Eυρυτανία: Έφυγε ο εμβληματικός Γέρων Δοσίθεος Κανέλλος, ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Τατάρνας

Lamianow.gr
Lamianow.gr 1 comment
3 Min Read

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τατάρνας Ευρυτανίας, πατήρ Δοσίθεος Κανέλλος, σπουδαία εκκλησιαστική και πνευματική μορφή του τόπου. Τον τελευταία καιρό η υγεία του είχε επιδεινωθεί σημαντικά.

“Ἐπὶ κλίνης ὀδύνης καὶ στρωμνῆς κακώσεως κατὰ τὰ τελευταῖα ἔτη πολλὰ ὑπομείνας, ἐκοιμήθη ἐν Κυρίῳ τὸ βράδυ τῆς 4ης Ιανουαρίου 2023 ὁ ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Παναγίας Τατάρνης γέρων Δοσίθεος”, ανακοίνωσε η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα, Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023, στις 2.30 το μεσημέρι, στο Καθολικό της Ι.Μ. Τατάρνας. Ο πατήρ Δοσίθεος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936.

Από μικρή ηλικία ανδρώθηκε σε εκκλησιαστικό περιβάλλον και αφιερώθηκε στη λατρεία του μόνου αληθινού ΘεούΜυήθηκε στην τέχνη της ψαλμωδίας και της ευτάκτου επιτέλεσης των ιερών ακολουθιών από σοφούς εκκλησιαστικούς άνδρες. Το 1956, προσήλθε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Προυσού, και το 1959 εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός και έλαβε το όνομα Δοσίθεος.

Το 1961 εχειροτονήθη διάκονος, το 1963 πρεσβύτερος λαμβάνοντας ταυτόχρονα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ευρυτανία. Το 1969 ανέλαβε την ηγουμενία της Ιεράς Μονής Τατάρνης, την οποία και ανοικοδόμησε εκ βάθρων.

Έκτοτε, ανέπτυξε πλούσια πνευματική και ποιμαντική δράση, παραμένοντας συνειδητά μακριά από κοσμικές ενασχολήσεις και διεκδικήσεις. Είχε συγγράψει πολλά βιβλία, διάφορα άρθρα και πολλές μελέτες. Απαρνήθηκε τη συγκέντρωση υλικών αγαθών, τις εφήμερες απολαύσεις και την κοσμική δύναμη, αντιθέτως αφοσιώθηκε με θαυμαστή προσήλωση στα πνευματικά του καθήκοντα.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του από συνέντευξη που είχε δώσει στην Καθημερινή και τον Νίκο Παπαχρήστου (2010) : ««Περιουσία δεν έχουμε και ούτε θέλουμε να έχουμε. Γιατί όσο άκουγα και ακούω ότι πάνε σε δικαστήρια για περιουσίες, για καταπατήσεις, το ένα ή το άλλο, να μου λείπει. Εγώ ήρθα στο μοναστήρι να σώσω την ψυχή μου, όχι να τρέχω στα δικαστήρια. Δεν έχουμε λοιπόν τέτοια. Εναν τοπάκο έχουμε και αυτός κατολισθαίνει, ίσα ίσα για να βόσκει κανένα πρόβατο… της γειτονιάς».

Ο πΔοσίθεος αγαπούσε ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη, συνδέθηκε πνευματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, βοηθούσε την ομογένεια της Πόλης. “Ὁ πατὴρ Δοσίθεος ἐκαλλιέργησεν, ὡς γνήσιος καὶ ἀκραιφνὴς ῥωμηός, τὰς σχέσεις τῆς Ἱερᾶς Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Τατάρνης μετὰ τῆς Μητρὸς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, ἤτοι τοῦ Οἰκουμενικοῦ ἡμῶν Πατριαρχείου· μὲ ἀπέραντον σεβασμόν, μὲ ἀνιδιοτέλειαν, ἀνόθευτον καὶ ἀνυπόκριτον φλογερὰν ἀγάπην, ἀλλά γε καὶ τὸ προσῆκον δέος πρὸς τοὺς ἐκκλησιαστικούς θεσμούς, τὰ πρόσωπα καὶ τὴν ἱστορίαν. Καρπὸς αὐτοῦ τοῦ ἀσιγάστου «ἔρωτος» διὰ τὴν Ῥωμηοσύνην καὶ τὴν Κωνσταντινούπολιν ἦτο ἡ συγγραφὴ τῶν δύο βιβλίων «θέλω νὰ πιῶ ὅλο τὸν Βόσπορο», καὶ «Μιὰ γοργόνα στὸν Κεράτιο»”, αναφέρει σχετικά η Ι.Μ. Καρπενησίου.

ekklisiaonline.gr

Share this Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
1 Comment
  • “…Ο π.Δοσίθεος αγαπούσε ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη, συνδέθηκε πνευματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο…” EYXOΜΕΘΑ ΝΑ ΕΦΥΓΕ ΕΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΘΗΚΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *