Φορολογικές δηλώσεις: Πώς μπορείτε να λάβετε επιστροφή φόρου

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να «ξεφουσκώσουν» τον λογαριασμό της εφορίας

5 Min Read

Σχεδόν 2.000 φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέσα στο πρώτο 24ωρο λειτουργίας της εφαρμογής στο Taxisnet, ενώ ο αριθμός αυτών που έχουν καταθέσει μέχρι και σήμερα υπερβαίνει τις 5.000.

-Advertisement-

Η ροή εισαγωγής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που επιδιώκουν γρήγορη εκκαθάριση για να λάβουν σύντομα και την επιστροφή φόρου τους.

Όσοι, όμως αφήσουν για τελευταία στιγμή την υποβολή της δήλωσής τους και παράλληλα επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουν την επιστροφή φόρου. Το ποσό που περιμένουν δεν θα φτάσει στην τσέπη τους καθώς θα συμψηφιστεί με τον λογαριασμό του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως και φέτος με συγκεκριμένες κινήσεις έχουν τη δυνατότητα να «ξεφουσκώσουν» τον λογαριασμό της εφορίας, να αποφύγουν τις παγίδες και να γλιτώσουν από έξτρα φόρους.

- Advertisement -
  • Φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια (κωδικοί 125-126). Ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν το 2018 απαλλάσσονται από τον φόρο εφόσον οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Πριν από την υποβολή της δήλωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.
  • Δαπάνες με πλαστικό χρήμα (κωδικοί 049-050). Συμπληρώνοντας τους συγκεκριμένους κωδικούς, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες κερδίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Αρκεί να έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο ποσό δαπανών ανάλογα με το εισόδημά τους.
  • Ανάλωση κεφαλαίου (κωδικοί 787-788). Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος κάλυψης τεκμηρίων. Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2018, δεν ξοδεύτηκαν έως τις 31/12/2017 και αναλώθηκαν εντός του 2018. Πρόκειται για τη μέθοδο κάλυψης τεκμηρίων μέσω «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών». Με την «ανάλωση κεφαλαίου», οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενοι εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20 ή 30 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό θα γλιτώσουν από έξτρα φόρο.
    Δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές χρηματικών ποσών, ποσά από πώληση ή πλειστηριασμό ακινήτων, κοινωνικό μέρισμα, κέρδη από λαχεία (κωδικοί 781-782). Αποτελούν τα βασικότερα όπλα στη μάχη των τεκμηρίων αρκεί να υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο φορολογούμενος μπορεί να βρεθεί μπλεγμένος.
  • Φιλοξενούμενοι (κωδικοί 091- 095). Γλιτώνουν από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.
  • Άτομα με αναπηρία από 67% και άνω (κωδικοί 001-002). Δικαιούνται μείωση φόρου 200 ευρώ.
  • Αγρότες – επιχειρηματίες ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) (κωδικοί 021-022). Κερδίζουν έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ, η οποία υπολογίζεται επί του φόρου του αγροτικού εισοδήματος.
  • Επαγγελματίες αγρότες (κωδικοί 037-038). Ο κωδικός αυτός είναι προσυμπληρωμένος με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες δικαιούται το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων το οποίο εξασφαλίζουν με δαπάνες που έγιναν με πλαστικό χρήμα.
  • Νέοι επαγγελματίες (κωδικοί 017- 018). Όσοι έχουν κάνει έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2016 και μετά απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Οι φορολογούμενοι κερδίζουν φόρο τουλάχιστον 650 ευρώ. Η απαλλαγή παρέχεται για πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Μισθωτοί με μπλοκάκι (κωδικοί 019-020). Θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων και θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο. Για να θεωρηθεί ο φορολογούμενος μισθωτός θα πρέπει να έχει σύμβαση με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που δεν υπερβαίνουν τα τρία ή, εφόσον υπερβαίνουν τα τρία, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από έναν που λαμβάνουν τις υπηρεσίες «και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του».
  • Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω (κωδικοί 013-014). Κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.λπ. Το μέτρο ισχύει για όσους γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1953. Με δεδομένη τη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια, μπορεί η ηλικία και μόνο να αποδειχθεί χρήσιμη.

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *