Πρόκειται για μία επένδυση που αφορά στη δημιουργία βιοκλιματικής μονάδας καλλιέργειας φυτοπλαγκτού, με την εταιρεία της οποίας ηγείται επενδυτικά ο ελληνικής καταγωγής, Δημήτρης Καλλίας να διαθέτει κατ’ επέκταση τα προϊόντα της με τη μορφή πούδρας, ταμπλέτας, κάψουλας ή μαλακού τζελ με περιεκτικότητα σε Ω3, για τη χρήση τους σε τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και φάρμακα. Αγορές στόχοι αποτελούν η Ασία και ιδίως η Ιαπωνία, η Ευρώπη καθώς και η Ελλάδα. Όπως λέει στην Agrenda ο κύριος Καλίας, η πούδρα θα διατίθεται και ως πρόσθετο για προϊόντα εναλλακτικά του κρέατος, στα οποία χρησιμοποιούνται φυτικά συστατικά. Ταυτόχρονα η Plankton First θα επιδιώξει συνεργασίες κυρίως στην ελληνική αγορά στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου το προϊόν μπορεί να συμβάλλει, όπως λέει, στην ανάπτυξη του γόνου και στην αποφυγή πιθανών ασθενειών στα ψάρια. «Όπως σημειώνει η διατροφή του γόνου με φυτοπλαγκτόν, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητά του».
Σε εξέλιξη η διαδικασία της αδειοδότησης
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία της αδειοδότησης. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση αυτού του χαρακτήρα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Σκοπός μας είναι να ξεκινήσουμε την κατασκευή της παραγωγικής μονάδας από τον προσεχή Σεπτέμβριο», αναφέρει ο κύριος Καλίας.
Όπως εξηγεί, «παράγουμε ένα προϊόν που ονομάζεται nannochloropsis. Μεγάλη ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν έχουμε στην Ιαπωνία για τη χρήση του σε τρόφιμα που αποτελούν εναλλακτικά προϊόντα του κρέατος».
Οι φάσεις της επένδυσης
Η πρώτη φάση της επένδυσης αφορά στην ανάπτυξη της μονάδας που θα παράγει φυτοπλαγκτόν, με στόχο, όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Nano Algae Solutions, να ξεκινήσει η παραγωγική δραστηριότητα την άνοιξη του 2022. «Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, η πιλοτική μονάδα καλλιέργειας αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του 2022, ενώ προβλέπεται η επέκτασή της στα 400 στρέμματα γης μέχρι το 2024». Η μονάδα αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 30 θέσεις εργασίας για επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, στην πλήρη ανάπτυξή της.
Στην παρούσα φάση, εκτός από την εγκατάσταση της πιλοτικής μονάδας καλλιέργειας, προβλέπεται και η ίδρυση μονάδας Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) με στόχο τη μελέτη και την ανάπτυξη των βέλτιστων βιοδιεργασιών για την απομόνωση βιοδραστικών ουσιών προστιθέμενης αξίας από τη βιομάζα του φυτοπλαγκτού, όπως Ω3 λιπαρά οξέα, πρωτεῒνη και υδατάνθρακες. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αφορά στα έτη 2021-2022 κατά την οποία θα γίνουν οι πιλοτικές παραγωγές, με στόχο την προσαρμογή της μονάδας και του παραγόμενου προϊόντος στις τοπικές κλιματικές συνθήκες. Κατά τη δεύτερη φάση στα έτη 2022-2023, πρόκειται να δημιουργηθεί μονάδα βιοεπεξεργασίας και παραγωγής με κύριο στόχο την απομόνωση, επεξεργασία και μαζική παραγωγή των προϊόντων της επιχείρησης.
Στην τρίτη φάση της επένδυσης κατά τα έτη 2022-2024 είναι προγραμματισμένη η επέκταση της επένδυσης σε 400 στρέμματα γης με αντικείμενο την παραγωγή άνω των 480 τόνων βιομάζας φυτοπλαγκτού ανά έτος. Nα σημειωθεί ότι η μητρική εταιρεία Nano Algae Solutions διατηρεί αντίστοιχες εγκαταστάσεις παραγωγής και στην Ιαπωνία.
Επένδυση στην Ελλάδα για λόγους πατριωτισμού
Στο ερώτημα γιατί η εταιρεία επίλεξε να επενδύσει στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Καλίας είναι σαφής: «Δέχτηκα μία ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση για να γίνει η εγκατάσταση της επένδυσης στην Πορτογαλία. Ωστόσο, αφενός για λόγους πατριωτισμού, αφετέρου διότι η ελληνική κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει την εν λόγω επένδυση, επιλέξαμε να την υλοποιήσουμε στην Ελλάδα».
Στην επένδυση εκτός από τον Δημήτρη Καλία, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Plankton First συμμετέχουν και Ελβετοί επενδυτές.
Η ταυτότητα της επένδυσης
Δαπάνη: 18 εκατ. ευρώ
Καλλιεργούμενη επιφάνεια σε πλήρη ανάπτυξη: 400 στρέμματα
Δυνατότητα ετήσιας παραγωγής σε πλήρη ανάπτυξη: >480 τόνοι φυτοπλαγκτού
Απασχόληση: 30 νέες θέσεις εργασίας
με πληροφορίες AGRENDA, agronews.gr