Την πιθανότητα ακύρωσης του διαγωνισμού για την κατασκευή των 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας με τον κίνδυνο να χαθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φέρνουν στην Ευρωβουλή με ερώτησή τους οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, Σάκης Αρναούτογλου και Νίκος Παπανδρέου.
Όπως επισημαίνουν οι Ευρωβουλευτές και βάσει των στοιχείων που ανέδειξαν ο Βουλευτής Α. Πουλάς και ο αρμόδιος Τομεάρχης Μ. Χάλαρης, ενώ η κατασκευή των 13 Περιφερειακών Κέντρων προβλεπόταν στο νόμο 4662/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση και η κατασκευή τους είχε ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, 4 χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός τώρα να φαίνεται πως ακυρώνεται. Πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι λόγω των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα που είχαν δεσμευθεί για το σκοπό αυτό, καθώς δεν υπάρχει πολύς χρόνος για την αξιοποίησή τους.
Οι Ευρωβουλευτές ρωτούν, λοιπόν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν έχει ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τον διαγωνισμό και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα ανακατεύθυνσης των σχετικών κονδυλίων. Επίσης θέτουν το θέμα της πρόληψης όπως αυτό έχει τεθεί πολλές φορές από το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την πρόταση που έχει καταθέσει πολλές φορές το κόμμα στη Βουλή για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για την αξιολόγηση και εκσυγχρονισμό των εθνικών σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και του 2023 που κατέστρεψαν 1. 307.440 και 1.747.730 στρέμματα αντιστοίχως.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Το 2020 ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία ο νέος νόμος για την Πολιτική Προστασία (ν. 4662/2020), ο οποίος προέβλεπε τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας με την κατασκευή τους να χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όμως όπως ανέδειξε και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Α. Πουλάς, η κατασκευή τους δεν έχει προχωρήσει και η σχετική διαδικασία φαίνεται να ακυρώνεται θέτοντας σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Σημειώνεται ότι ο νόμος 4662/2020 παραμένει 4 χρόνια μετά τη ψήφισή του ουσιαστικά ανεφάρμοστος και ένα άδειο κέλυφος. Η απουσία ουσιαστικών πολιτικών πρόληψης αλλά και η ανάγκη έγκαιρης κατασκευής των ΠΕΚΕΠΠ φάνηκε τόσο το 2021 όταν καταστράφηκαν από τη φωτιά πάνω από 1.307.440 στρέμματα και το 2023 όπου πάνω από 1.747.730 στρέμματα έγιναν στάχτη.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Έχει ενημερωθεί για την πιθανότητα ακύρωσης του διαγωνισμού σχετικά με τα 13 ΠΕΚΕΠΠ και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα ανακατεύθυνσης των σχετικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε αυτά να μη χαθούν με ευθύνη της κυβέρνησης;
2. Έχει η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει την συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και του 2023 για τον εκσυγχρονισμό των εθνικών σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης, όπως έχει προτείνει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής;
3. Έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελληνική κυβέρνηση την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων και την παροχή τεχνογνωσίας για την βελτίωσή τους;
protothema.gr