Φόβοι για ολική εμπλοκή στο προσφυγικό

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Τρόπους να ξεφύγει από τη διπλή μέγκενη αξιολόγησης και προσφυγικού αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που οι διεθνείς συγκυρίες δείχνουν να λειτουργούν σε βάρος της χώρας ενόψει της κρίσιμης Συνόδου της 17ης Μαρτίου.

-Advertisement-

 

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για το εφικτό της συμφωνίας με την Τουρκία. Τα μηνύματα που αποκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας από το διήμερο στο Παρίσι με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές είναι εξόχως ανησυχητικά, καθώς ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι, παρά τη στήριξη στην Ελλάδα, εμφανίζονται αδιάλλακτοι στα εκβιαστικά αιτήματα που έχει υποβάλει ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν στην ελληνική πρόταση για λύση στην επικείμενη Σύνοδο και έναρξη της επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από τη Συρία, ακούστηκαν κυρίως από την πλευρά της Γαλλίας του Ολάντ, της Σλοβακίας του Φίτσο και της Αυστρίας του Φάιμαν και είχαν να κάνουν με την απελευθέρωση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Ωστόσο, η σημαντικότερη διαφωνία σημειώθηκε από τον παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας, την Κύπρο, με τον Νίκο Αναστασιάδη να αποκλείει το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο πάταγος από την εκλογική ήττα του κόμματος της Μέρκελ σε δύο κρατίδια εξαιτίας της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων προκαλεί νέο πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός βλέπει τη σταθερότερη σύμμαχό του στο θέμα, αντιμέτωπη με εσωτερικούς κλυδωνισμούς που ενδεχομένως να την κάνουν να ακολουθήσει μία πιο σκληρή στάση.

- Advertisement -

Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» έχει σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου, καθώς μπορεί να βυθίσει τη μοναδική – στο ορατό μέλλον – συμφωνία, η οποία μπορεί να αποσυμφορήσει την Ελλάδα των 44.000 εγκλωβισμένων προσφύγων και να ανακόψει τα κύματα των προσφυγικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο. Στην παρούσα φάση πάντως, το σχέδιο της κυβέρνησης εστιάζει στην αποσυμφόρηση του Πειραιά και κυρίως της Ειδομένης και στη μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων σε οργανωμένα κέντρα προσωρινής διαμονής με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Σύγκλιση και αγκάθια

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης το οικονομικό επιτελείο έχοντας χαρτογραφήσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μετά τα πρώτα τετ α τετ με τους δανειστές, επιχειρεί να αμβλύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαφορές, φέρνοντας στα μέτρα του πολιτικά και κοινωνικά ανεκτού μία τελική συμφωνία. Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα είναι να υπάρχει συμφωνία μέχρι την 25η Μαρτίου, προκειμένου εν συνεχεία να υπάρξει νομοθετική προπαρασκευή για να κλείσουν όλα εντός του Απριλίου.

Σύγκλιση απόψεων σημειώθηκε στο αγροτικό, στους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης και στο θέμα των ενοικίων. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στους υπάρχοντες συντελεστές φορολόγησης των αγροτών. Επί της αρχής συμφωνία υπάρχει για μία ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Χρυσή τομή φαίνεται πως βρέθηκε και στο θέμα των ενοικίων με τους δανειστές να υιοθετούν τις κυβερνητικές προτάσεις για τροποποίηση των συντελεστών (από 11% σε 15% για ενοίκια ως 12.000 ευρώ – από 33% σε 35% για τα ενοίκια ως 45.000 ευρώ – με ανώτατο συντελεστή το 40% για ενοίκια άνω των 45.000 ευρώ).

Στο μέτωπο του αφορολόγητου οι δανειστές ζητούν τη δραστική μείωσή του, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ.

Τα βασικά αγκάθια που παραμένουν είναι το Ασφαλιστικό το δημοσιονομικό κενό και τα κόκκινα δάνεια. Στο πρώτο οι δανειστές επιμένουν σε κούρεμα της εθνικής σύνταξης, κάτι το οποίο ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο και θέτουν θέμα για τα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς και τις επικουρικές συντάξεις. Στο ύψος του δημοσιονομικού κενού, αν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, για να προχωρήσει η συζήτηση έχουν θέσει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, πέραν της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018 είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ως το μακροοικονομικό σενάριο.

Στο «καυτό» θέμα των κόκκινων δανείων, η κυβέρνηση επιδιώκει να «σπρώξει» προς τον Ιούνιο την όποια συμφωνία, κάτι το οποίο ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνους τους εκπροσώπους των Θεσμών που ζητούν λύση «εδώ και τώρα». Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος την Τρίτη, όπου θα γίνει μία πρώτη χαρτογράφηση στα κριτήρια για την πώληση σε ξένα funds. Πληροφορίες πάντως από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν πως συνεχίζει να είναι μεγάλη η απόσταση για τις «ευαίσθητες» κατηγορίες.

Παρά το ότι είναι δεδομένη πλέον η λήψη πρόσθετων μέτρων, στην κυβέρνηση «ζυγίζουν» ποια από αυτά μπορούν να «σηκώσουν», εξετάζοντάς όπως τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις «με κοινωνικό κριτήριο». Στόχος είναι να υπάρξει μία τέτοια συμφωνία η οποία παρά τα μέτρα να μπορέσει να «πουληθεί» ως ασπίδα προστασίας της μεγάλης πλειοψηφίας των χαμηλότερων οικονομικά και κοινωνικά στρωμάτων.

newsbeast.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *