχρονα να είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο ότι μια χώρα που έχει ενισχύσει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της αποτύπωμα τα τελευταία χρόνια μπορεί να συζητά με αυτοπεποίθηση, αλλά και με πολύ καθαρές κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σε ότι αφορά δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο.

- Advertisement -

Αυτές ήταν πάντοτε οι πάγιες κόκκινες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής και αυτές υπηρετεί και αυτή η Κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς ότι όταν με τον διάλογο, τη συζήτηση, τη γενικότερη διαχείριση των ζητημάτων μας σε διεθνές επίπεδο επιτυγχάνουμε περιόδους μεγάλης ύφεσης είτε σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις είτε σε ό,τι αφορά στις εντάσεις στο πεδίο -που ζήσαμε και αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την περίοδο 2019-2023- μπορούμε να χτίζουμε, χωρίς όμως να τρέφουμε υπερβολικές προσδοκίες -προσωπικά δεν τρέφω υπερβολικές προσδοκίες- και από την άλλη χωρίς να είμαστε φοβικοί ή αφελείς.

Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη κυρίως από μία Κυβέρνηση που απέδειξε και στην πρώτη μας τετραετία, σε όλες τις προκλήσεις, τις οποίες κληθήκαμε να διαχειριστούμε -είτε αφορούσε την υβριδική απειλή στον Έβρο είτε την υψηλή ρητορική και κριτική, θυμόμαστε τον κ. Ερντογάν με τα «Μητσοτάκης γιοκ», τα «ψηφίστε άλλον Πρωθυπουργό για να συζητήσουμε» είτε σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις στο πεδίο και τις διπλωματικές ακροβασίες της Τουρκίας- βρήκαν την απάντηση που έπρεπε είτε στο επίπεδο της διπλωματίας, είτε στο επίπεδο της ψύχραιμης διαχείρισης στο πεδίο.

Οποιαδήποτε φωνή πολιτικών προσώπων που έχουν υπηρετήσει στα υψηλότατα αξιώματα, που νομίζω ότι η ευαισθησία τους σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την πορεία και τη θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι, πάντοτε είναι υποβοηθητική στην προσπάθεια της χώρας να κρατήσει με την Τουρκία το επίπεδο εκείνο των σχέσεων που δεν θα μας πηγαίνει πίσω και ταυτόχρονα δεν θα μας βάζει σε περιπέτειες.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι απέναντι σε έναν γείτονα αναθεωρητικό, που αντιλαμβάνεται για τον εαυτό του ένα ρόλο ευρύτερου χωροφύλακα στην περιοχή μας, η χώρα έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα να υψώσει πολύ το ανάστημά της και να μπορεί να συζητά χωρίς να φοβάται, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι με τους Τούρκους είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να συνυπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να εγκλωβίζεται σε διλήμματα και εκβιασμούς της τελευταίας στιγμής που οδηγούν σε υποχωρήσεις.

Τρία πράγματα ακούγονται ως κριτική. Πρώτον ότι δεν υπάρχει ενημέρωση από την Κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο και την Αντιπολίτευση για τα όσα γίνονται στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, μετά από κάθε γεγονός που αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη των διεθνών μας σχέσεων, συνεδριάζει, ενημερώνει ο κ. Γεραπετρίτης, μπορούν να επισκέπτονται το ΥΠΕΞ οι επικεφαλής των τομέων. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων είναι εκεί, οι συνεδριάσεις έχουν γίνει, αυτό δεν αμφισβητείται.

Το δεύτερο που ακούστηκε είναι κατά πόσον η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποδώσει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το κύρος, τη θέση, την τοποθέτηση της χώρας και στη γειτονιά και στον κόσμο. Να θυμίσω τρία πράγματα. Η Ελλάδα είναι με συντριπτική πλειοψηφία μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών. Μας έχουν ψηφίσει όλοι οι γείτονές μας, όλοι οι μεγάλοι περιφερειακοί διεθνείς παίκτες.

Η πολιτική μας σε ό,τι αφορά στην Τουρκία θα έλεγα να προσεγγίζεται με μία λογική η οποία να αποτυπώνει την πραγματικότητα. Είναι κακό ή καλό ότι έχουν μειωθεί οι εντάσεις στο πεδίο με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Κάναμε καμία σημαντική υποχώρηση προκειμένου οι εντάσεις αυτές να μειωθούν; Απεμπόλησε η χώρα κάποιο κυριαρχικό της δικαίωμα; Έκανε η χώρα πίσω από κάποιο δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο ή οι διεθνείς συμβάσεις; Ούτε έγινε, ούτε πρόκειται να γίνει.

Απλώς, η όλη μας πολιτική το προηγούμενο διάστημα, οι καθαρές κουβέντες, τα δείγματα που δώσαμε στο πεδίο όταν προκληθήκαμε, το κύρος της χώρας, το βεληνεκές, η επιρροή που είναι πολύ μεγαλύτερα από το μέγεθός της, εξαιτίας της πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει, ανάμεσα στα άλλα, στο να έχει αυτή τη στιγμή αυτή την κατεύθυνση.

Και τρίτον, εμείς δεν μπορούμε να ελέγχουμε ούτε τι λέει ο κ. Φιντάν, ούτε τι λέει ο κ. Ερντογάν. Ούτε μπορούμε να ελέγχουμε τους μαξιμαλισμούς, ούτε να είμαστε αφελείς σε ό,τι αφορά στις επιδιώξεις της Τουρκίας. Εκείνο που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να μένουμε σταθεροί σε μία πολιτική που μεγαλώνει την Ελλάδα μέσα σε αυτά που δικαιούται, που οι διεθνείς συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο της δίνουν και αυτή την πολιτική με συνέπεια υπηρετούμε και με μεγάλη ομοιογένεια.

Για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ: Στην πολιτική δεν υπάρχει πρέπει και κανείς δεν μπορεί να είναι μυαλοπώλης στην τακτική που ακολουθεί το κάθε κόμμα. Όμως, «μιλούν» τα γεγονότα. Όταν διακρίνεις στον κ. Ανδρουλάκη, μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τις εθνικές εκλογές, ίδια σημάδια στάσης, μια πολιτική που εκφράζει και αποτυπώνει αυτή την εμμονική αντίθεση που έχει με την κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν μπορώ να δω κάποιο ιδεολογικό ή πολιτικό κίνητρο πίσω από την άρνηση να ψηφίσεις τις διαδικασίες επιτάχυνσης του ΑΣΕΠ.

Όταν επικαλείσαι ότι δίνει περισσότερα μόρια στην εντοπιότητα για να βρουν δουλειά στον τόπο τους δημόσιοι υπάλληλοι που διορίζονται, διότι με το που διορίζονται ζητούν απόσπαση ή μετάθεση και μένουν οι θέσεις κενές.

Δεν μπορώ να βρω ιδεολογικό και πολιτικό κίνητρο στο ότι αν έρθει ένας καινούριος Συνήγορος του Πολίτη, σε μία ανεξάρτητη αρχή, που έχει λήξει η θητεία του προηγούμενου, αυτός που θα έρθει θα σταματήσει τις έρευνες για την Πύλο, γιατί αυτό μας είπαν. Μας είπαν ότι δεν συναινούμε στο να γίνει Συνήγορος του Πολίτη, που έχει λήξει 2,5 χρόνια η θητεία του, ένας άνθρωπος που δεν προέρχεται από τη ΝΔ, γιατί «πιστεύουμε ότι αυτός θα σταματήσει την έρευνα για την Πύλο», που έχει ξεκινήσει ο προηγούμενος.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *