Επιχειρήσεις: Εκπαιδεύουν αυτούς που θέλουν να προσλάβουν

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
10 Min Read

Μιλούν στην «Κ» απόφοιτοι των προγραμμάτων που σχεδιάστηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων

Ας υποθέσουμε πως γνωρίζουμε πώς να σχεδιάσουμε μια μηχανή και έχουμε και τον άνθρωπο να τη χειριστεί. Εάν δεν υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος που θα γνωρίζει πώς να συνθέσει και να λειτουργήσει αυτή τη μηχανή, τότε το πιθανότερο είναι αυτή να μείνει στα χαρτιά και ο χειριστής άνεργος. Αυτό το απλό παράδειγμα περιγράφει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εγχώριας αγοράς εργασίας, την έλλειψη του «ενδιάμεσου κρίκου» που θα «κουμπώσει» τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες.

-Advertisement-

Αυτόν τον ρόλο του «ενδιάμεσου κρίκου» επιχείρησε να διαδραματίσει ο ΣΕΒ με την πρωτοβουλία Skills4Jobs, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με την ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων μελών του, ώστε σήμερα, ήδη 61 νέοι άνθρωποι, ηλικίας έως 35 ετών –πολλοί από αυτούς άνεργοι ή με μικρή εργασιακή εμπειρία, απόφοιτοι Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (πρώην ΤΕΙ) ή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης– να διεκδικούν με αξιώσεις μία θέση εργασίας σε ανεπτυγμένες, σύγχρονες και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιχειρήσεις: Εκπαιδεύουν αυτούς που θέλουν να προσλάβουν-1

Τεχνικά επαγγέλματα

Η ανάγκη γεννήθηκε, όπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ, Χρήστος Α. Ιωάννου, από τις ίδιες τις επιχειρήσεις μέλη του συνδέσμου και από τις συνεχείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εύρεση ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες για την κάλυψη των θέσεων εργασίας σε ορισμένα επαγγέλματα, ιδίως τα τεχνικά. Το πρόβλημα βέβαια ξεκινάει από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις μέσω των προγραμμάτων σπουδών τους, αλλά και το ιδιαίτερα σημαντικό κόστος για τη χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

- Advertisement -

Αλλά και πάλι, η διάγνωση του προβλήματος δεν ήταν αυτονόητη, ούτε εύκολη. Ο ΣΕΒ απευθύνθηκε στις επιχειρήσεις μέλη του, ζήτησε από αυτές αρχικά να καταθέσουν τις ανάγκες τους και στη συνέχεια –κατά τον σχεδιασμό των δύο πιλοτικών προγραμμάτων, για Τεχνικούς Εφαρμογών Πληροφορικής και για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές– να επιλέξουν τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων (ηλικία, προϋπηρεσία κ.λπ.) και τις ειδικότητες, ενώ συνδιαμόρφωσαν μαζί με τους φορείς κατάρτισης –το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης (ΙΒΕΠΕ) ΣΕΒ– τα προγράμματα με τα οποία εκπαιδεύθηκαν οι συμμετέχοντες.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις ήταν ενεργές, και στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των συμμετεχόντων φιλοξένησαν τους νέους στις εγκαταστάσεις τους, προκειμένου να τους φέρουν σε επαφή με την παραγωγή και το εργασιακό περιβάλλον και πλέον, καλούνται μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας στην οποία έχουν περάσει τα βιογραφικά των 61 συμμετεχόντων, να επιλέξουν κάποιους από αυτούς προκειμένου να τους προσφέρουν θέσεις εργασίας.

«Εμαθα από τη θεωρητική σύλληψη μιας ιδέας, έως την ανάπτυξη μιας εφαρμογής», λέει ο Κωνσταντίνος Σταθαράς.

Οπως χαρακτηριστικά δηλώνει μιλώντας στην «Κ» η Μπελίνα Κορτότσι που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των Ηλεκτρολόγων Αυτοματιστών, το γεγονός ότι είχε αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο, και συγκεκριμένα από το τμήμα Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, δεν της εξασφάλιζε την αναγκαία πρακτική γνώση για μια τόσο απαιτητική δουλειά. Και αυτό, παρότι τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται στο αντικείμενό της. Εμαθε για το πρόγραμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ομάδα που διατηρούν οι πρώην συμφοιτητές της και αμέσως υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στην ειδική πλατφόρμα του ReGeneration.

«Η επιλογή δεν ήταν εύκολη», σημειώνει η κ. Κορτότσι, καθώς απαιτήθηκαν εκτός από τα τυπικά προσόντα –απόφοιτος ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης, κάτω των 35 ετών και με μηδενική ή μικρή εργασιακή εμπειρία– και ψυχομετρικά τεστ ικανοτήτων και προσωπικότητας με τη μορφή gamification.

Οι υποψήφιοι που ξεχώρισαν βάσει του αποτελέσματος του ψυχομετρικού τεστ ικανοτήτων κλήθηκαν για διαδικτυακές συνεντεύξεις κι έτσι επιλέχθηκαν οι 35 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Skills4Jobs για Τεχνικούς Εφαρμογών Πληροφορικής και οι 35 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές.

=Advertisement=
-Advertisement-

Πριν από μερικές ημέρες απονεμήθηκαν στους νέους που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα οι σχετικές βεβαιώσεις και πλέον τα βιογραφικά τους βρίσκονται στη διάθεση των επιχειρήσεων μελών του ΣΕΒ. «Ηδη έχω κάνει κάποιες επαφές, με δύο επιχειρήσεις έκανα και τις πρώτες συνεντεύξεις και περιμένω στο αμέσως επόμενο διάστημα εξελίξεις», σημειώνει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Σταθαράς, που συμμετείχε στο πρόγραμμα των Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής. Μάλιστα ο κ. Σταθαράς, αν και είχε μόλις το καλοκαίρι αποφοιτήσει από το αντίστοιχο τμήμα του δημόσιου ΙΕΚ Ν. Ιωνίας, παραδέχεται ότι μέσω του προγράμματος Skills4Jobs «μπήκα για τα καλά μέσα στον προγραμματισμό», από τη θεωρητική σύλληψη μιας ιδέας έως την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Καθοδήγηση

Εκτός από τα μαθήματα για την ανάπτυξη εξειδικευμένων τεχνικών δεξιοτήτων, το πρόγραμμα παρείχε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αναπτύξουν σύγχρονες, ήπιες και οριζόντιες δεξιότητες (soft skills) καθώς και πρόσβαση σε συμβουλευτική και mentoring για τις επαγγελματικές τους επιλογές. Κάτι πολύ χρήσιμο, όπως επεσήμανε στην «Κ» ο κ. Σταθαράς, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «ένας νέος προγραμματιστής χρειάζεται καθοδήγηση για τα πρώτα του βήματα, από το πώς θα συντάξει ένα βιογραφικό έως το πώς θα συνεργαστεί με τους υπόλοιπους συναδέλφους, τι δεξιότητες απαιτούνται και ποια μέσα διαρκούς βελτίωσης.

Ο κ. Θωμάς Ρούτσης, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, που ολοκλήρωσε επίσης το Skills4Jobs για Ηλεκτρολόγους Αυτοματιστές, επέλεξε να λάβει μέρος στο Skills4Jobs θεωρώντας ότι έτσι θα αναπτύξει περισσότερο τις δεξιότητές του στο αντικείμενο των αυτοματισμών και θα διευρύνει τους ορίζοντές μου. «Βρέθηκα σε εξαιρετικές και πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις με πολύ ευχάριστο κλίμα και συνεργάστηκα με άτομα με κοινά ενδιαφέροντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επέκταση προγραμμάτων σε όλη τη χώρα

Ηδη ο ΣΕΒ σχεδιάζει την επέκταση του προγράμματος, τόσο σε αριθμό συμμετεχόντων, όσο και σε άλλες ειδικότητες και περιφέρειες της χώρας. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, οι ανάγκες των επιχειρήσεων μελών του ΣΕΒ για ανθρώπινο δυναμικό με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες είναι μεγάλες και «μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες επενδύουμε έμπρακτα και ουσιαστικά στις νέες και στους νέους, κάτι που αποτελεί και προτεραιότητα του ΣΕΒ».

Ετσι, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η εφαρμογή της πρωτοβουλίας Skills4Jobs σε περιφερειακούς συνδέσμους. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η υποβολή ερωτηματολογίου από τον ΣΒΕΘ για την εύρεση των ειδικοτήτων στις οποίες θα υλοποιηθεί η πρωτοβουλία Skills4Jobs για τις επιχειρήσεις-μέλη του, με την αρχική εκτίμηση να θέλει την επανάληψη του προγράμματος στη Θεσσαλία, για τις ίδιες ειδικότητες. Υπάρχουν βέβαια στον σχεδιασμό και πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών εξαγωγών, καθώς στο ερωτηματολόγιο που τέθηκε στις επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε ιδιαίτερη ανάγκη για εξειδικευμένους εργαζομένους, απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.λπ. Οπως χαρακτηριστικά, άλλωστε, δηλώνει ο κ. Γιώργος Λεκάκος, αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συνεργάστηκε για την ολοκλήρωση του πρώτου πιλοτικού προγράμματος, δημιουργείται έτσι ένα νέο μοντέλο άμεσης συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και αγοράς για την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της έλλειψης στελεχών πληροφορικής. «Το πρόγραμμα Skills4Jobs είναι όμως κάτι περισσότερο από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αφού αναδεικνύει μια νέα αντίληψη: ότι επιχειρήσεις και πανεπιστήμια πρέπει να συνεργάζονται, με κοινό στόχο την ανάπτυξη της χώρας», σημειώνει. Για να συμπληρώσει ο Deputy Director του ReGeneration Κωνσταντίνος Κίντζιος, «στόχος αυτής της σπουδαίας πρωτοβουλίας είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ ανθρώπων της αγοράς και ανθρώπων που ψάχνουν το επόμενο βήμα για την καριέρα τους». Σύμφωνα με τον κ. Κίντζιο, «με την κατάργηση των ΤΕΙ, χάσαμε τον ενδιάμεσο κρίκο – αυτόν που κάλυπτε κατά κύριο λόγο τις ανάγκες των βιομηχανιών. Και αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει η στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΣΕΒ και ReGeneration: την ενδυνάμωση του ενδιάμεσου και τόσο πολύτιμου κρίκου, στην αλυσίδα σχεδιασμού – γνώσης λειτουργίας – χειρισμού».

Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει ο διευθυντής Κατάρτισης και Πωλήσεων του ΙΒΕΠΕ – ΣΕΒ Νίκος Ανδρεάδης, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα αλλά και η κοινωνία μπορεί να  αντιμετωπίσει την πρόκληση της μετάβασης στην εποχή της ψηφιοποίησης και του Industry 4.0. 

Να σημειωθεί ότι μέγας χορηγός των προγραμμάτων Skills4Jobs του ΣΕΒ είναι το Ιδρυμα Μποδοσάκη, και στρατηγικοί χορηγοί η  HELLENiQ ENERGY Συμμετοχών Α.Ε. και ο Ομιλος Τιτάν, ενώ χορηγοί ήταν η Cenergy Holdings S.A., η Elvalhalcor A.E., η Goldair Cargo, ο OTE Ομιλος Εταιρειών και η Σιδενόρ Α.Ε.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *