O Νίκος Χαρδαλιάς στην προσπάθειά του να εξηγήσει ότι ο όγκος της βροχής αιφνιδίασε την Πολιτική Προστασία και δεν ελήφθησαν μέτρα για την αποφυγή των τραγικών γεγονότων της Ευβοίας έδωσε τροφή για σχόλια με τους μετεωρολόγους να «απαντούν» στον υφυπουργό για τα 63 χιλιοστά βροχής που είχε η υπηρεσία του στα χέρια της ως πρόβλεψη για την ευρύτερη περιοχή που επλήγη αδυσώπητα από τη θεομηνία.
Ο μετεωρολόγος του στο Οpen TV Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύοντας στην «Ώρα Ελλάδος» τα καταστροφικά αποτελέσματα που επέφερε η κακοκαιρία, ήταν ξεκάθαρος. «Μόλις τρία χρόνια μετά την καταστροφή στην Μάνδρα, ζούμε ακριβώς το ίδιο φαινόμενο. Ήταν πιο έντονο τώρα σαν φαινόμενο αλλά η διαδικασία με την οποία δημιουργήθηκε μοιάζει πάρα πολύ με την αντίστοιχη καταιγίδα που είχε ξεσπάσει στη Μάνδρα, δηλαδή πολλά κυβικά νερού σε λίγη ώρα», αναφέρει.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί ότι τα εδάφη δεν προλαβαίνουν να απορροφήσουν τόσο μεγάλο όγκο νερού και σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές του 2019 στην Εύβοια είχαμε τα καταστροφικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό λειτούργησε αθροιστικά, καθώς είχαμε από τη μία πλευρά τη Δίρφυ, όπου εκεί έπεσε ο περισσότερος όγκος νερού και συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι έπεσαν πάνω από 300 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε λιγότερο από έξι ώρες και από την άλλη πλευρά έβρεχε στις πεδινές περιοχές προς τη Χαλκίδα, οπότε αθροιστικά αυτό οδήγησε στα οδυνηρά αποτελέσματα που είχαμε την Κυριακή και τις ανθρώπινες απώλειες.
Επρεπε να επικαιροποιήσει το έκτακτο δελτίο η ΕΜΥ
«Υπήρχε ένα έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ το οποίο είχε βγει την Τετάρτη, από εκεί και μετά δεν επικαιροποιήθηκε το δελτίο αυτό και κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είχε γίνει, γιατί η κακοκαιρία αυτή εμφανίστηκε με τρία κύματα. Το πρώτο ήταν τα πολλά χιλιοστά βροχής προς τη δυτική Ελλάδα, το δεύτερο χτύπησε την κεντρική Μακεδονία, όπου είχαμε πλημμύρες και το τρίτο το οποίο φαινόταν πιο έντονο και αφορούσε στην ανατολική ηπειρωτική χώρα» υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος του Open.
«Τα στοιχεία αυτά υπήρχαν και τα προγνωστικά μοντέλα έπεσαν μέσα με μεγάλη ακρίβεια» τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ο οποίος δείχνει τον χάρτη βροχόπτωσης από την τελευταία ανανέωση του Ευρωπαϊκού Μετεωρολογικού Κέντρου, όπου φαίνεται ότι τα ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας θα «χτυπηθούν» πιο έντονα από την κακοκαιρία. «Το ξέραμε αν θα είναι έντονο το φαινόμενο», αναφέρει.
Είχε προειδοποιήσει και με χάρτες από την Παρασκευή
Χθες, Κυριακή, λίγη ώρα μετά τη θεομηνία ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έγραψε στο προφίλ του στο facebook ότι οι μετεωρολόγοι είχαν «δει» την κακοκαιρία και πού θα χτυπούσε.
«Είναι αυτή η άβολη στιγμή που δίνεις τα πάντα στη δουλειά σου έχοντας πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και που όμως μέσα σου αισθάνεσαι ότι έχεις αποτύχει. Τι να την κάνεις την σωστή πρόγνωση του μοντέλου ή το ότι ενημέρωσες μέσα από το κανάλι που εργάζεσαι για αυτά που θα συμβούν όταν τελικά χάνονται άνθρωποι….Ο τελικός σου στόχος στην ουσία είναι χαμένος. Είναι σαν να παίζεις μπάσκετ, να είσαι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα μπροστά και τελικά να χάνεις το παιχνίδι. Ή να είσαι ο καλύτερος μαθητής και στις εξετάσεις να μην περνάς γιατί έπεσε το θέμα που δεν πρόσεξες. Εδώ θέλω να σταθώ….Τελικά υπάρχουν θέματα που δεν τα έχουμε μελετήσει έτσι όπως θα έπρεπε. Από κάπου το πλοίο βάζει νερά….Εκεί πρέπει να δώσουμε βαρύτητα σαν πολίτες και πολιτεία ο καθένας από την μεριά του και στο τέλος όλοι μαζί. Μα τα μπαζωμένα ρέματα φταίνε, μα η αυθαίρετη δόμηση, μα ότι πάμε και πετάμε το χαρτί της τυρόπιτας που μόλις φάγαμε στο φρεάτιο ή παρά δίπλα και ο αέρας θα το πάει στο φρεάτιο μα μα μα….Πολλά μα. Αν δεν συνεργαστούμε όλοι μαζί και δεν βάλουμε την ατομική ευθύνη μπροστά πετώντας το μπαλάκι στον γείτονα, κάθε φορά θα μετράμε και νεκρούς. Και πραγματικά ρε γαμ… δεν περισσεύει κανείς μας! Ή για να το θέσω πιο ορθά, δεν αξίζει σε κανέναν μας τέτοιος θάνατος στο 2020….Όταν η τεχνογνωσία έχει φτάσει σε επίπεδα να κοιτάμε αν υπάρχει ζωή αλλού στο σύμπαν με ποια μορφή κτλ, αξίζει να χάνουμε ανθρώπους από μια βροχόπτωση μερικών ωρών όσο δυνατή κι αν είναι?
Επισυνάπτω τους χάρτες βροχόπτωσης από τα μετεωρολογικά μοντέλα που τρέχω και που είναι διαθέσιμα ελεύθερα στο διαδίκτυο προς ενημέρωση πολιτών και πολιτείας, όπως και τον χάρτη που παρουσιάσαμε στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού μας σταθμού όπου δώσαμε με πλήρη ακρίβεια τις περιοχές που θα χτυπούσε η καταιγίδα.
«Καλλιάνος: Ουδέποτε ρωτήθηκα: Ποιος έδωσε πρόβλεψη για 63 χιλιοστά;»
Ουδέποτε ερωτήθηκα για να δώσω πρόγνωση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την Εύβοια» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για την απουσία σωστών προβλέψεων. «Κανένας σοβαρός Μετεωρολόγος δεν θα έδινε πρόγνωση για τόσο συγκεκριμένα χιλιοστά στην Εύβοια κατά τη διάρκεια του επόμενου 24ωρου» αναφέρει ο κ. Καλλιάνος.
Σημειώνεται πως ο κ. Χαρδαλιάς είπε εχθές πως «δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο «κανένα προγνωστικό μοντέλο δεν έχει τη δυνατότητα να σου πει ακριβώς πόσα χιλιοστά θα βρέξει σε μια κακοκαιρία που έρχεται, και αν σου πει δεν το λαμβάνεις υπόψιν σου γιατί ποτέ δεν πρόκειται να πέσει μέσα 100%».
Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτησή του:
«Επειδή με ρωτάτε πολλοί, οφείλω να απαντήσω. Ουδέποτε ερωτήθηκα για να δώσω πρόγνωση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την #Εύβοια.
Προσωπικά έβλεπα ισχυρή κακοκαιρία στην περιοχή (χάρτες αστάθειας) και έστειλα εκ των υστέρων τα αποδεικτικά στοιχεία στον Πρωθυπουργό.
Δεν ξέρω ποιος έδωσε την πρόγνωση για 63mm στον κ. Χαρδαλιά!
ΥΓ : Κανένας σοβαρός Μετεωρολόγος δεν θα έδινε πρόγνωση για τόσο συγκεκριμένα χιλιοστά στην Εύβοια κατά τη διάρκεια του επόμενου 24ωρου. Και μάλιστα 63, ούτε 60, ούτε 65!
Κανένα προγνωστικό μοντέλο δεν έχει τη δυνατότητα να σου πει ακριβώς πόσα χιλιοστά θα βρέξει σε μια κακοκαιρία που έρχεται, και αν σου πει δεν το λαμβάνεις υπόψιν σου γιατί ποτέ δεν πρόκειται να πέσει μέσα 100%. Το μόνο που ξέρουν οι Μετεωρολόγοι είναι αν τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην ευρύτερη περιοχή και αν ο όγκος του νερού μεγάλος.
Οπότε μη ρωτάτε εμένα, ρωτήστε τον κ. Χαρδαλιά από πού προέκυψε αυτή η πρόγνωση των 63mm για την Εύβοια (τελικά τα βροχόμετρα έγραψαν 350mm!!!). Ποιος ήταν δηλαδή ο αρμόδιος Μετεωρολόγος που έδωσε αυτή τη λανθασμένη εκτίμηση στον Υπουργό;;;»