Έσοδα-«μαμούθ» 9 δισ. δολάρια περιμένει η Κύπρος από το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
9 Min Read

Έσοδα που υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος 18ετίας αναμένεται να αποφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία η συμφωνία μεταξύ του κράτους και της κοινοπραξίας (Noble Energy, Shell, Delek Drilling) για το κοίτασμα «Αφροδίτη», όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σήμερα μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με του αδειούχους του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν την αλλαγή κάποιων όρων στο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, ενώ αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές συζητούν το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής.

«Αφού ολοκληρωθούν και παρουσιαστούν αυτά τα δύο έγγραφα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα εκδοθεί μια άδεια εκμετάλλευσης για να μπορέσει το κοίτασμα «Αφροδίτη» να προχωρήσει στο σημείο της εκμετάλλευσης. Θεωρούμε ότι είναι μια καλή συμφωνία, υπό τις περιστάσεις, με τις εταιρείες, η οποία θα επιτρέψει και στην Κυπριακή Δημοκρατία να κερδίσει σημαντικά εμπορικά έσοδα τα οποία υπολογίζονται άνω των 9 δις δολαρίων στα 18 χρόνια ζωής του κοιτάσματος και μιλώ πάντοτε με τη μέση τιμή των 70 δολαρίων στο πετρέλαιο», σημείωσε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρά έσοδα».

Η Κύπρος, είπε, θα γίνει παραγωγός φυσικού αερίου, ενώ σημείωσε ότι το αναθεωρημένο συμβόλαιο θα περιέχει πολύ αυστηρές ρήτρες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί. «Και έχουν μπει και συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία οι εταιρείες θα πρέπει να σεβαστούν αλλιώς θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο συμβόλαιο», συμπλήρωσε.

- Advertisement -

Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι τα έσοδα θα είναι κυμαινόμενα και θα εξαρτώνται από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, προσθέτοντας πως καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί η διεθνής τιμή του πετρελαίου, εξετάστηκαν τρία σενάρια: Ενα χαμηλό σενάριο των 60 δολαρίων το βαρέλι, ένα μεσαίο σενάριο των 70 δολαρίων, το οποίο θεωρείται και το επικρατέστερο, κι ένα ψηλό σενάριο των 80 δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των εσόδων, οι όποιες θεωρητικές απώλειες θα προκύψουν στη διάρκεια των 18 ετών, οι οποίες θα είναι και περιορισμένες, θα υπερκαλυφθούν από την οικονομική δραστηριότητα που θα προκύψει από τις δαπάνες, αφού, όπως υπογράμμισε, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που θα έχει γίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία, με υποδομές 7,9 δισ., και μέρος αυτής της οικονομικής δραστηριότητας θα περάσει στην τοπική οικονομία. «Έτσι θα έχει πολλαπλά οφέλη η συμφωνία, τόσο εμπορικά, άμεσα οφέλη από τα έσοδα, έμμεσα οφέλη από την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και γεωπολιτικά οφέλη γιατί τσιμεντώνουμε τη σχέση μας και με την Αίγυπτο», σημείωσε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ανέφερε δε ότι με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, που είναι τώρα υπό συζήτηση, οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το 2024 – 25.

Ερωτηθείς κατά πόσον μέρος του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα μπορούσε να διοχετευθεί στην Κύπρο, ο υπουργός είπε ότι η προσπάθεια ήταν να εξαχθεί αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του «Αφροδίτη», για να γίνει βιώσιμη και η εκμετάλλευσή του, δηλαδή η αξιοποίησή του και η ανάπτυξη των υποδομών. «Οι ποσότητες που χρειάζεται η Κύπρος είναι πάρα πολύ μικρές για να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα κοίτασμα με τόσο μεγάλη δαπάνη μόνο για τις ποσότητες που θέλει η Κύπρος», είπε ο υπουργός, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο στο μέλλον, αφού παραχθεί το κοίτασμα και έχει δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία, να ζητήσει ένα μέρος εκείνου του φυσικού αερίου να της παρασχεθεί σε είδος, ενδεχομένως μέσω κάποιου αγωγού που να φτάνει στην Κύπρο. Τόνισε ωστόσο ότι «πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να κλείσει συμβόλαιο εξαγωγής οριστικά για να μπορέσει να αναπτυχθεί το κοίτασμα».

Ο υπουργός απέρριψε την κριτική που δέχεται ότι η αναπροσαρμογή της συμφωνίας για το Αφροδίτη ίσως να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες συμφωνίες που έχει κάνει μέχρι τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί έχουμε κινηθεί μέσα στα πλαίσια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία, μεταξύ άλλων, λέει ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί στο δεύτερο και στον τρίτο γύρο. Οπόταν δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχουμε ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο, είναι ένα πλαίσιο το οποίο σεβάστηκαν και οι εταιρείες. Τα αιτήματά τους ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που τελικά έχουμε καταλήξει και διασφαλίζεται το γεγονός ότι δεν δημιουργείται κακό προηγούμενο, ακριβώς επειδή έχουμε κινηθεί στα πλαίσια των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου γύρου», εξήγησε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ποσοστά εσόδων 57% για το κράτος και 43% για την κοινοπραξία. Τα έσοδα του κράτους θα ανέρχονται σε 522 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο. Ειδικότερα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει έσοδα της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως τα πρώτα χρόνια και μέχρι η κοινοπραξία να αποσβέσει πλήρως την επένδυσή της σε υποδομές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το συμβόλαιο περιέχει ρήτρες που αν δεν υλοποιηθούν τότε η κοινοπραξία χάνει το συμβόλαιο. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η κοινοπραξία θα πρέπει να προβεί σε νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση το 2ο εξάμηνο του 2020, να διεξάγει λεπτομερείς μελέτες για την ανάπτυξη του κοιτάσματος και να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση.

Ενδεχομένως να εκτείνεται στο 7 η «Καλυψώ»

Εξάλλου ερωτηθείς για το κοίτασμα «Καλυψώ», που βρίσκεται στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός είπε ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να εκτείνεται στο τεμάχιο 7. «Ενδεχομένως να μην έχουμε ξεκάθαρη εικόνα έως ότου προχωρήσουμε σε αδειοδότηση και γεώτρηση στο τεμάχιο 7. Έχουμε μπει σε αυτή τη συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 για τον λόγο ότι φαίνεται το κοίτασμα Καλυψώ να εκτείνεται εντός του τεμαχίου αυτού. Και για να έχουμε πληρέστερη εικόνα ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν γεωτρήσεις και στο τεμάχιο 7», εξήγησε.

Ερωτηθείς εάν το κοίτασμα είναι εμπορεύσιμο, ο υπουργός παρέπεμψε στη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Exxon στις ανακοινώσεις που έγιναν για τον «Γλαύκο», προσθέτοντας πως «αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο ανάπτυξής του και από τις αγορές, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες. Έτσι δεν μπορεί κάποιος να πει αν είναι εμπορεύσιμο ή όχι μέχρι να υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο βεβαίως θα περιλαμβάνει και την αγορά. Πρέπει να σας πω ότι είναι μια σημαντική ανακάλυψη. Από κει και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε, αφού μας παρουσιάσει η εταιρεία μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς προτίθεται να προχωρήσει στην εμπορική του εκμετάλλευση».

Τερματικό φυσικού αερίου

Έγκυρες πηγές ανέφεραν εξάλλου ότι μελέτη ειδικών για το τερματικό φυσικού αερίου, κατέδειξε πως μια τέτοια επένδυση δικαιολογείται, εφόσον τα κοιτάσματα που θα διοχετεύονται εκεί δεν απέχουν μεταξύ τους πέραν των 30 χιλιομέτρων, κάτι που εκ των πραγμάτων αποκλείει το κοίτασμα «Αφροδίτη», που απέχει από τον «Γλαύκο» περίπου 150 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, και με δεδομένο το κοίτασμα «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10, μια τέτοια επένδυση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από πιθανές ανακαλύψεις φυσικού αερίου σε ποσότητες όχι λιγότερες των 14-16 tcf, στα οικόπεδα 11, 8, 6, και 7.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *