ΦΠΑ 13% στον τουρισμό και το 2022 – “Ανάσα” για τις επιχειρήσεις του κλάδου η παράταση ισχύος του μέτρου

2 Min Read
720 787275 fa065e9474 8c93e54fce0f3b9e

Στη στήριξη του τουρισμού, ενός από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού, εστιάζει η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, «κλείδωσε» η παράταση ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ 13% που βαρύνει το τουριστικό πακέτο και μετά το τέλος του 2021.

Βούληση της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση του πλέον νευραλγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, μέσω της μείωσης της έμμεσης φορολογίας, κίνηση η οποία θα δώσει βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις του τουρισμού, έτσι ώστε να καταφέρουν να καλύψουν μέρος των απωλειών που κατέγραψαν στην πορεία τους προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Μάλιστα, στο τραπέζι βρίσκεται και η μονιμοποίηση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 13% από το 2023, εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό ατού ειδικά για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο από την παγκόσμια ταξιδιωτική πίτα, με δεδομένο ότι η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, καθώς στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο αντίστοιχος φόρος κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα, στο κομμάτι που αφορά τη διαμονή με πρωινό, η ενιαία τιμή υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα) η ενιαία τιμή υπάγεται επίσης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαμονή με πλήρη διατροφή (full board, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα) το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, και το 95% στον μειωμένο συντελεστή. Στη διαμονή με το σύστημα all inclusive, το 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφή τρόπο, και το 90% υπάγεται στο 13%.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *