Η 1η Γιορτή Ακτινιδίου Σπερχειού (Π.Ο.Π.) θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του Καστρίου, στις 10 και 11 Οκτωβρίου, με στόχο να αναδείξει το φημισμένο τοπικό προϊόν που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
«Το ακτινίδιο μας μεγάλωσε και μας έκανε περήφανους»
Μιλώντας στον Lamia Polis 87.7, ο παραγωγός και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, Βασίλης Μουστερής, τόνισε:
«Η καλλιέργεια του ακτινιδίου καλλιεργείται στην περιοχή μας από τη δεκαετία του ’80. Μας μεγάλωσε, μας σπούδασε, μας βοήθησε να δημιουργήσουμε οικογένειες. Είναι κομμάτι της ζωής και της κουλτούρας μας στο Καστρί».

Σήμερα στον κάμπο του Σπερχειού καλλιεργούνται περίπου 1.200 στρέμματα, με ετήσια παραγωγή που φτάνει τα 4 εκατομμύρια κιλά ακτινίδια. Πρόκειται κυρίως για την ποικιλία Hayward, η οποία διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ψυχτικούς θαλάμους και εξάγεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
«Τα προϊόντα μας έχουν ταξιδέψει σε σούπερ μάρκετ στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νότια Αμερική, μέχρι και στην Ινδία. Αυτό μας κάνει περήφανους και μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι εκδηλώσεις της Γιορτής
Η διήμερη εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
- Παρασκευή 10 Οκτωβρίου
• Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών του ΕΠΑΛ Μακρακώμης σε ακτινιδεώνες της περιοχής
• Ομιλία στις 17:30 στην πλατεία για τη λίπανση και τη θρέψη της ακτινιδιάς με εισηγητή τον κ. Λουκά Πιστόλη, καθηγητή γεωπονίας
• Το βράδυ, ρεμπέτικη βραδιά με την μπάντα της Ιωάννας Καραϊλίδη - Σάββατο 11 Οκτωβρίου
• Παρουσίαση και γευσιγνωσία ακτινιδίου με τη σεφ – παιδαγωγό κα Ελισάβετ Κοντοκώστα και συμμετοχή παιδιών και γυναικών του χωριού
• Παραδοσιακοί χοροί από τον Σύλλογο Απανταχού Καστριωτών και προσκεκλημένους συλλόγους
• Ελληνική μουσική βραδιά με πλούσιο ρεπερτόριο

Παράλληλα, επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν ακτινίδια Σπερχειού, ενώ θα διανεμηθούν και προϊόντα από τον σύλλογο.
Ένα προϊόν – σύμβολο για τον Σπερχειό
Το ακτινίδιο Σπερχειού δεν αποτελεί μόνο μια καλλιέργεια με μεγάλη οικονομική σημασία, αλλά και στοιχείο ταυτότητας για τον τόπο.
«Πρέπει να τιμάμε τις ρίζες μας και να αφήνουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Το ακτινίδιο είναι συνδεδεμένο με τον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Μουστερής, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια και νέοι άνθρωποι επιστρέφουν και ασχολούνται με την καλλιέργεια.
Η γιορτή φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και να αναδείξει το ακτινίδιο Σπερχειού τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.


Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.