Φόρο… ακριβών διακοπών επεξεργάζεται η κυβέρνηση που ξεμένει από συμμάχους – “Ποντάρουν στην αποτυχία” λέει ο Τσίπρας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr
6 Min Read

– Με… νέους φόρους πολυτελείας για όσους κάνουν ακριβές διακοπές χαράσσει τη στρατηγική της η ελληνική κυβέρνηση
– Πιέζουν οι δανειστές που πλέον έχουν στο πλευρό τους και τον μέχρι πρότινος σύμμαχο της Αθήνας, Μπαράκ Ομπάμα
– “Απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει” υποστηρίζει ο Μάριο Ντράγκι
– “Κλείστε τ’ αφτιά σας, ποντάρουν στην αποτυχία” συμβουλεύει τους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός
– Στα δημοσιονομικά και τα μακροικονομικά έχει επικεντρωθεί η συζήτηση στη συνεδρίαση του Brussels Group στο Παρίσι, που ξεκίνησε σήμερα ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Στο τραπέζι των των συζητήσεων της Αθήνας με τους εταίρους της έχει πέσει η πιθανότητα επιβολής ενός νέου φόρου ειδικά σε εκείνους που πηγαίνουν σε πολύ ακριβά νησιά και διαμένουν σε πανάκριβα καταλύματα, σύμφωνα με το Mega.

Κατ’ αυτό τον τρόπο επιδιώκει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον σκόπελο του αιτήματος των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ ή για εξίσωσή του με όλα τα νησιά.

Τόσο στη σημερινή συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων όσο και στο Eurogroup της Δευτέρας στη Λετονία, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να θέσουν κάποιες βάσεις, όπου θα στηριχτεί η συμφωνία.

“Ουσιαστική και παραγωγική” χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς κύκλους η διαπραγμάτευση που γίνεται σε επίπεδο Βrussels Group, στο Παρίσι. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δημοσιονομικά και στα μακροοικονομικά. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν οι Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Θεοχαράκης και Έλενα Παναρίτη.

- Advertisement -

Οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης παραμένουν και αφορούν τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ οι δανειστές εξακολουθούν να πιέζουν τόσο για τον ΦΠΑ και το ασφαλιστικό όσο και για τον κατώτατο μισθό.

Πιέσεις δέχεται η ελληνική πλευρά όσον αφορά τις πρόωρες συντάξεις σε ειδικές κατηγορίες, όπου αναμένεται να μπει “φρένο”, ενώ όσον αφορά τη πάταξη της φοροδιαφυγής φαίνεται να υπάρχει… σύμπλευση.
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι τα έσοδα από αυτές να συνδεθούν με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Τσίπρας: “Μη δίνετε σημασία στις ακραίες φωνές, ποντάρουν στην αποτυχία”

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας φανερά προβληματισμένος από τα συνεχή και αδιάκοπα δημοσιεύματα που φέρνουν… την καταστροφή στην Ελλάδα, συμβούλεψε τους συνεργάτες του να μην δίνουν καμία σημασία σε “ακραίες φωνές” γιατί όπως είπε “ποντάρουν στην αποτυχία”.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται απανωτές συσκέψεις προκειμένου να αποφύγουν την απόκλιση των κυβερνητικών στελεχών από την κεντρική “γραμμή”, με στόχο τα επιμέρους αν και σημαντικά ζητήματα να μην εμποδίσουν την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους.

Αλλάζουν στάση οι ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα

“Ένα ατύχημα θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά” προειδοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου, ο οποίος, μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο, πίεσε την Αθήνα για την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το Mega, οι Αμερικανοί παραμένουν εναντίον της λιτότητας αλλά ζητούν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν οι σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται.

Φαίνεται πως επηρέασε ιδιαίτερα την οικονομική πολιτική ένα θέμα της εξωτερικής πολιτικής, η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Οι Αμερικανοί είναι έξω φρενών με την κίνηση αυτή της Αθήνας και εκτιμούν ότι συντονίστηκε σε υψηλό επίπεδο της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε το ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο έγινε ήδη διάβημα από τον Λευκό Οίκο στο γραφείο του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Ντράγκι: “Απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει”

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι τόνισε σήμερα ότι η απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται “στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης” και πρόσθεσε ότι “απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει”.

“Όλοι επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει” να εξέλθει από την κρίση, είπε ο Ντράγκι από την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας όμως ότι η ευρωζώνη είναι “καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2012, το 2011 και το 2010” σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβη στη δήλωση αυτή στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στάθηκε αφορμή για να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απαιτώντας μεταρρυθμίσεις και υπήρξε ευκαιρία για να τεθεί το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Ο Ντράγκι εκτίμησε ότι θα πρέπει να “αποκατασταθεί ο διάλογος” την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές αναμένουν από την Ελλάδα μία λίστα από μεταρρυθμίσεις πριν από την εκταμίευση των 7,2 δισ ευρώ, τα οποία η Αθήνα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, έχει μεγάλη ανάγκη.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι προσεκτική απέναντι στις “δημοσιονομικές
επιπτώσεις” των προτάσεών της.

Αρνούμενος να προβεί σε εικασίες σχετικά με μία στάση πληρωμών στην Ελλάδα, που συνεπάγεται σχεδόν βέβαια με μία έξοδο από την ευρωζώνη, ο Ντράγκι υπογράμμισε ωστόσο ότι η ευρωζώνη διαθέτει τα μέσα απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης, τα οποία “θα χρησιμοποιούσε στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης”.

Ο Ντράγκι αναγνώρισε ωστόσο ότι η ευρωζώνη θα εισέρχετο σε “άγνωστο έδαφος” αν η ελληνική κρίση χειροτέρευε.

http://www.newsit.gr/

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.