Έρχεται κι άλλο μαχαίρι στα νοσοκομειακά φάρμακα! Οι 10 εντολές των δανειστών

Δήμητρα Γιωτίδου
4 Min Read

Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν συχνά πυκνά άδεια ράφια από φάρμακα για βαριά πάσχοντες, η κυβέρνηση θα μειώσει περαιτέρω τα κονδύλια για τα νοσοκομειακά φάρμακα μέχρι το 2018, όπως επιτάσσουν οι διαθέσεις της τρόικας.

Άλλωστε ως γνωστόν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καιρό τώρα δεν συνομιλεί με τους εκπροσώπους των δανειστών και κυρίως με τον αρμόδιο για την Υγεία Τζουζέπε Καρόνε, με συνέπεια να μην μπορούν να γίνουν και οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου οι όποιες αλλαγές, έχουν ήδη προωθηθεί και οι ευκαιρίες για διαπραγμάτευση χάθηκαν προ πολλού, όπως δείχνουν τα πράγματα.

Ο νέος συνομιλητής της τρόικας

Προς ώρας πάντως ως προσωρινή λύση για τις συνομιλίες του υπουργείου υγείας με την τρόικα επελέγη- όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– να ορισθεί ως συνομιλητής ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης ως καλός γνώστης της αγγλικής γλώσσας.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης

Παρότι οι τροϊκανοί επιδιώκουν σε υψηλό επίπεδο να μιλούν συνήθως με τουςίδιους τους υπουργούς, στην προκειμένη περίπτωση η Αριστοτέλους μάλλον είχε κάνει …κακή αρχή στις σχέσεις της με τους δανειστές.

Πόσο θα κουρευτούν τα νοσοκομειακά φάρμακα

Μ αυτά και μ αυτά πάντως και παρά τα λιγοστά κονδύλια για τα φάρμακα των νοσοκομείων, τα χρήματα θα μειωθούν κι άλλο.

φάρμακα

Ενδεικτικά με βάση τους σχεδιασμούς, το 2016 θα διατεθούν 570 εκατ.ευρώγια νοσοκομειακά φάρμακα. Το 2017 550 εκατ. Ευρώ και το 2018 το ποσό θα κατέβει στα 530 εκατ. Ευρώ.

Οι …10 εντολές του τροϊκανού

Πάντως οι όποιες επαφές και συνομιλίες των φαρμακοβιομηχάνων διά τουΣυνδέσμου τους ΣΦΕΕ με τους τροϊκανούς (Τζ.Καρόνε) δεν επέφεραν και κανένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Ο τροϊκανός όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, διαμήνυσε πως έχουν δοθεί οι …10 εντολές για τα φάρμακα και θα πρέπει να τηρηθούν κατά γράμμα. Ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να ξεφύγει ούτε για τα νοσοκομειακά φάρμακα αλλά ούτε και γενικότερα και να παραμείνει για τα επόμενα χρόνια στα 1,945 δις ευρώ.

Βέβαια έδωσε το ελεύθερο στον κλάδο τον φαρμακοβιομηχάνων αν … «ψήσει» την κυβέρνηση, να ληφθούν διαφορετικά μέτρα ώστε η κατανομή των κονδυλίων για τα φάρμακα να γίνεται διαφορετικά.

«Δε με νοιάζει τι θα κάνετε αρκεί να μην ξεφύγει ο προϋπολογισμός. Τώρα τι μέτρα θα ληφθούν είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης» είπε για άλλη μια φορά ο Τζουζέπε Καρόνε στους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ λένε στο HealthReport.gr όσοι άκουσαν τις συνομιλίες.

Έρχονται ξένοι πρώην υπουργοί Υγείας

Η υπόθεση για το πώς θα συγκρατηθεί η δαπάνη και πως θα «μοιραστούν» τα φάρμακα ανά κατηγορία, φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον στα χέρια του ΕΟΦ. Εκεί το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται συσκέψεις με εκπροσώπους τηςφαρμακοβιομηχανίας προκειμένου να προταθούν μέτρα συγκράτησης της δαπάνης και καλύτερης κατανομής των χρημάτων.

Ο ΣΦΕΕ μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καλέσει πρώην υπουργούς υγείας από διάφορες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να μεταφέρουν στους κυβερνητικούς παράγοντες την εμπειρία τους από τις δικές τους χώρες.

Ο κλάδος ευελπιστεί ότι θα ληφθούν μέτρα διαφορετικά που να ελέγχουν πραγματικά τη συνταγογράφηση των γιατρών, ώστε κάποια στιγμή να περιοριστεί και το σύστημα του περιβόητου claw back, της αυτόματης δηλαδή επιστροφής χρημάτων όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός.

 

πηγή

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.