Φθιώτιδα: «Χάνονται τα κοπάδια μας» – Αγώνας επιβίωσης για τους κτηνοτρόφους που απειλούν με κινητοποιήσεις (Aud)

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
2 Min Read

Απελπισία, αγανάκτηση αλλά και έντονος θυμός επικρατεί στον κτηνοτροφικό κόσμο της Δυτικής Φθιώτιδας, καθώς η ευλογιά και η συσσώρευση προβλημάτων αποδεκατίζουν τον κλάδο. Χθες στη Μακρακώμη πραγματοποιήθηκε συνάντηση με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας, του Δήμου και φορέων, με στόχο να τεθούν άμεσα επί τάπητος τα αιτήματα των κτηνοτρόφων.

-Advertisement-
ΚΤΕΛ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Στη συζήτηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης, εκπρόσωποι τεχνικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η δημοτική αρχή με τον δήμαρχο, αντιπολίτευση και προέδρους κοινοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι απόντες ήταν οι βουλευτές της περιοχής, γεγονός που σχολιάστηκε με δυσαρέσκεια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Στριφτός, μιλώντας στο μεσημβρινό μαγκαζίνο του Lamia Polis 87.7 με την Άννα Μπαμπέτα, τόνισε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο:

«Ζητήσαμε να δημιουργηθούν τάφροι απολύμανσης στα όρια του Δήμου Μακρακώμης, να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των σταθμών απολύμανσης που σήμερα κλείνουν νωρίς το μεσημέρι, να εξασφαλιστεί δωρεάν παροχή απολυμαντικών για όλους τους κτηνοτρόφους και να διενεργούνται συστηματικοί προληπτικοί έλεγχοι γύρω από τις εστίες μόλυνσης».

-Advertisement-
KATSIAVOS

Παράλληλα, ο κ. Στριφτός ανέδειξε το υψηλό κόστος που καλούνται να επωμιστούν οι κτηνοτρόφοι για καθημερινές απολυμάνσεις στις μονάδες και στα οχήματά τους, ενώ επεσήμανε και τα σοβαρά κενά στα κτηνιατρεία, τα οποία – όπως είπε – «είναι διαλυμένα και υποστελεχωμένα σε μια περίοδο που θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Αναφορικά με τον καταρροϊκό πυρετό, ο πρόεδρος εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη εμβολίων στην αγορά και ζήτησε το κράτος να επιδοτήσει τουλάχιστον κατά 50% το κόστος, «όπως συνέβαινε παλαιότερα με παρόμοιες επιδημίες».

Ωστόσο, όπως τόνισε, μέχρι στιγμής σαφείς απαντήσεις δεν έχουν δοθεί από τους αρμόδιους:
«Περιμένουμε γραπτές δεσμεύσεις. Έχει δοθεί μια πίστωση χρόνου, αλλά αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Δεν έχουμε άλλο όπλο αυτή τη στιγμή».

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, καθώς – όπως σημειώνουν – η περιοχή δεν διαθέτει άλλη παραγωγική δραστηριότητα πέραν της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. «Η καταστροφή μας θα είναι και καταστροφή του τόπου», κατέληξε ο κ. Στριφτός.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *